Hrvatski hidrometeorološki stručnjaci pridonose borbi protiv klimatskih promjena

Magistar Čačić izabran za glavnoga europskog meteorologa

ivan cacic
Željko Grgić
22.09.2009.
u 14:40

- Moj izbor ima dugogodišnji pedigre, kažu da je uspjeh preko noći moguć ako na njemu radite barem deset godina - rekao je magistar Čačić.

Ravnatelj Državnoga hidrometeorološkoga zavoda Ivan Čačić od idućega će tjedna najmanje četiri godine biti i glavni europski meteorolog. Na današnjemu dijelu sedmodnevne 15. sjednice Područne udruge VI (Europa) Svjetske meteorološke organizacije (WMO), koja uključuje sve europske, kavkaske i levantske zemlje, njih ukupno 50, magistar Čačić izabran je aklamacijom, bez protukandidata, za njezina predsjednika u obnovljivu četverogodišnjemu mandatu. Istovremeno će postati članom Izvršnoga vijeća WMO-a. Naslijedit će ravnatelja švicarskoga Saveznoga ureda za meteorologiju i klimatologiju Daniela Keuerleber-Burka, koji je europsku dužnost obnašao šest godina.

- Moj izbor ima dugogodišnji pedigre, kažu da je uspjeh preko noći moguć ako na njemu radite barem deset godina. Hrvatska je djelatna u WMO-u od 1992., čak i prije nekih sadašnjih članica Europske unije, pa su me prije nekoliko mjeseci na neformalnome sastanku ravnatelja iz srednjoeuropskih zemalja odlučili kandidirati. Poduprli su me potom ravnatelji iz jugoistočne Europe, a potpora se ubrzo proširila i na zapad – objasnio je Čačić kako je došlo do njegova izbora.

Jedan od zadataka Područne organizacije VI tijekom Čačićeva mandata bit će poticanje nacionalnih vlada da ulažu u strateške planove za suočavanje s klimatskim promjenama, te u mjere za izbjegavanje posljedica učestalih, sve jačim vremenskim ekstremima izazvanih, vremenskih nepogoda. To uključuje obavijesne sustave koji bi pravovremeno upozoravali na opasnost.

Već na samome početku mandata magistra Čačića očekuju pripreme za prosinačku UN-ovu Kopenhašku konferenciju o klimatskim promjenama, na kojoj će sudjelovati. 

Ključne riječi

Komentara 14

OB
-obrisani-
16:54 22.09.2009.

Nisam mislio da ću dazi podršku nekom Čačiću,ali u ovov slučju...svaka čast.Dokaz da su stručni i jednostavni ljudi priznati svugdje.

CA
calif
16:11 22.09.2009.

nemrem vjerovati da ima i takvih vijesti u medijima! mislim ono, nevjerojatno, da neki lik za profesionalnost i stručnost dobije priznanje i funkciju je nama vijest? kome to treba, dajte nam novi info o nives.. hehe, svrbi me sarkazam, ali, ali danas mi nejde nikak. u svakom slučaju čestitke.

SE
Seth
15:07 22.09.2009.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije