pomilovanje predsjednika

Lukašenko poništio smrtnu kaznu Nijemcu osuđenom za terorizam

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko glasao na  predsjedni?kim izborima
Foto: Natalia Fedosenko/NEWSCOM
1/10
31.07.2024.
u 03:00

Bjelorusija je posljednja država u Europu koja još uvijek ima smrtni kaznu i to pucnjem u stražnji dio vrata.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko poništio je smrtnu presudu njemačkom državljaninu, objavio je njegov ured u Minsku, a  u utorak prenijela novinska agencija BelTA. Nijemac je ranije od predsjednika zatražio pomilovanje. Prema vlastima u Minsku, 29-godišnjak je bio osuđen za terorizam za račun ukrajinske tajne službe.

U lipnju je osuđen na smrt, ali su presudu tek mjesec dana kasnije javnosti objavile organizacije za zaštitu ljudskih prava.  Bjeloruska humanitarna skupina Viasna identificirala ga je kao Rica Kriegera i navela da je optužen za terorizam i plaćeničke aktivnosti.

TASS je prenio da je Krieger rekao da mu je ukrajinska sigurnosna služba SBU naložila da fotografira vojne lokacije u Bjelorusiji i stavi ruksak na tračnice jugoistočno od glavnog grada Minska koji je kasnije eksplodirao. Nitko nije ozlijeđen. Bjelorusija je posljednja država u Europu koja još uvijek ima smrtni kaznu i to pucnjem u stražnji dio vrata. Bjeloruska televizija je nedavno prikazala video u kojem Nijemac, po zanimanju bolničar, priznaje krivnju i moli za milost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije