MAX! DONOSI:

Mandžo nije megazvijezda, ali osvojio je Pepa i 'otjerao' Gomeza

bayern,josep guardiola,mario mandžukić (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
15.07.2013.
u 08:10

Njemačku mašinu nakon Juppa Heynckesa preuzeo je najveći nogometni um današnjice - Pep Guardiola (42). Max! je došao iz prve ruke provjeriti kako Katalonac trenira Bavarce, čemu se može nadati najbolji hrvatski napadač...

Riva del Garda. Mjesto u kojem je stvoren prvak Europe 2012./13. Mjesto u koje je bavarski div i uoči nove sezone došao na pripreme, piše Max!

U kampu Bayerna četiri su Hrvata: napadač Mandžukić, trener vratara Toni Tapalović, veteran Robert Kovač i – Maxov novinar.

Hotel samo za FC Bayern

Njemački stroj nakon Juppa Heynckesa preuzeo je najveći nogometni um – Pep Guardiola. Došli smo iz prve ruke provjeriti kako stvar funkcionira, čemu se nadati i što je za našu zvijezdu pripremio katalonski osvajač... Bavarci su pronašli svoj mir u gradiću sjeverno od Verone na obali Lago di Garda, u kojem konobari u restoranu poslužuju u kratkim hlačama. Na zagorjeloj pizzi od osam eura možete polomiti zube, a pivo se toči po vrtoglavim cijenama kao da je kakvo francusko vino – pola litre za pet eura. Bayernovi igrači zatvoreni su u šminkerski hotel Lido Palace u kojem noćenje stoji 600 eura, a prvaci nikamo ne izlaze... Ulaza u hotel nema. Zakupili su cijeli hotel za sebe.

– Da izađu do grada i sjednu na piće, nastao bi kaos. Ovdje je mnogo Nijemaca koji dolaze na godišnje odmore upravo u ovom terminu kako bi mogli pratiti Bayernove pripreme i prijateljske utakmice. Sigurno bi nastao problem čim bi izašli u grad. Oni su pop-zvijezde – priča nam Sebastian Winter iz Spiegela. Predsjednik kluba Karl-Heinz Rummenigge dodaje:

– Tu je idealno mjesto za pripreme, imamo odlično vrijeme, dobre uvjete i mir. To je naša prijateljska regija...

Nijemci u potkošuljama

I nije samo prijateljska.

– Zarađujemo itekako, potpisali smo ugovor i dolazimo već četvrtu godinu. Cijenu ne znam, ali sigurno ovdje nismo besplatno, odnosno nema govora o tome da ovdje smještaj i usluge plaćamo... Tako vam je to, kad si velik, onda ne plaćaš, već zarađuješ. Ista je priča i sa zimskim pripremama na koje odlazimo u Katar ili Dubai. Usto, već sada znam da dolazimo i sljedeće godine – govori zaposlenik kluba, koji je zamolio za anonimnost. Tu odsjedaju i Inter, Napoli, Feyenoord, Fiorentina, te Bayernova momčadi do 17 i 23 godine, ali i vremešni pretili Nijemci u potkošuljama.

– Na Allianz Areni vrte se reklame naše regije Trentino, pa Nijemci ovdje hrle na svoje odmore. Većina njih dolazi u doba kada i Bayern, pa odlaze gledati treninge i na pripremne utakmice. Znate, njima je i naše jezero Lago di Garda poput mora... Nemamo s njima nikakvih problema, fini su gosti. Više je frke kad u mjesto dođu navijači Fiorentine ili Intera. Riva del Garde je mirno mjesto, ne pamtim tu neke navijačke sukobe – govori nam konobar iz restorana Il Veliero.

Sjedimo sami, na terasi nema nikoga. Klijentela su njemački sredovječni bračni parovi, mnogi s unucima. Idealan mir za bajernovce.

Pep viče, vodi igrače za ruku...

Igrači ustaju u osam sati, doručkuju u moderno uređenjem zdanju te mjesto vide samo hodajući od vrata na recepciji do vrata od crvenog klupskog autobusa. Svako jutro njemački vozač najbolju momčad Europe “iskrca” u pet kilometara udaljenom mjestašcu Arcu, ispred ruševnog stadiona s tribinicom za dvije tisuće gledatelja. A tamo ih čeka... Pepov program. Treninge vodi žustro, maše rukama, gestikulira, viče, pokazuje igračima gdje tko treba stati, vodi ih do tog mjesta za ruku...

– Igrači su nam se žalili da moraju razmišljati na treninzima, da je Pep Guardiola itekako zahtjevan i da ne mogu odraditi tih sat vremena a da ne uključe glavu, kao što su inače navikli. Treba im vremena da shvate što on to zaista od njih želi. S druge strane, jako im se svidio jer se šali, zbija šale, pun je štoseva. Heynckes nije bio takav, uostalom bio je 30 godina stariji. On nije trčao, nije igrao, bio je mirniji. Pep puca od energije, kada radi, čini se kao da će iskočiti iz kože – uspoređuje bivšeg i sadašnjeg trenera novinar uglednog tjednika Spiegel.

A kako stvari funkcioniraju na terenu, dovoljno pokazuje sljedeća sličica. Posljednji je na pripreme došao Arjen Robben. Dobio je nekoliko slobodnih dana više od ostalih, zbog obaveza s reprezentacijom. Kad se pojavio, društvo je već bilo uigrano, a Pep ga je dočekao tako da ga je na teren poslao opalivši ga nogom u guzicu! Bila je to šala, ali i način da španjolski stručnjak smiri strasti, jer upravo je taj igrač jedan od onih koje će morati obuzdati.

Očekivano, na treninzima Pep slaže igru kakvu je razvio i u Barceloni.

– Dodaj, dodaj, dodaj! – viče Pep. Kad nešto ne valja, ulazi na travnjak, uzima loptu i pokazuje, igra s njima. Uvježbava napade, pet na dva, pet na pet, dva na dva. I isključivo protok lopte, što više, to bolje.

– E sad, Robbenu će biti problem uklopiti se u taj sustav. Znate kako on igra, po principu “samo ja”, “nikome ni slučajno nemoj ubaciti...”. Bit će tu velikih problema – brine se njemački kolega Andreas Lehner, koji godinama prati isključivo Bayern.

Guardiola već draži od Juppa

Heynckes je volio igru jedan na jedan, tu je Robben još prolazio, ali u timskoj igri čovjek će morati stil preokrenuti naglavačke. Što svlačionica misli o pohlepnom Nizozemcu, vidjeli smo na utakmici i treninzima. Robben sjedi sam, nitko ga ništa ne pita, nitko ne pokušava s njime započeti razgovor. Nije miljenik.

A što kolege misle o novom šefu? Sviđa li im se više nego Jupp?

– Više volimo Guardiolu, on je vjerojatno najbolji trener na svijetu, a uvukao nam se u ovo malo vremena pod kožu. Iako je prilično sramežljiv, svidjelo nam se kada je na prvu konferenciju za novinare stigao govoreći njemački kao da se rodio u našoj zemlji. Učio je pet mjeseci jezik u New Yorku. Nije čudo da je bio predan kad je imao privatnu učiteljicu, s kojom je stalno radio. Nitko je nije vidio, tako da ne znamo je li zgodna, no otkrio nam je da je gorljiva navijačica Borussije Dortmund. Učila ga je upravo u vrijeme njihova finala s Bayernom, pa je bilo napeto – priča Lehner.

I zaista, čuli smo ga nekoliko puta, Pep njemački rastura. Ponekad, štreberski, donese blok u kojem je unaprijed zapisao “govor”, svoje izjave, kada želi da se točno razumije poruka koju želi poslati. Tako je bilo kada je govorio o odlasku Gomeza, potencijalnom dolasku Lewandowskog, ali i pritisku s kojim se nosi s obzirom na to da je njegov prethodnik baš sve osvojio...

– Kada sam dolazio u München, znao sam što me čeka. Raditi u takvom klubu uvijek je stres, pritisak je uvijek prisutan. Za mene je bolje da su dečki uspjeli slaviti u finalu Lige prvaka, jer ovako se osjećaju kao prvaci, pobjednici, na tronu su. Da su izgubili, preuzeo bih momčad koja bi bila depresivna, u problemima, slomljena. Došao sam u idealnoj situaciji – kaže Guardiola.

Nijemci ga obožavaju. Pogotovo Njemice...

– Očarao ih je, obožavaju ga. Zgodan im je, a bacio ih je na leđa prvi put kada je stigao u München, elegantno odjeven. Sretne su što je tu, neke čak zbog njega gledaju i konferencije za novinare. S druge strane su tužne jer je Mario Gomez ovih dana otišao u Fiorentinu. On je bio najveći miljenik žena, govorile su da je fatalan muškarac – pričaju nam Nijemci.

Od Pepa su velika očekivanja, svi su uzbuđeni, može li ponoviti Juppov ‘all-in-one’: Ligu prvaka, Bundesligu, kup, superkup... S obzirom na kombinaciju najboljih nogometaša Europe i najboljeg trenera svijeta, stvar bi trebala sjajno funkcionirati, ali u to nitko ne može biti siguran...

Teško je održati se na vrhu

Kako radi Pep, došao je vidjeti i Robert Kovač, nekad zvijezda Bayerna. Sad pomaže bratu Niki na klupi mlade hrvatske nacionalne vrste. Sreli smo ga na tribini, na pripremnoj utakmici Bayerna i tamošnje Brescie.

– Pep je najuspješniji trener posljednjih pet godina, dok je bio u Barceloni, pokazao je što zna. Odmarao se godinu dana i spreman je. Jupp Heynkess pokupio je sve trofeje, morat će se nositi s time da mora ponoviti njegov uspjeh. Trebat će mu vremena za to, iako je veliki trener, jer sve je to proces. Procjenjujem da će mu trebati pola godine da se snađe. Teško je doći na vrh, ali je još teže tamo i ostati – kaže Kovač.

Utakmicu je došao gledati s blokom. U njemu je zapisana Pepova formacija 4-3-3: Neuer - Lahm, Van Buyten, Boateng, Alaba - Müller, Højbjerg, Kroos - Shaqiri, Mandžukić, Ribery.

– Želim učiti od njega, gledao sam ga kako gestikulira, kako radi na treninzima, kako igračima pokazuje što treba raditi, gdje stati. Ne bavim se dugo trenerskim poslom, tek sam na početku, a cilj mi je prepoznati stvari u kojima griješim, ispravljati ono što je loše, a on je idealan učitelj. Druge trenere još nisam gledao, evo Pep mi je prvi “mentor” – smije se mlađi brat Kovač.

S njime je na tribini bila i supruga, bivša misica Anica.

– Nije vam se pohvalio da je danas igrao za zvijezde Münchena? Uživala sam kao nekad na tribini gledajući ga u dresu Bayerna na utakmicama. Bilo je super. Inače, lijepo nam je ovdje, tu smo nekoliko dana – kazala je Anica.

Očekivano, u pripremnoj utakmici slavili su crveni 3:0, golove su zabili Thomas Müller, kojemu je lijepo asistirao Mario Mandžukić, zatim Toni Kroos te zamjena Jan Kirchhoff. Promijenio je Španjolac formaciju, Heynckesovu 4-2-3-1 koja je odvela Bayern na krov Europe, on je okrenuo u 4-3-3.

– Možete na to gledati i kao na 4-1-4-1, ali to je najmanje bitno, glavno da stvar funkcionira. No, tek se uigravamo – kaže Pep.

Ono što nas više zanima, što čeka Marija Mandžukića kod Pepa?

– “Potjerao” je Gomeza iz kluba! Lani ga je istisnuo iz prvih 11 i ovaj je odmah tražio da ide u Fiorentinu. Sviđa mi se što drži loptu, radi i u obrani, dobar je u igri jedan na jedan, solidno igra glavom i, što je najvažnije, zabija. Ali, koja će biti uloga kod Guardiole, nisam siguran. Bojim se da ga ipak čeka klupa – tvrdi novinar Spiegela.

Ola je bio veliki fajter

Međutim, vara se. Pep ga je stavio u prvi plan, ubacio u igru u posljednjoj prijateljskoj utakmici, a ovaj mu se odlično odužio. Trči, radi, dodaje, asistira, imao je i par lijepih udaraca.

– Mandžukić će vjerojatno ostati prva špica – procjenjuje pak njegov kolega Lehner te dodaje:

– Ivica Olić briljirao je protiv Manchester Uniteda, bio je igrač fajter i pamtimo ga po tome što je uvijek neumorno trčao. Ali Mandžo ipak ima bolju tehniku, bolje igra glavom. Jednostavno, bolji je napadač od Olića. Sjećam se i Danijela Pranjića, on je bio dobar, ali igrač za nekog bundesligaša, ipak nije bio klasa za Bayern koji uvijek mora biti u finalima ili polufinalima Lige prvaka. Usput, sjećam se i braće Kovač, mislim da je Robert bio bolji. Iako, pokazalo se kasnije da nije bio toliko dobar kao Lucio. Nije bio u klubu u zlatno vrijeme, tko zna što bi bilo da je i onda Bayern imao momčad za finala Lige prvaka.

Mandžinu poziciju ugrožava Claudio Pizarro, kojeg i igrači preferiraju. Naime, on je u glavnoj ekipi - s Thomasom Müllerom, Phillipom Lahmom i vratarom Manuelom Neuerom. Četvorka karta za - lovu.

– Igra se zove Schafkopf, riječ je o tradicionalnoj kartaškoj igri iz Bavarske, a zanimljivo je da se mora igrati za novac, inače nije štos. Oni tvrde da se radi o sitnim iznosima, ali to ne možemo sa sigurnošću znati – govori nam izvor iz kluba.

U svlačionici jedini domaći dečko iz Münchena je Lahm, a Bavarci su Müller i Schweinsteiger. Trzavica i podjela u momčadi nema, poput one u Real Madridu gdje su s jedne strane Španjolci predvođeni Ikerom Casillasom, a s druge Portugalci na čelu s Cristianom Ronaldom.

– Od posljednjeg ozbiljnog ekscesa prošlo je više od dvije godine, kada su se oštro potukli Franck Ribery i Arjen Robben. Strasti su se stišale, danas dečki funkcioniraju sjajno. Što se tiče Riberyjeva sudskog slučaja vezanog uz prostituciju, parnica traje u Francuskoj, ali nema opasnosti da bi mogao u zatvor – govori naš izvor.

– Najutjecajniji je Bastian Schewinsteiger, došao je kao klinac sa 14 godina, ušao u prvu momčad kad je postao punoljetan, a danas ima 28 godina. On je vođa, njega se sluša. Najbolji su prijatelji Ribery i Van Buyten, jer Daniel je Francku puno pomogao kad mu je bilo najteže. Čak skupa idu na odmore... Ribery je dobar i s Alabom, koji nas oduševljava jer govori austrijskim dijalektom pa ga je smiješno slušati – kažu naši sugovornici.

Navijači Becker i Nowitzki

Najpoznatiji navijači Bavaraca su Boris Becker i Dirk Nowitzki, a naciju zanima baš sve što se s njima događa. Pripreme prati stotinu novinara, na press-konferencijama ih je pedesetak, a ima deset TV postaja... Usporedbe radi, u Bilićevo doba, na pripremama reprezentacije u Austriji, jedini novi novinari bili smo – mi. Bez kamera, samo jedan blok i jedna olovka...

Što se pojačanja tiče, stigao je samo Mario Götze iz Borussije Dortmund, te Pierre Hojbjerg iz Mainza. Mario Gomez otišao je u Fiorentinu, a vremešni Anatolij Timoščuk u Zenit iz St. Peterburga.

– Više ne kupujemo. Željeli smo dovesti Roberta Lewandowskog, a sigurno će doći sljedeće sezone kao slobodan igrač – kaže Rummenigge za igrača koji je mogao otići u Chelsea, ali želi igrati za Bayern.

Što se Götzeova gafa s potpisivanja tiče, i dalje je glavna tema.

– Bila je katastrofa i za Bayern, ali i za marketing kada je na potpisivanje došao s majicom s ogromnim Nikeovim znakom koji mu je osobni sponzor. Zbog Adidasa to se nije smjelo dogoditi. On je probao da vidi hoće li proći i prošlo mu je – priča nam zaposlenik Bayerna. Götze je istu stvar ponovio! Na snimanju kalendara došao je, pogađate, u Nikeovim tenisicama... Očito je, dobiva stimulaciju za to.

Toni Tapalović, trener vratara kojeg je, kada je dolazio u klub, sa sobom doveo Manuel Neuer, razveselio se kada nas je vidio.

– Uživam ovdje, Mandžukiću ide sjajno, zabio je gol u finalu LP-a, sad mu je ostalo još samo zabiti u finalu Svjetskog prvenstva, haha! Rado bih pričao s vama, ali ne smijem govoriti ništa, jer sam u Pepeovu stožeru. Pozdravljam, žurimo – veli Tapalović.

A Mandžukić?

– Otišao je već prije svih u hotel, nema ga... – dodao je Toni.

Izgovaraju ga “Man-zukič”

Mandžo, kako smo i navikli, radi po svom. I dok su zvijezde strpljivo odgovarale na pitanja nakon utakmice u mix-zoni, on se vjerojatno kupao u hotelskom jacuzziju. Druge prilike za razgovor s njime nije bilo.

Ali, ostaje dojam koji nismo očekivali. Naime, Mandžo ovdje nije zvijezda. On, istina, jest jedan od njih, međutim, nikome neće zastati srce od uzbuđenja kad izgovorite njegovo ime. Koje oni ionako ne mogu ponoviti. Izgovaraju ga s “Man-zukič”. Srce im zaigra na spomen Riberyja, Müllera, Lahma, Neuera. To su megazvijezde. Dapače, od tisuću navijača u dresovima, niti jednog nismo vidjeli da nosi Mandžin. Jesmo, jednu devetku, ali navijač je napisao svoje ime - Oliver. Mandžo je, kao i brojni prije njega, u Münchenu, radnik. Posao zna, ide mu odlično, no kad zapne, a on se umori, brzo će njemačka mašina pronaći drugoga... Ovo je posao. Novac se vrti, tu nema sentimenta ni simpatija. No, ne bojimo, se uzima i “Man-zukič” svoj lijepi dio tog kolača...

>> Ribery našao novu žrtvu: Bacio Mandžukića na leđa!

>> Pogledajte Mandžukićeve parade: Stao na gol i oduševio suigrače

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije