Mala kraljica sambe rasplakala se i pobjegla tati u naručje

lira
Reuters
15.02.2010.
u 16:28

Julia Lira započela je veselo plesati, no kad su prema njoj krenuli deseci novinara i televizijskih kamera, više nije mogla izdržati pritisak.

Milijuni gledatelja na televiziji i deseci tisuća uživo, među kojima su bili Madonna i njezin povremeni dečko Jesus, željeli su vidjeti malu kraljicu sambe Juliju Liru na spektakularnom karnevalu u Rio de Janeiru.

Puno nakita

Mlada plesačica imala je ljubičastu minicu od umjetnog perja, tijaru na glavi od umjetnoga dragog kamenja, sandale i “tonu" nakita na svojim slabim rukama i nogama. Započela je veselo plesati, no kad su prema njoj krenuli deseci novinara i televizijskih kamera, Julia više nije mogla izdržati pritisak. Napravila je ono što se i očekuje od sedmogodišnjeg djeteta – briznula je u plač. Odrasli članovi povorke brzo su reagirali i djevojčicu su maknuli s čela povorke te je “skrili” u mnoštvu ostalih plesača. Odveli su je u naručje roditelja, daleko od novinara. Nekoliko je minuta mala Julia držala za ruku svoju mamu kako bi vratila snagu i hrabrost. Nakon dvadesetak minuta provedenih u “izolaciji”, kraljica se vratila i stala na čelo povorke. Ponovno su je mogli vidjeti milijuni televizijskih gledatelja.

Spremna na ples

Samo nekoliko minuta prije početka velike karnevalske fešte, Julijin otac Marco Lira, inače voditelj škole sambe Viraduoro koja je djevojčicu izabrala za svoju kraljicu, rekao je da njegova kći sretna, spremna za ples i na pritiske. Izbor male Julije za kraljicu sambe izazvao je žestoke rasprave u brazilskoj javnosti. Javile su se udruge za prava djece koje su tvrdile da je Julia premala za takvu ulogu. To više što su kraljice uvijek bile djevojke zanosnih oblina i oskudno odjevene. Bili su zapravo svojevrsni seks-simboli koji su imali zadaću održati “budnim” bubnjare u karnevalskoj povorci. Naime, upravo su one izazovnim plesom “stimulirale” bubnjare da oko sat i pol udaraju po bubnjevima svom snagom. Prethodnica male Julije bila je prava seks-bomba koja je radi svog uljepšavanja i “obogaćivanja ženskih atributa” bila na nekoliko plastičnih operacija.

Žestoki kritičari

Na sebi je imala samo tange i neki vrišteći uzorak na grudima koji je više otkrivao negoli skrivao. Sud je odbio sve prigovore te na kraju dopustio maloj Juliji da postane kraljica. U obrazloženju su naveli da je riječ o kulturnoj baštini Brazila te da kraljica sambe nije “seksualni objekt”. Kritičari su se protivili nastupu male Julije i zato što je jednoipolsatni ples naporan za krhku djevojčicu. Čak i odrasle plesačice trebaju trenirati nekoliko mjeseci kako bi mogle izvoditi fizički vrlo zahtjevan ples. Ove je godine na karneval u Riju stiglo više od 700.000 turista, što je iznenađujuće dobar posjet s obzirom na svjetsku recesiju. Parada sambe tradicionalno počinje u nedjelju i traje sve do prvih zraka sunca sljedećeg dana, dok plesači ne padnu s nogu. Afera s “malom kraljicom” pobudila je dodatni interes za karneval.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar punkufer
punkufer
19:37 16.02.2010.

Idioti maltretiraju dijete. \"Na sebi je imala samo tange i neki vrišteći uzorak na grudima koji je više otkrivao negoli skrivao\" - ONA IMA SEDAM GODINA!!!!!! SEDAM!!!!! Bolesnici.

PJ
pIavo_jezero
00:58 16.02.2010.

preslatka priča o maloj kraljici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije