DAO JE OSTAVKU

Skandal o kojem bruji cijela susjedna država: Afera se zakotrljala mailom, ministar završio u suzama pred kamerama

Politik. Skandal im italienischen Parlament. Der Kulturminister Gennaro Sangiuliano gibt zu, eine Beziehung mit Maria Ro
Foto: IMAGO/IMAGOSTOCK&PEOPLE
1/2
07.09.2024.
u 07:53

Usprkos svemu, Sangiuliano je inzistirao da nije napravio ništa pogrešno u vezi svojih javnih dužnosti, da nije trošio javni novac na putovanja s Bocciom i da joj nije zbog njihove veze dao ulogu u ministarstvu

Talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano već je danima glavna tema lokalnih medija zbog nedavno otkrivene bračne afere. Uplakani dužnosnik na nacionalnoj televiziji je priznao da su glasine istinite i podnio ostavku. Oženjeni 62-godišnjak kazao je da je ljetos prekinuo aferu s 20 godina mlađom modnom poduzetnicom. U petak je predao ostavku te poručio da posao ministra kulture "ne može biti okaljan tračevima" i zakleo se da će sudski goniti one koji su širili "lažne vijesti" o njemu. Premijerka Giorgia Meloni naglasila je da se Sangiuliano ponio "transparentno i pošteno".

Ljubavnica mu je bila 41-godišnja Maria Rosaria Boccia koju Talijani vide kao prezrenu ženu koja traži osvetu, ili je pak postavljaju u ulogu feministkinje koja se suprotstavila moćnom muškarcu koji ju je odbacio. Kako god se osjećali, o skandalu svi pričaju, a neki su komentari poprilično oštri, npr. jedan je prozvao bivšeg ministra da se ponaša "više kao natjecatelj Otoka Ljubavi nego osoba zadužena za brigu o jednoj od najbogatijih kulturnih baština na svijetu", piše Sky News.

Ne radi se o prvom seksualnom skandalu u Italiji, zemlji koja je poslala pornozvijezdu u parlament i godinama pričala o Berlusconijevim zabavama, no način na koji je ova afera izašla u javnost prilično je zanimljiv. Sve je počelo kada je Boccia putem Instagrama zahvalila Sangiulianu što ju je imenovao na konzultantsku poziciju u ministarstvu. Iz ministarstva su pak porekli da je Boccia dobila posao i počeli ispitivati njen odnos s ministrom. Ona je imala odgovor na sve - dala je uvid u emailove i počela na društvenim mrežama objavljivati fotografije događaja kojima je prisustvovala s ministrom, koje su dokazale da je imala pristup uredima i dokumentima ministarstva. Nakon nekog vremena, ministar je u informativnoj emisiji državne televizije priznao aferu. "Prva osoba kojoj se moram ispričati je izvanredna osoba, moja žena" jedva je izgovorio, pa dodao, "Onda se ispričavam Giorgiji Meloni, koja mi je vjerovala, što sam osramotio nju i vladu".

Usprkos svemu, Sangiuliano je inzistirao da nije napravio ništa pogrešno u vezi svojih javnih dužnosti, da nije trošio javni novac na putovanja s Bocciom i da joj nije zbog njihove veze dao ulogu u ministarstvu. Naveo je da je "razmatrao" zaposliti je na poziciju neplaćenog konzultanta za ministarstvo, no da se predomislio kako bi izbjegao konflikt interesa. Boccia pak ima drugu priču.

POVEZANI ČLANCI:

Ona kaže da su putovanja na koja je išla s ministrom bila dio njenog tada još neformalnog konzultantskog posla i da je za njih platilo ministarstvo. Tvrdi da je službeni auto sa šoferom nju i Sangiuliana jednom vozio na koncert grupe Coldplay. Ljubavnica je naletjela na kritike jer je bez ministrova znanja snimala njihove razgovore, a snimala je i unutar zgrade parlamenta, što je strogo zabranjeno, koristeći kameru skrivenu u Ray-Ban naočalama.

Boccia je na temelju snimki razgovora optužena i da je planirala nauditi vladi, no odgovorila je da se samo nastojala zaštititi od moćnog muškarca. U intervjuu za lokalne novine kazala je da je sve počelo sredinom srpnja kada joj je ministar uputio rečenicu koja ju je pogodila. "Rekao mi je: Ja sam ministar, ja sam muškarac, ja predstavljam institucije i nitko neće vjerovati tebi", otkrila je. Ovo je, inače, prva ostavka u desnoj vladi koju je sastavila Meloni i ne čini se da će zaprijetiti njenoj stabilnosti.

VIDEO Putin ironično podržao Kamalu Harris: 'Smije se toliko ekspresivno i zarazno'

Komentara 2

OP
OpetAP
11:22 07.09.2024.

Znači i Italija je političkoj kulturi daleko ispred nas. Kod nas im ne pada napamet dati ostavke ni zbog kaznenih djela tipa kupovina diplome a kamoli zbog moralističkih nepodopština.

GO
Gof33
09:51 07.09.2024.

i tata bi sine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije