Preporuke komisije

Linić: Nećemo morati previše rezati, da ne bismo ugrozili rast

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.03.2014.
u 15:31

Pokušavamo u tri godine postići ciljeve koje je preporučila Europska komisija, uz ravnomjerniju raspodjelu, naglašava Linić.

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je da se s Europskom komisijom pregovara o promjeni preporučenog plana rezanja proračunskog deficita te da je o tome jučer i premijer razgovarao s europskim povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove Olliejem Rehnom.

– Kad promatramo koji su bili postavljeni ciljevi, preporuka je bila 2,3 posto ove godine i 1 posto u 2015. i 2016. godini. Sadašnje projekcije, koje se više-manje pripremaju za plan konvergencije, pokazuju da će biti ovdje 1,9 posto, možda i više, to ćemo utvrđivati s Europskom komisijom, a nešto više od jedan posto 2015. i 2016. To je ta fleksibilnost. Pokušavamo u tri godine postići ciljeve koje je preporučila Europska komisija, uz ravnomjerniju raspodjelu, što znači da ne moramo ići na prevelike rezove, jer onda ugrožavamo gospodarski rast – objasnio je Linić te dodao kako se o ovoj temi vode "neprekidni sastanci i razgovori".

– Ali pred nama su još i dokumenti. Jedno su programi, ali pravi dokument koji se sada završava i koji će Vlada uputiti su programi reformi i plan konvergencije, koji će vrlo jasno govoriti o brojkama koje moramo još utvrditi s Europskom komisijom – rekao je ministar financija.

Linić nije nije želio komentirati DORH-ovu istragu Inine nabavke nafte u razdoblju od 2009. do kraja 2013.

– Ostavimo da tijela progona to odrade, ono što je uvijek pitanje, zašto nismo sredstva ulagali u razvoj Ine, a to su plinska, naftna polja i rafinerije. Prema tome, svatko će odraditi svoj dio posla – tvrdi Linić te dodaje da "svatko mora raditi svoj posao, pa i uprava Ine", a vjeruje da ova istraga neće utjecati na odnose Vlade i MOL-a.

>>'Ina je regionalni energetski igrač i nećemo dopustiti da propadne'

Komentara 9

DU
Deleted user
16:23 21.03.2014.

Koji rast i cega??????

ST
stefj
19:01 21.03.2014.

Neće rezati radi rasta? Ma kojeg rasta? Katastrofa... To što neće rezati samo znači nove poreze, ništa više. Imat ćemo i ove godine pad, što znači da će slijedeće morati uvesti koji porez više. Eh, sve je sigurnije da idemo prema Grčkom scenariju, samo je pitanje trenutka kada. Već sad su plaće u državnom i javnom sektoru više od plaća u privatnom, već sad imamo najveća davanja na plaće, najveći PDV, najveće porezno opterećenje itd. Kapital leti iz Hrvatske, u mandatu ove vlade povučeno je preko 150 milijardi Kn iz Hrvatske, hrpa proizvodnih pogona zatvara se ili odlazi u sretnije krajeve, stručni i mladi ljudi odlaze. Skoro 100.000 više nezaposlenih i preko 30.000 otjeranih, uz pad svih ekonomskih pokazatelja, to je rezultat rada ove vlade. I onda netko iz te i takve vlade pametuje EK i tvrdi im da nisu u pravu? Smiješno...

VL
vlatx
16:42 21.03.2014.

Stalno se spominje neki gospodarski rast ali nikako da se on vidi u stvarnosti. Stalno se nešto kemija sa zakonima, smanjuju se prava radnika, izmišlja se topla voda a gospodarstvo je i dalje u "banani".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije