JEZIV ZLOČIN

Mještani prijavili pucnjeve usred noći, nisu mogli zamisliti što se događalo: 'Masakr životinja, srceparajuće'

Goat plague weighs on Greek farmers still reeling from historic floods
Foto: GIANNIS FLOULIS/REUTERS
1/3
06.09.2024.
u 10:42

Svjedokinja je scenu opisala kao "krvoproliće", prepričavajući kako je otkrila deset malih konja i nekoliko egzotičnih ptica masakriranih dok je istraživala metež

U jezivom incidentu koji je uznemirio malu zajednicu u Kaliforniji , 81 životinja, uključujući male konje i papige, ubijena je tijekom trosatne pucnjave. Prema riječima dužnosnika, incident se dogodio u noći na utorak u mjestu Prunedale, oko 15 kilometara sjeverozapadno od grada Salinasa. Stanovnici su prijavili brojne pucnjeve ispaljene u mraku oko 3:25 ujutro u blizini lokalnog vinograda.

Ured šerifa, putem automatiziranih poziva, naredio je stanovnicima u radijusu od 10 kilometara da se sklone dok je njegov SWAT tim reagirao. Odjel je također zatražio pomoć dronova od obližnje Vatrogasne postrojbe Seaside i policijske uprave Gonzales. Vlasti nisu bile sigurne što mogu očekivati. No, ono što su pronašli bio je masakr životinja. Sveukupno je na više odvojenih područja ubijena 81 životinja – poniji, konji, koze, zečevi, zamorci, kokoši, patke i druge ptice.

Osumnjičenik, 39-godišnji Vicente Joseph Arroyo, uhićen je bez otpora, priopćio je šerifov ured. Vlasti procjenjuju da je životinje ubijao tijekom tri sata pucnjave. Arroyo je živio na jednom od imanja gdje su boravile životinje, rekao je glasnogovornik šerifa okruga Monterey. Životinje su držane u različitim kavezima i ograđenim prostorima. Osumnjičenik nije bio vlasnik ni imanja ni životinja, rekli su dužnosnici, ali nisu navedeni nikakvi drugi detalji.

Arroyo je optužen za šest kaznenih djela, uključujući namjerno korištenje vatrenog oružja s krajnjim nemarom, okrutnost prema životinjama, nezakonito posjedovanje jurišnog oružja, vandalizam, kažnjive prijetnje i teroriziranje. Njegova jamčevina isprva je bila postavljena na 50.000 dolara, ali su istražitelji odjela uspješno zatražili od okružnog suca da povisi granicu na milijun dolara, prema Rosasu. “U policiji sam 24 godine i nikada nisam vidio ovako nešto. Budući da ste ljubitelj životinja, one postaju dio vaše obitelji i užasno je izgubiti ih na ovakav način. Ovo je jedan od najuznemirujućih prizora na koje smo naišli. Ogroman broj ubijenih životinja i brutalnost čina izvan je shvaćanja." - rekao je Andres Rosas, glasnogovornik Ureda šerifa Montereya.

POVEZANI ČLANCI:

Ured šerifa priopćio je da je tjekom pretrage posjeda pronađeno sedam komada vatrenog oružja, uključujući puške, sačmarice i pištolje, kao i ilegalno jurišno oružje i dva pištolja ghost. Rosas je procijenio da je pronađeno oko 2000 komada streljiva različitih kalibara. Kada su policajci, nakon mnogih poziva, stigli na mjesto događaja u zamračenom ruralnom području između vinograda, rasadnika i farme, rekli su da su mogli čuti pucanje iz oružja raznih kalibara.

Vegetacija i mrak okolnog područja zabrinuli su policiju, koji su pozvali pomoć SWAT-a i pomoć dronova. "Mjesto na kojem smo konačno postavili naš zapovjedni centar bilo je 20-ak metara udaljeno od konja koje zamjenici nisu primijetili do zore", rekao je Rosas. “Tako je bilo mračno.” Dron je u vinogradu pronašao, kako je šerifov ured rekao, slupano vozilo. Policija je uz pomoć oklopnog vozila na kraju stigla do Arroya koji se odazvao pozivu na predaju. "Sve životinje nažalost su pronađene mrtve osim pet teško ozlijeđenih papagaja koje je trebalo humano eutanazirati kako bi se okončala njihova patnja", rekli su veterinari.

Jedno od imanja na meti pripadalo je Jane Richardson, lokalnoj stanovnici i ljubiteljici životinja. - Čula sam pucnjeve, ali nisam ni zamišljala da bi se ovako nešto moglo dogoditi - rekla je kroz suze. "Moji mali konji i papige bili su mi kao obitelj. Ovo je srceparajuće." Richardson je scenu opisala kao "krvoproliće", prepričavajući kako je otkrila deset malih konja i nekoliko egzotičnih ptica masakriranih dok je istraživala metež.

Istražitelji utvrđuju što je dovelo do divljanja. Preliminarna izvješća sugeriraju da je osumnjičenik djelovao sam, a trenutno nema naznaka o motivu. Vlasti istražuju sve aspekte, uključujući mogućnost problema s mentalnim zdravljem ili ogorčenost prema vlasnicima nekretnina u zajednici. Kako se glas o masakru širio, pojavio se izljev podrške pogođenim obiteljima i životinjama. Lokalne tvrtke i stanovnici započeli su prikupljanje sredstava kako bi pomogli pokriti veterinarske troškove i zamijeniti dio izgubljene stoke. Nekoliko internetskih kampanja postalo je viralno, potaknuvši podršku iz cijele zemlje.

VIDEO Slatkovodne meduze u umjetnom jezeru kod Vinkovaca

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
17:46 06.09.2024.

S obzirom da se radi o zeleno-ljevičarskoj Kaliforniji, okrivljenik bi mogao dobiti 2-3 doživotne. Da je isto napravio u Texasu, šerif bi ga pozvao na roštilj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije