Traži više policajaca

'Ljudi se osjećaju nesigurnima u vlastitim domovima'

Božica Makar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.01.2020.
u 17:17

Djeca su, dodala je, često zanemarivana, ostaju sama na ulici do kasno u noć, tjeraju se da prose, na njima su vidljive traume i mnoga od njih  izostaju s nastave, ne završe ni osnovnu školu i iz nje izlaze polupismeni.

- Na sam Badnjak, u noći, u kuću moje majke, koja ima 82 godine, došli su razbojnici, opljačkali je i isprebijali. Završila je u bolnici, nepokretna. Od strane policije je utvrđeno da se i ovdje radi o pripadnicima romske nacionalne manjine koji su se nedavno doselili i imaju evidentirano niz kaznenih i prekršajnih djela. Ne želim generalizirati i reći da je romska nacionalna manjina problematična, ali na žalost, velik dio pojedinaca jest - ispričala je za saborskom govornicom zastupnica HNS-a Božica Makar.

Kaže da ne dijeli ljude po nacionalnoj osnovi, boji kože i opredjeljenju, no da treba poštivati zakone koji vrijede za sve, bez obzira radi li se o Hrvatima ili pripadnicima nacionalne manjine. 

- Došlo je do toga da se naši mještani više ne usude izlaziti na ulice i da nisu sigurni u svojim domovima - rekla je saborska zastupnica. Premalo je policajaca i socijalnih radnika.

Djeca su, dodala je, često zanemarivana, ostaju sama na ulici do kasno u noć, tjeraju se da prose, na njima su vidljive traume i mnoga od njih  izostaju s nastave, ne završe ni osnovnu školu i iz nje izlaze polupismeni.

- Ako se djeca zanemaruju, ne bi smjela ostati u takvim obiteljima. Bez obzira na običajno pravo, ne bi se smjelo događati da djevojčice s 13 ili 14 godina rađaju - istaknula je. Bilo bi dobro, kazala je, da i srednja škola postane obavezna. Predložila je povećanje broja policajaca u PP Ludbreg.

Ključne riječi

Komentara 5

ZI
zip123
20:14 22.01.2020.

Pa u vlasti se,poduzmite nesto.

MK
mkinkognito
19:24 22.01.2020.

Starica opljačkana i premlaćena, obzirom na njene godine možda i umre od posljedica već sad je nepokretna. Ukoliko bi to učinio netko od pripadnika većine i bili bi poznati barem po kvartu gdje stanuju, pokrenuli bi specijalce i prevrnuli kvart dok ih ne bi uhvatili. Jesu li u ovom primjeru pokrenuti specijalci a kako sam razumio zna se tko su. Pa ljudima će puć film i čekat će ih pa ako se dogodi nešto što nikako nije dobro, tko će biti kriv i tko će suditi ako takvih koji budu čekali bude više tko će im suditi. Ako ti tamo nekakvi dobiju novac, novac će završit u kladionici ili tko zna za kakvu glupost. Ukoliko dobiju pomoć u namirnicama i odjeći, često takva pomoć završi u smeću. Ako policija krene tražit one koji krše zakon, skaču sve tobožnje grupe za zaštitu prva manjina i ljudskih prava. Zašto sada šute.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:45 22.01.2020.

Policajci su na bosanskoj granici. Tamo su potrebniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije