ŠESTOMJESEČNA VLADAVINA

Mađarska uskoro preuzima presjedanje Europskom unijom, službeni slogan 'posudili' od Trumpa

Mađarska vlada
18.06.2024.
u 19:33

Ministar Bóka istaknuo je dvostruku ulogu Mađarske kao iskusne članice EU i proaktivnog lidera.

Mađarska od 1. srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom pod službenim sloganom kojega su, uz zemljopisnu prilagodbu, uzeli od Donalda Trumpa: "Učinimo Europu opet velikom" (Make Europe Great Again). Simbol predsjedanja je Rubikova kocka, mađarski izum koji "predstavlja složenost europskih problema i domišljatost potrebnu za njihovo rješavanje".

- Preuzimamo predsjedanje u izazovnom trenutku: u našem susjedstvu je rat, prijeti nam zaostajanje za globalnim konkurentima. Tu su i sigurnosni problemi, ilegalne migracije, prirodne katastrofe, klimatske promjene i demografski izazovi - naveo je danas mađarski ministar za pitanja Europske unije János Bóka, koji je predstavio slogan, logo te prioritete.

Predsjedanje će trajati od 1. srpnja do 31. prosinca 2024., a uključivat će rad s novim Europskim parlamentom i Europskom komisijom kako bi se osigurala nesmetana institucionalna tranzicija.

Ministar Bóka istaknuo je dvostruku ulogu Mađarske kao iskusne članice EU i proaktivnog lidera

- Na početku novog institucionalnog ciklusa imamo priliku pokrenuti i pokrenuti rasprave o mnogim važnim pitanjima. Tijekom našeg predsjedanja bit ćemo pošteni posrednici, lojalno surađujući sa svakom državom članicom i institucijom - zajamčio je. 

VEZANI ČLANCI

Predsjedanje će se fokusirati na sedam ključnih prioriteta, među kojim su jačanje konkurentnosti EU, jačanje obrambene suradnje, upravljanje migracijama i potporu proširenju.

- Želimo usvojiti novi sporazum o konkurentnosti EU i podržati jačanje europske obrambene industrije - rekao je Bóka.  

Dnevni red predsjedanja također uključuje napore za poboljšanje zaštite vanjskih granica i unapređenje politika proširenja temeljenih na zaslugama.

Mađarska planira organizirati 177 događaja predsjedanja, uključujući 16 neformalnih sastanaka Vijeća i jedan neformalni sastanak Europskog vijeća. 

- Opsežno smo se konzultirali s državama članicama, zemljama kandidatima i institucijama EU, održavši više od 250 rasprava. Ova razina angažmana je bez presedana u povijesti predsjedanja - zaključio je mađarski ministar.

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
19:43 18.06.2024.

Baš će Mađari biti ti koji će potegnuti Europu. Za početak mogli bi poraditi na sebi. Ali, barem imaju jasnu politiku u vezi (nekontroliranih) migracija. I to je nešto za početak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije