Protiv proširenja

Livade i oranice odjednom postaju vrijedno građevinsko zemljište?

'03.05.2010., Cakovec- vrtka Znidaric konzulting iz Cakovca u doba recesije gradit ce 100 kuca u nizu na podrucju prigradskog naselja Ivanovec. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
05.05.2010.
u 13:50

- Ivanovec ima oko 700 obitelji, a sad bi dobili još 300 novih kućanstava. pa gdje toga ima u Hrvatskoj - pita Valent Toplek

Mještani su tom investitoru prodavali zemlju kao oranice i pašnjake, a sad će se prenamijeniti u građevinsko zemljište, koje je višestruko skuplje. Nije svejedno prodaje li se četvorni hvat po jedan euro ili po 20 eura. Netko je tu bio izmanipuliran radi privatnih interesa! - ogorčen je Petar Krištofić iz Ivanovca, nezadovoljan projektom "Vrtovi Ivanovca".

Pod tim nazivom tvrtka Žnidarić konzalting iz Čakovca već tjednima oglašava izgradnju stambenog naselja sa 101 kućom u nizu, dječjim vrtićem, opskrbnim centrom te 10.000 četvornih metara parkovnih površina. Skupina mještana tvrdi da ih o tom projektu nitko nije upoznao i boje se da ga netko iz Grada Čakovca želi progurati po svaku cijenu. Nakon detaljnih planova uređenja Zavrtne ulice i centra, pokušava se progurati i treći plan, onaj zapadnog dijela sela, u kojem se, na mjestu gdje su danas livade i oranice, planira graditi i novo stambeno naselje.  

- Ivanovec danas ima nešto više od 700 obitelji, a sad bismo dobili još 300 do 350 novih domaćinstava!? Ljude to iritira. Treba zaštititi postojeća poljoprivredna gospodarstva jer ne može se stambeni objekt graditi na pet metara od staje ili plastenika – prenijela je nezadovoljstvo mještana Nada Vugrinec. I Mjesni odbor izjasnio se protiv proširenja stambene zone, jer dosad nije bilo naznaka da se želi ići u izradu DPU-a zapadnog dijela naselja, koji nije prioritet uz aktualnu Zavrtnu ulicu i centar. Članovi Mjesnog odbora u dopisu gradonačelniku Branku Šalamonu poručili su da nisu potpuno upoznati s cijelim slučajem, koji je naslijeđen od prošlog saziva Mjesnog odbora. Predsjednica MO-a Rozalija Šarić kaže da je postupak potom stopiran, no nekoliko dana nakon slanja dopisa, 26. studenoga, Gradsko vijeće donijelo je odluku o izradi DPU-a zapadnog dijela naselja!

– To ne znači da će se on i prihvatiti! Mještani ga svojim primjedbama u javnoj raspravi koja će uslijediti mogu srušiti – tvrdi R. Šarić. Mještani su sumnjičavi jer je investitor zemljište već otkupio, a počela se graditi i prilazna cesta.

– Netko ubrzava cijeli postupak zbog nečijeg interesa. Gdje u Hrvatskoj ima toga da se u selu sa 750 kuća ide graditi novih 350? – ogorčen je i Valent Toplek. Investitor Nikola Žnidarić kazao je da ih je privukla lokacija koju nitko prije nije zamijetio. – Pokupovali smo 45.000 četvornih metara zemljišta i očekujemo da ćemo do ljeta ishoditi sve potrebne papire – najavio je. Kuće u nizu reklamira po cijeni od 470 eura po kvadratu (s uključenim PDV-om) za roh-bau ili 850 za "ključ u ruke".

Ključne riječi

Komentara 1

JO
joze
19:42 20.05.2010.

Kako u lokalnom tjedniku zamjenik gradonačelnika Vidović može tvrditi da je to građevinsko zemljište od 1984.? Postavljam pitanje: zašto nikom od 1984.g. do 2009.g. nije dopuštena gradnja na tom području ako je bilo građevinsko, a sad se dopušta nekom privatnomm investitoru sa projektom geta? Još jedno pitanje: U večernjem gosp. Žnidarić tvrdi da je kupio 45.000m2 zemljišta. A zašto od tih silnih lvadrata nije skoro ništa prenio na sebe? Tj. prenio je 0.5 ha, ali na svoju kćer tvrtku s čime je nadalje sklopio ugovor s gradom o darivanju zemlje za ceste!??? Sa pola hektara možete darivati za 13 hektara? A ako nije prenio vlasništvo na sebe, jel on vara državu za porez na promet? A kupljeno je zemljište sigurno.... Puno nelogičnosti se tu pojavljuje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije