Pedesetak magarica u godini dana neće dati ni polovicu mlijeka koliko prosječan hrvatski farmer izmuze od samo jedne krave. No dok kravlje mljekari sve češće i prolijevaju i nezadovoljni otkupnim cijenama blago vode u klaonicu, u OPG-u Ciganović u Ivanić-Gradu svaku kapljicu, a i birano društvo od 60 dalmatinskih i četiri istarska tovara, cijene poput suhog zlata. Decilitar košta 60, a litra svježeg magarećeg mlijeka 600 kuna – koliko 100 litara kravljeg kupljenog na mljekomatu! No kako se po magarici skupi tek jedan do tri decilitra, dragocjena tekućina koja će kasnije na put i do Dubrovnika ili drugog udaljenog grada najčešće se zamrzava, a tad su iznosi za trećinu manji, doznajemo od vlasnika magareće farme Nevena Ciganovića.
Narudžbe na internetu
Zubato sunce jučer je oko staje stvaralo ugođaj koji se sviđao samo slavonskim i turopoljskim svinjama koje na farmi žive na otvorenom. Kad se temperatura digla iznad ništice, blata je bilo do koljena. No u staji na toplom uz zvukove klasične glazbe mirno su preživale Marina, Tanja, Milka... čekajući svoj red za mužnju, dok se 16 mladih od pet do 10 mjeseci natjeravalo u ograđenom prostoru u blizini.
600 kuna stoji litra svježeg magarećeg mlijeka. Dragocjenu se tekućinu, kad s farme Nevena Ciganovića putuje u udaljeno mjesto, zamrzava i tad je za trećinu jeftinija
– Nema tu ni Severine ni Rozge, sve naše magarice imaju domaća, obična imena – smije se Neven aludirajući na “zvijezde” dalmatinskih utrka magaraca. No i njegove su magarice kojima “hofiraju” samo dva odabrana mužjaka Cvjetko i Luki posebne.
Prvi magarčić na farmi bila je Neva, koju je kupio u Petrinji 2009. Iako je već iz hobija držao nešto koza i ovaca, za ozbiljnije bavljenje poljoprivredom smetao mu je, šali se, Hi-Tec posao u jednoj zagrebačkoj tvrtki. Elektrotehničar po struci, bavio se industrijskim printerima, a njegovih tada troje djece koje ima s magistricom ekonomije Katarinom tada je poželjelo jahati. – Konj je bio prevelik, pony preživčan pa je odabir pao na magarca.
Bila je to ljubav na prvi pogled, a kad je supruga našla podatke o visokoj kvaliteti magarećeg mlijeka, da je posljednjih godina u središtu pozornosti roditelja čija djeca imaju problema s alergijama i čestim upalama dišnog sustava praćenih kašljem, ali i stručnjaka koji ga nazivaju hranjivim i ukusnim nektarom koje je po sastavu najsličnije majčinu mlijeku, ljubav je prerasla i u biznis. S litrom ili dvije za prvi dnevni obrok doručak Ciganovića, koji imaju pet curica od tri mjeseca do 12 godina, koštao bi više nego u luksuznom hotelu pa je na meniju i kravlje mlijeko. Magareće su prvo dijelili susjedima i rodbini, a s povećanjem broja magaraca i količina, počele su stizati i narudžbe građana koji su Ciganoviće otkrili na internetu ili su za njih čuli po preporuci.
Pojedu 40 tona sijena...
Višak od 14 magarčića Neven će prodati za oko 1000 kuna po svakom ili će ga zamijeniti za neki od alata, s obzirom na to da je nedavno uspio dobiti u zakup čak 60 hektara državne zemlje. Dotad se snalazio koseći i unajmljujući 20-ak hektara privatne neobrađene zemlje pazeći da magarci uvijek jedu najkvalitetnije. Troše i po 40 tona sijena i trave godišnje, 15 tona kukuruza, 6-7 tona zobi...
– Davao bih im i mrkve, jabuke... No ne želim da u mlijeko dospiju pesticidi i ostali otrovi kojima ih danas prskaju – objašnjava i ističe da mu je san da jednog dana ima i 1000 magaraca. Za razliku od krava od kojih farmeri brzo odvajaju telad, magareći potomci majke sišu tri mjeseca. Idućih šest mjeseci mlijeko se ručno muze i za prodaju, a potom se magarice pušta da “presuše”, sve do novih potomaka.
Ne traži li naručitelj svježe, Ciganovići određenu količinu mlijeka zamrzavaju u plastičnim bočicama od decilitra i tako traje tri mjeseca. Svježem je rok 4-5 dana. Zamrznuto uopće ne gubi na svojstvima, tvrde. No bilo ono svježe ili zamrznuto, nikad se ne prokuhava, nego zagrijava na najviše 30 do 40 stupnjeva.
>> Muči vas kašalj? Uz ove domaće recepte riješite ga brzo!
Fantastični su mi komentari osoba koje nemaju pojma niti su probali mlijeko i imali mogućnosti vidjeti rezultate konzumiranja. Bitno je da komentiraju negativno. A jesmo jadan narod, kako boli tuđi trud i uspjeh.