Imunolog Trobonjača o virusu:

Majmunske boginje teško se šire među ljudima. Od njih štiti i cjepivo protiv velikih boginja

Majmunske boginje u europi
Foto: REUTERS
1/10
16.08.2024.
u 21:59

Majmunske boginje ne prenose se rukovanjem ili nečim sličnim. Zarazit će vas zaražena životinja, ali ne tako lako. No bolest se prenosi spolnim putem

U Švedskoj je potvrđen prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama u Europi, a kako se navodi u tamošnjim medijima, riječ je o novom i zaraznijem soju majmunskih boginja, koji je prvi put primijećen izvan Afrike. Svjetska zdravstvena organizacija tek je nedavno uvrstila virus majmunskih boginja na novi popis patogena koji imaju potencijal izazivanja pandemije. Sada je u srijedu proglasila svjetsku javnozdravstvenu krizu nakon što se ta bolest iz Demokratske Republike Kongo proširila i na susjedne zemlje, a ubrzo je objavljeno kako je bolest stigla i na europski kontinent, u Švedsku.

Imunolog Zlatko Trobonjača ističe činjenicu kako taj virus ne mutira tako brzo i često kao koronavirus, a sojevi koji nastaju od majmunskih boginja nisu česti i neće tako često pogađati ljude kao što je to bio slučaj kod koronavirusa. – Može se pretpostaviti da ni ovaj novi soj nije toliko drukčiji od prvog soja koji se proširio prije nekoliko godina. Imunost koju smo stekli cijepljenjem protiv velikih boginja štiti nas i od majmunskih boginja. Ta imunost traje jako dugo, vjerojatno doživotno. Velika većina nas starijih od 60 godina cijepljena je protiv velikih boginja jer je 1972. bila epidemija boginja na Kosovu, o čemu je snimljen i poznati film "Variola Vera". Tada je praktički cijela populacija Jugoslavije cijepljena protiv velikih boginja – kaže prof. Trobonjača ističući kako je to važno jer je najosjetljiviji dio stanovništva, a to su stariji od 60 godina, najvjerojatnije zaštićen.

29.07.2021., Rijeka - Imunolog Zlatko Trobonjaca. Portret"nPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/POSEBNA PONUDA

Smrtnost od velikih boginja je oko 30 posto, a od majmunskih oko pet posto, ako je sve što znamo točno. I to je velika smrtnost, ali ipak je manja od smrtnosti od velikih boginja, čime je ta bolest blaža. Ako se netko tko je cijepljen ranije i razboli od ove bolesti, to će vjerojatno biti neki blaži oblik. Dakle, i oni koji su cijepljeni prije 50 godina – rekao je prof. Trobonjača. Logično je pretpostaviti da bi još jedna skupina mogla biti ugrožena ovom bolešću, a to su mlađi ljudi koji nisu cijepljeni.

VEZANI ČLANCI:

– Takav se zaključak logično nameće, no teško je vjerovati da će se bolest proširiti, ne mislim da se radi o drastičnoj opasnosti budući da se ona teško prenosi. Ne prenosi se s čovjeka na čovjeka tako lako, kapljičnom infekcijom kao što je to kod velikih boginja koje su izuzetno zarazna bolest koja se prenosi vrlo lako. Kod majmunskih boginja to nije slučaj, zarazit će vas majmun ili neka druga životinja koja je zaražena, ali ne tako lako. Interesantno jest da se ta bolest prenosi spolnim putem pa je vidljivo da je u tom prvom krugu prije dvije godine bio zaražen veliki broj homoseksualaca, odnosno muškaraca s potvrđenim seksualnim kontaktom s drugim muškarcem, vjerojatno zbog slabe zaštite pri spolnom odnosu – kaže Trobonjača.

Fideline Kiza Kasao, 45, checks the progress of her son Kito Balume after recovering from Mpox - an infectious disease caused by the monkeypox virus that spark-off a painful rash, enlarged lymph nodes and fever; sit outside their shelter at the Muja displaced persons camp, following Mpox cases in Nyiragongo territory near Goma, North Kivu province, Democratic Republic of the Congo July 18, 2024. REUTERS/Arlette Bashizi Photo: ARLETTE BASHIZI/REUTERS
Foto: ARLETTE BASHIZI/REUTERS

Imunolog ističe da se taj virus ne širi kapljičnom infekcijom, svakodnevnim kontaktima kao što je rukovanje ili nečim sličnim. – Relativno se teško širi, pa ne očekujem oblik neke velike epidemije koja će odnijeti veliki broj života bez obzira na to je li smrtnost 10 ili 15 posto. Ne radi se o COVID-19 kod kojeg jedan zaraženi u zatvorenoj prostoriji može zaraziti veliki broj ljudi. Ovdje je to puno teže, a niti je taj virus prilagođen ljudskoj biologiji da bi se lako širio u ljudskoj populaciji – rekao nam je prof. Trobonjača. U Švedskoj je prepoznat podtip majmunskih boginja, klad I, koji je primijećen prvi put izvan Demokratske Republike Kongo. Ta je država od početka godine prijavila 15.600 slučajeva zaraze i 537 smrti.

FOTO Prženje na 38°c: Evo kako se danas preživljava u jednom od najtoplijih gradova u Hrvatskoj

Majmunske boginje u europi
1/20

Komentara 4

V0
Vlaskoulicanec4.0
07:00 17.08.2024.

Interesantno da je pogođena samo jedna zajednica... Ali sve nas treba cijepiti. Pametnome dosta!

EZ
ezer
23:00 16.08.2024.

Vidjet ćemo kroz mjesec dana koliko se brzo može širiti kada se nalazi u Europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije