Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST NA KONTINENTU

Francuska vojska na tlu Ukrajine? Macron najavio nešto što bi mogla biti prekretnica u ratu s Rusijom

Le président Emmanuel Macron donne une conférence de presse à l'issue de la conférence de soutien à l'Ukraine au palais de l'Elysée à Paris
Foto: SLEMOUTON
1/4
27.02.2024.
u 06:42

O isporuci francuskih borbenih zrakoplova Mirage još nije odlučeno, no još se utvrđuje koja bi francuska vojna oprema mogla pomoći Ukrajini, rekao je Macron. "Opći konsenzus danas je da je sigurnost svih nas u pitanju", rekao je Macron u Elizejskoj palači.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da ne isključuje raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajini. Macron je nakon završetka konferencije o pomoći Ukrajini u Parizu u ponedjeljak rekao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine.

Na sastanku, koji je organiziran u kratkom roku, sudjelovali su najviši predstavnici mnogih ključnih europskih podupiratelja Kijeva, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona. Sudjelovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Macron je rekao da nije bilo konsenzusa o korištenju kopnenih trupa na sastanku preko 20 šefova država i premijera, ali da se ništa ne može isključiti u pogledu buduće dinamike. Svaka država može samostalno i suvereno odlučiti o raspoređivanju kopnenih trupa. Na sastanku je odlučeno da se formira koalicija za opskrbu Ukrajine projektilima za napade daleko iza ruskih linija, rekao je francuski predsjednik. Kratkoročno, potrebno je mobilizirati dodatno streljivo za Ukrajinu iz vlastitih zaliha.

Le président Emmanuel Macron donne une conférence de presse à l'issue de la conférence de soutien à l'Ukraine au palais de l'Elysée à Paris
1/47

O isporuci francuskih borbenih zrakoplova Mirage još nije odlučeno, no još se utvrđuje koja bi francuska vojna oprema mogla pomoći Ukrajini, rekao je Macron. "Opći konsenzus danas je da je sigurnost svih nas u pitanju", rekao je Macron u Elizejskoj palači.

Dok rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, Macron je rekao da ponašanje Moskve postaje sve agresivnije na političkoj razini i na prvoj crti bojišnice u Ukrajini. "Rusija ne smije dobiti rat", naglasio je Macron, rekavši da se podrška ne smije pokolebati i da podupiratelji Ukrajine moraju intenzivirati napore.

Povećana pomoć Ukrajini u novcu i oružju mora se mobilizirati i zajednički i na nacionalnoj razini, rekao je. “U procesu smo osiguravanja naše sigurnosti danas i sutra”, rekao je Macron. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružio se sastanku u Parizu putem video linka. Macronov savjetnik prije sastanka rekao je da se konzultacije u Parizu manje tiču novih jamstava za isporuke oružja, a više povećanja učinkovitosti već obećane vojne pomoći – uključujući obuku ukrajinskih vojnika i kibernetičku obranu.

VIDEO: Kalinić: 'Europska Unija me podsjeća na Jugoslaviju 1990. Živimo u vremenima novog pada Rima'

Komentara 194

Avatar babinjak1984
babinjak1984
12:02 27.02.2024.

Ide i Plenković..

EU
eurofil55
08:51 27.02.2024.

Vode nas isti idioti koji su doveli do ovoga. Rat s Rusijom može biti samo klaonica ljudske populacije (projicirana?), jer Europa nema logistiku za isto. Na početku ovog rata sve zemlje izvoznice energije stale su na stranu Rusije jer je to također sukob između njih i njihovih kupaca. Avioni, kamioni, brodovi i tenkovi ne rade na baterije i ovi "pobjedonosni" to znaju. I tu priča završava, i ostaje rat bez pobjede, neizbježno nuklearno zagađenje i još jedna tragedija. Da je Macron zaprijetio Rusiji nuklearnim ratom, bilo bi mi jasnije da to nije prijevara. Slanje ljudi tamo nema svrhu. Mir je bolja opcija prije nego što padne krv EU-a.

AN
AnimaTor
07:45 27.02.2024.

Nek Macron pošalje svoju babu u Ukrajinu.Kad je vide ruski vojnici od straha će napustiti bojište

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije