Rekordna zarada

Lorencin: Nisam euforičan kad tvrdim da će domaći turisti potrošiti više od 1,3 milijarde eura

10.06.2015., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana je konferencija za medije uoci teniskog turnira 26. Konzum Croatia Open koji ce se odrzati u Umagu od 17. - 26. srpnja. Darko Lorencin. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
21.08.2015.
u 15:43

Mnogi će se na kraju ove sezone uvjeriti da se utaje poreza ne isplate

Mnogi su skeptični, a i neki od bivših ministara turizma kažu da je ministra turizma Darka Lorencina zahvatila euforija i ne vjeruju u njegove najave da će Hrvatska od turizma u 2015. uprihoditi 9,3 milijarde eura. Na čemu temelji svoje procjene?

– Na jednostavnoj računici. Od stranaca je realno očekivati približno osam milijardi eura, a turistička potrošnja domaćih gostiju uključuje i ugostiteljstvo, odnosno sve što svi mi tijekom godine potrošimo u restoranima, kafićima, fast-foodovima... diljem zemlje. To je prema posljednjoj satelitskoj bilanci, otprije četiri-pet godina, bilo 1,3 milijarde eura. S obzirom na porast broja domaćih turista, ove bi godine te 1,3 milijarde mogle biti čak i nadmašene.

Gostiju je više, a izdanih računa manje, naročito u Dalmaciji. Neki drsko prijavljuju promet manji od sto kuna, ali nije sva sramota samo na njima nego i na državi, poreznicima. Dokad će se to tolerirati?

Uvjeravam vas da će se mnogi na kraju ove sezone uvjeriti da se utaje više ne isplate! Mnogi ugostitelji nisu ni svjesni u kakve sve podatke poreznici imaju uvid zahvaljujući fiskalizaciji, vide se čak i stornirani računi. A naravno da je ugostitelj sa pet zaposlenih i prihodom od samo 20.000 kuna u startu sumnjiv.

Inspektori pečate po obali

Na crno se na Jadranu još uvijek iznajmljuju i sobe, bukiraju izleti... Kako je to Istra praktički iskorijenila i koliko zbog toga gubimo?

Nekorektno je da uspoređujem, jer nemam analize koje bi to potkrijepile. No, mogu reći da i meni mnogi kažu da na sjeveru obale ima više reda. Jedno je sigurno, siva ekonomija u turizmu je prepolovljena, a što se kuća za iznajmljivanje tiče, uvjeren sam da je svedena na deset, maksimalno 15 posto. Inspektori rade, i proteklih se dana pečatilo objekte na Jadranu koji su nelegalno primali goste.

Jedan od "bisera" naših domaćina su i napuhane ili različite cijene istih proizvoda u istom lancu na obali i na kontinentu. Je li to u redu?

To nije moralno, nije etično, ali nije nezakonito. Puno sam se puta i sam uvjerio u različite cijene na obali i na kontinentu i zimi i ljeti. No, nikome ne možemo propisivati politiku cijena. Oružje nas potrošača je internet, dostupnost informacija i mogućnost izbora.

Do zatvaranja natječaja za Kupare ostala su četiri dana, koliko je prijava stiglo?

O broju ne mogu govoriti, no od nekolicine zainteresiranih, koji su otkupili natječajnu dokumentaciju, u Državnu upravu za upravljanje državnom imovinom stigle su pismene molbe da se natječaj produlji. Ne znam zašto nisu uspjeli sve pravodobno obaviti, ali zbog veličine investicije i ozbiljnosti projekta razmatramo produljenje natječaja. I to vjerojatno za mjesec dana.

Radovi na Srđu uskoro

Volite se pohvaliti s dvadesetak novih hotela, ali neki projekti i dalje stoje. Recimo Srđ, što je s njim?

Sve ovisi o investitorima, a koliko znam, radovi bi mogli početi potkraj godine.

Bliži se kraj mandata, a mnogi vam nisu zaboravili što ste šutke pustili da poraste PDV u turizmu. Ima li izgleda da se u finišu stopa opet korigira?

Nije to bilo šutke, niti je sniženje PDV-a u turizmu zaboravljena tema. U trenutku kad je stopa s deset korigirana na 13 posto, proračun je bio u katastrofalnom stanju, a izbor je bio poštedjeti turizam ili najugroženije slojeve. Odluka je bila ne dirati PDV od pet posto na kruh i druge elementarne životne namirnice. Sve što je turizmu uzeto višim PDV-om na ovaj ili onaj način mu se i vratilo, posebno povoljnim kreditima HBOR-a. O smanjenju stope stalno razgovaram s kolegom Lalovcem i to je izvjesna mogućnost. Ali je umanjuje neplaćanje poreza. Kako ugostitelj može očekivati novo sniženje stope poreza koji ne plaća uredno?!

>>Najviše turista u povijesti Hrvatske i 9,3 milijarde eura

>>Turizam nije dovoljan! Hrvatsko će gospodarstvo nastaviti 
hod po žici

Komentara 3

DU
Deleted user
18:42 21.08.2015.

Neznam kako oni znaju kolko budu hrvati potrošli na moru.

Avatar guten_tag
guten_tag
16:40 21.08.2015.

takve izjave su besmislene, tendenciozne i neistinite. ministar euforično daje neistinite izjave o zaradi 8 milijardi. zarade nema ili je vrlo mala a on neka dokaže. da imamo zaradu 8 milijardi sve dugove bi riješili za pet godina. smatram da se takve neistine i dezinformacije plasiraju radi izborne promidžbe. ako je tako velika zarada, zna li on uopće što je zarada, kako to da turističke tvrtke traže subvencije, manji pdv ili jednostavno bankrotiraju. moguće da je prihod osam milijardi ali je najvjerojatnije ulog devet tako da smo u minusu milijardu. ovakav turizam je jako štetan za Hrvatsku i s ovim brojem posjetitelja ako nema prihoda 20 milijardi sve ostalo je propast.

MH
mrtav-hladan
20:28 21.08.2015.

Dok je mene i mojeg kara nećete dobiti ni jedne kune od iznajmljivanja apartmana ❗️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije