Bivši ministar

Linić o INI: Premijer je neodgovoran, nije napravio ništa

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.06.2014.
u 14:01

Vrlo je jasna poruka našeg partnera MOL-a, on želi od Ine napraviti trgovačku kuću za prodaju derivata u Hrvatskoj, kaže Linić

Premijer Zoran Milanović preuzimanjem vlasti na sebe je preuzeo odgovornost da će riješiti problem Ine, a u dvije i pol godine mandata nije napravio ništa i zato je neodgovoran, poručio je danas bivši ministar financija Slavko Linić. Podsjeća da je on osoba koja je sve svoje znanje stekla u Ini pa mu je stalo do te firme.

– Ja sam osoba koja je radila u Ini koja je u to vrijeme proizvodila derivate nafte za Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i dobrim dijelom Srbiju. Danas Ina ne proizvodi ni za 50 posto hrvatskog tržišta. To je jednostavno tragedija jer Ina nije trgovačko društvo, Ina je proizvodna kompanija, znanstvena kompanija, razvojna kompanija i ona je trebala biti golemi igrač – vjeruje Linić te dodaje da je zbog svega toga jasno da je "odluka Sanadera da se dopusti da prijeđu kontrolni paket dionica" 25 plus jedan" i da uđu u novu akviziciju bila pogrešna".

– Jer već tada se vidjelo da Mađari nemaju želje razvijati ni istraživanje nafte i plina ni preradu nafte u obje rafinerije, što je bio dio obveza po ugovorima. Ali najveća tragedija jest što sam bio član Vlade, koja je, eto, završila s dvije godine i šest, sedam mjeseci mandata, a da ni mi to nismo doveli do kraja. Ono što ja mogu reći jest da sam nasilno maknut iako znam jako puno, a premijer je kao prva osoba na sebe preuzeo odgovornost za to. Kako je završilo, to vidite i sami – komentira Slavko Linić. A završilo je tako, naglašava, da nema promjena, zatvaraju se rafinerije, nema istraživačkih radova.

– Vrlo je jasna poruka našeg partnera MOL-a, on želi od Ine napraviti trgovačku kuću za prodaju derivata u Hrvatskoj, ali derivata koji se neće proizvoditi u Hrvatskoj. To je rezultat dvije i pol godine rada ove Vlade, to je odgovornost Zorana Milanovića. A taj njegov rad realizirao je predsjednik Nadzornog odbora koji u dvije i pol godine nije zaustavio ni otpuštanje ljudi ni prekid ulaganja i nije uopće zaustavio razmišljanja o tome da se obje rafinerije ugase – kritizira Linić te shodno svemu izrečenome zaključuje da predsjednik Nadzornog odbora i premijer snose odgovornost za ove dvije i pol godine jer stanje s Inom nije trebalo biti ovakvo kakvo je sada.

– Neovisno o ugovoru s MOL-om, koji je potpisao Sanader, bitno se mogla promijeniti pozicija Ine i trebalo je nešto odlučiti. Premijer je na sebe uzeo taj teret, ali bio je neodgovoran – zaključio je bivši ministar financija Slavko Linić.

>> Sanader u pismu javnosti: Osuđen sam bez ijednog dokaza. Ali se ne predajem!

Komentara 17

DU
Deleted user
14:20 18.06.2014.

Kaj god! "Bivši" Linić Slavek zbilja nam otkriva toplu vodu. Kao da je tzv. premijer na ikojem drugom području učinio išta po čemu bi se mogao pamtiti.

ZO
zoom
14:16 18.06.2014.

čekamo da linić iznese do kraja sve što zna, šutnja NIJE zlato!

Avatar Hazl113
Hazl113
14:40 18.06.2014.

Liliću. Daj više prestani. Tio si jedan od glavnih krivaca (Račan, Jurčić) što se ovo dešava sa Inom. Žalosno je da ste prodali Inu samo da se popuni manjak u proračunu. Svi vi političari koji ste i malo imali prste u provatizaciji Ine bi trebali čamiti u zatvoru. Da svi vi, ali ne samo za Inu. Svejedno u kojim ste strankama, jer ste svi isti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije