Linić: Jesu li Sanader i Polančec imali osobne koristi od prodaje Ine?

Ivo Sanader
Arhiva VL
08.12.2009.
u 12:41

Presjednik Sabora Luka Bebić na pitanje može li Sanadera zamisliti kao svjedoka kazao je kako o tome nema mišljenje jer nema elemenata na temelju kojih bi ga mogao formirati.

Sanaderov i Polančecov grijeh je u tome što se, kad se kupovao plinski biznis, vratio dio uloženog novca Mađarima i to iz državnog proračuna. Neka DORH pokuša utvrditi jesu li oni imali osobne koristi. Evidentno je da je to previše povezano i s Podravkom. Time je napravljen štetan posao za Hrvatsku, a upravljanje Inom potpuno je prebačeno na izvršni odbor, a uprava je ostala samo forma.

Zbog toga je upravljanje Inom izvan ruke hrvatske Vlade jer izvršnim odborom upravlja mađarski dio - ustvrdio je u Saboru Slavko Linić (SDP) komentirajući novinske napise o prodaji dijela Ine mađarskom MOL-u gdje se sumnja da su bivši premijer Ivo Sanader i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec kumovali lošem ugovoru na štetu Hrvatske.

Dodao je da su bivši premijer i potpredsjednik Vlade obmanjivali javnost da se radi o dobrom poslu. Nastavio je da je Polančec sve pripremao, potpisivao, ali da bez odobrenja u Vladi sam to nije mogao. Na pitanje zašto s ovim detaljima predsjednik Stjepan Mesić izlazi u javnost tek sad, odgovorio je da su tajne službe te koje su imale uvid u kupoprodajni ugovor s Mađarima i da su o svemu trebale obavijestiti Mesića.
- Jesu li izvijestile sve one koje su trebale izvijestiti o tome - vjerojatno nisu. No to je Mesićev problem i sada premijerke Jadranke Kosor - zaključuje Linić.

Presjednik Sabora Luka Bebić na pitanje može li Sanadera zamisliti kao svjedoka kazao je kako o tome nema mišljenje jer nema elemenata na osnovi kojih bi ga mogao formirati.

- Ne zamišljam nikoga kao svjedoka. U pravnom sustavu se zna tko, zašto i kada odgovara i kada postavlja pitanja - nastavio je Bebić.

Upitan da komentira novinske napise o štetnosti prodaje Ine mađarskom MOL-u te imaju li bivši premijer Ivo Sanader i potpredsjednik Vlade Damir Polančec što reći USKOK-u,  Bebić je odgovorio da ne želi komenitrati dnevnu politiku.

- Institucijama treba prepustiti da rade svoj posao u okviru zakona - nastavio je.
- Neka svatko radi svoj posao u okviru zakona. Ako ima nekih razloga da se razgovara i na ovoj razini, ne bih htio davati ikome upute što treba raditi niti je na političkim dužnosnicima da se time bave. Nije primjereno da upućujem državne organe negdje, niti ja imam ikakvih pokazatelja za to - izjavio je Bebić.

Nastavio je da ne želi komenitrati zašto predsjednik Stipe Mesić otvara ovu temu na zalasku svog mandata, naročito ne kao predsjednik Sabora. Kaže kako Sabor o tome nije donio stajalište, a ako i bude komentirao, to će učiniti kao zastupnik HDZ-a.

- Nisam imao nikakvih informacija o ugovoru između Ine i MOL-a kad se on potpisivao. Nikad nisam ulazio u te stvari, to nije moj fah. Ne znam što se o tome razgovaralo, ali je neobično što se stvari otvaraju nekoliko mjeseci, čak i godinu dana nakon što su se dogodile. Ako se netko želio upoznati s bitnim stvarima u Ini ili nekoj drugoj tvrtki, to je mogao i učiniti - zaključio je Bebić.

 

Komentara 14

MI
misho32
18:23 09.12.2009.

i sada se javlja ovaj Linić koji je sa Račanom i ostalima iz antihrvatske koalicije predao INU u strane ruke . I što sve nisu ti poduzeli da unište samostalnu hrvatsku državu. Umjesto da se sakrije u mišju rupu ,, taj sada galami . Misli da su svi slaboumni i da su zaboravili prodaju Većernjaka , hrvatskog telekoma i drugih poteza, kojima je on sa svojom bratjom kumovao i kojima je direktno uništavana hrvatska država.

MB
mr_brown
13:03 08.12.2009.

bandu lopovsku u zatvor

SE
sejoman
18:49 08.12.2009.

mesicev utjecaj je velik u INI, ne pere li se možda unaprijed od nečega, kad tako naivno glumeći \"neupoznatost\" s ugovorom sad odjednom proziva za stvari koje su se prilično davno dogodile? Ne odvija li se možda iza očiju javnosti upravo sad neka nova akcija (npr. \"Mol/brancin\"), u kojoj i za njega - nakon isteka mandata - ima poneko pitanjce? (Ali kako, kad je \"upravo on prvi pozvao USKOK da istraži...\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije