Anton Kliman

Lorencin mi je ostavio najuspješniji resor s rekordnom sezonom

anton kliman
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.01.2016.
u 09:10

Bilo je pet kandidata za ministra turizma, mandatar Tihomir Orešković je htio mene, rekao nam je novi ministar turizma

Iz Istre je, a hadezeovac. Politički anoniman, a vinuo se za ministra. U njegovu Vodnjanu lijepo govore o njemu, a prigovora nemaju ni ideesovci. Za manu mu se ne uzima što iza sebe nema zvučne pozicije u visokom turističkom biznisu, gotovo se smatra kako je već i činjenica što u Vladu dolazi iz uređene Istre svojevrsno jamstvo da će imati sluha za turizam. Šira javnost tek ga treba upoznati, no novi ministar turizma, 49-godišnji ekonomist i poduzetnik Anton Kliman iz Vodnjana definitivno ima ugodniji start u novoj vladi od mnogih svojih kolega.

Do imenovanja za ministra vodio je tvrtku Barbariga Nova, koja upravlja turističkim kompleksom Barbariga, a ulazak u Vladu navodno ga je zatekao usred planova za gradnju omanjeg hotela. Na domaćem se terenu okušao i kao čelnik Turističke zajednice Vodnjana, bio je član Županijskog turističkog vijeća i poglavarstva Vodnjana za turizam. U Istarskom je HDZ-u potpredsjednik, a blizak je i crkvenim institucijama. Predsjednik je katoličke udruge MI te ponosni  vlasnik posebne biskupske nagrade Porečko-pulske biskupije iz 2012. godine. A ne bi bio Istranin da se uza sve hobistički ne bavi vinogradarstvom i maslinarstvom.

Za poziciju ministra turizma vrtjelo se više imena, kako ste baš vi izabrani i koliko je bila presudna vaša osobna ambicija?

– Gledajte, to su stvari koje se u životu ili dogode ili ne. Ne znam mašta li netko o tome da želi biti baš ministar. Dječaci, barem moje generacije, sanjali su da postanu Bruce Lee. Ali ni ovo nije loše, ne čuje se baš često da netko ne bi htio biti ministar, zar ne? A sad ozbiljno, ovu poziciju smatram zahtjevnom zadaćom i osobnim izazovom. Potencijalnih kandidata uistinu je bilo više, vrtjelo se pet imena, a konačan je izbor napravio mandatar.

Preuzimate turizam koji je vodio vaš Istranin Darko Lorencin. Kako ocjenjujete prethodnike?

– Pa, rekao bih da mi Lorencin ostavlja najuspješniji resor bivše vlade, dosta dobro uhodan i uređen, s rekordnom sezonom 2015. No tim mi više posao ministra turizma predstavlja izazov. Smatram da je u turističkom sektoru potrebno sve dobro nastaviti raditi te nadograđivati da bude još bolje. Među prioritetima će mi svakako biti poticanje investicija u turizmu, rješavanje problema turističkog zemljišta i, dakako, snižavanje PDV-a. 

To su teme kojima se, što ozbiljno, a što barem deklarativno, bavila i dosadašnja turistička garnitura...

–  Slažem se, no u toj vladi očito nije bilo političke volje da se ta pitanja i riješe. Ovo sada je, međutim, reformska vlada i nadam se da će imati i dovoljno političke volje i dovoljno stručnosti da se to napokon  i odradi.

U Istri čak i neki ideesovci vrlo lijepo govore o vama. Kažu da ste radišan, odgovoran, smiren...

–  Što mogu više poželjeti od lijepih riječi onih koji me poznaju?

Imate privatnu tvrtku u Vodnjanu, što ćete napraviti s njom?

– Sve kako slovo zakona nalaže, prebacit ću je na odvjetnički ured, a operativno će je nastaviti voditi moji dosadašnji suradnici.

Obitelj vam je velika, imate troje djece, selite se u Zagreb?

– Da, velika smo i sretna obitelj, ali zasad samo ja mijenjam adresu. Djeca su mi poodrasla, najstarija kći već je na studiju u Splitu, a drugo dvoje su tinejdžeri, srednjoškolci i do daljnjeg ostaju kod kuće s mamom. •

>> Anton Kliman – do izbora nije bio aktivan u politici

Komentara 18

4M
4mazge
13:26 24.01.2016.

ovaj ministar kao i do sad če biti važan otprilike koliko je važna distribucija leda na Islandu ili prodaja pijeska u Libiji! Ako bude održana sigurnost turizam će nam i dalje cvjetati....ne zbog "stručnosti" ljudi koji se tuda nakaradno metiljaju nego zato što smo fantastična destinacija!

DH
dalibor.hren
13:00 24.01.2016.

Ministri turizma i financija su dokaz da se nije mislilo na struku!

KE
kentie
10:43 25.01.2016.

Marko 1337 slažem se s tobom donekle, jer nijedan ministar turizma, al doslovce nijedan nije pokrenuo tematski kolokvij, kongres, konferenciju i ne znam kako bi se to prikladno nazvalo, pa recimo, po mom mišljenju u svetištu turizma, a to su Brijuni, pod nazivom "Perspektive i razvoj turizma u RH za sljedećih deset godina" i to pod pokroviteljstvom HGK i Ministarstva turizma, ali nijedan Ministar turizma, ili Vlada bilo koje boje ili provenijencije bila. Ili da kažem još bolje, da bude obveza Ministarstva turizma da, svake godine uoči glavne turističke sezone, organizira tzv. turistički tjedan na Brijunima sa bogatom trpezom i danima otvorenih vrata za običan puk, di bi se na godišnjoj razini razgovaralo o strategiji turizma, našoj ipak najizdašnijoj grani gospodarstva u ovom trenutku, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne. A kad se mantra tko je prikladna osoba za položaj ministra turizma, onda je to bez svake sumnje gđa MARTINA BIENENFELD, žena koja je prošla na tisuće milja po svijetu, al doslovce sve meridijane i paralele i puno predobro zna kako turizam funkcionira u svijetu, i da se bukvalno izrazim, i među sobovima, pingvinima i tuljanima na Sjevernom polu. Pa Zagreb je doslovce preporodila i u turističkom smislu "uzneredila". Samo Zagreb se ne smije niti spomenuti da je u turističkom smislu obogatila, tako da je ovo ljeto npr. bilo prebogato turističkim događajima, a rijeke turista doslovce se valjalo po svim ulicama Grada. Metropoljis Zagabria je imao u ovih godinu dvije najžešći porast i u prihodu i u broju noćenja u vasceloj Republjici na stravu i užas mediteranskog Juga, al se to ne smije reći ni naglasiti urbi et orbi,jer bi se npr. tobože Dalmatinci i Istrijani jako uvrijedili i pobjesnili da što se opet metropola prči, mrči i pravi važna i što to opet purgeri hoće i žele i što nam svima purgeraj nabijaju na nos, jel te da natione croatica. Po mom mišljenju gđa Martina bi u mandatu svog ministriranja, turistički prihod povećala barem za pet puta. Svaka čast ovome liku i naliku, al on je obični mali hotelijer u lokalnom smislu, i ništa više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije