OPTUŽIO BRUXSELLES

Mađarski ministar vanjskih poslova: EU stoji iza blokade ruske nafte

Sarajevo: Konferencija za medije Fahrudina Radončića i Petera Szijjarta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
25.08.2024.
u 02:00

Tvrdnja mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta dolazi dan nakon što je Europska komisija odbila zahtjev Mađarske i Slovačke da posreduje između njih i Ukrajine.

Mađarski ministar vanjskih poslova rekao je u subotu da odluka Europske komisije da se ne miješa u spor u vezi blokade ruske nafte preko Ukrajine daje naslutiti da iza obustave stoji upravo Bruxelles. Mađarska i susjedna Slovačka prosvjeduju otkad je Ukrajina u lipnju sankcionirala rusku naftnu kompaniju Lukoil i tako prekinula protok nafte te tvrtke preko ukrajinskog teritorija u slovačke i mađarske rafinerije.

Tvrdnja mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta dolazi dan nakon što je Europska komisija odbila zahtjev Mađarske i Slovačke da posreduje između njih i Ukrajine. "Činjenica da je Europska komisija proglasila da nije voljna pomoći u osiguravanju energetske opskrbe Mađarske i Slovačke, pokazuje da je naredba poslana iz Bruxellesa u Kijev kako bi izazvala probleme u energetskoj opskrbi Mađarske i Slovačke putem Ukrajine", rekao je Szijjarto.

Prošli je mjesec slično optužio Europsku komisiju za ucjenu rekavši da je možda "Bruxelles, a ne Kijev, izmislio cijelu stvar." Slovačka i Mađarska obje su članice Europske unije koje su se usprotivile slanju vojne pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom. Naftovod Družba i dalje je u funkciji, iako EU radi na tome da se blok osamostali od većine izvora ruske energije.

Južni krak naftovoda prolazi kroz Ukrajinu u Češku, Slovačku i Mađarsku i godinama je glavni opskrbljivač njihovih rafinerija. Dužnosnik mađarske vlade u četvrtak je rekao da je mađarska naftna kompanija MOL u završnoj fazi razgovora o shemi koja bi trebala osigurati dotok sirove nafte iz Rusije.

Komentara 4

Avatar Moloh
Moloh
07:59 25.08.2024.

Pa ajde više otiđite iz EU.

FU
Fusnota
06:05 25.08.2024.

To je ministar kojega zovu Mozak kao najmanjeg u kvartu Dugi.

Avatar Vrsalj
Vrsalj
12:42 25.08.2024.

Zašto se Srbiji ne uvedu sankcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije