SVAĐA sdp-ova i hns-ova ministra zbog komore

Maras o HGK: Ukidamo obvezno članstvo. Vrdoljak: To nije točno!

Maras i Vrdoljak
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
18.10.2014.
u 10:45

Novi zakon: Šefa Hrvatske gospodarske komore trebali bi birati svi članovi

Vlada priprema novi zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori koji ukida obvezno članstvo i uvodi institut dobrovoljnog članstva za male poduzetnike, doznali smo jučer iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Burilović (ne) ostaje

Tako bi mali poduzetnici, koji čine 96 posto svih u poduzetnika Hrvatskoj, sami mogli izabrati žele li ili ne biti članovi HGK. U Ministarstvu poduzetništva tvrde kako je novi zakon “99,9 posto dovršen” i kako će ga u javnu raspravu pustiti već idućeg tjedna. Najbitnije, poručuju, jest da su zakon izradili u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, iz čega se može zaključiti da su ministri Ivan Vrdoljak i Gordan Maras usuglasili svoje stavove o dobrovoljnom članstvu. Poznato je, naime, da Maras uporno želi ukinuti obvezno članstvo, dok je Vrdoljak protiv tako radikalnog rješenja. No, jučer su tvrdnje Ministarstva poduzetništva žestoko demantirali iz Ministarstva gospodarstva!

To nije točno. Ne ukida se obvezno članstvo u Komori. Pravo na dobrovoljno članstvo imat će, kao i dosad, jednostavna društva (j.d.o.o.), a razmišljamo da to pravo proširimo i na poduzetnike početnike (start-up tvrtke) – kaže naš izvor iz Ministarstva gospodarstva.

Štoviše, tvrde da je Ministarstvo gospodarstva nositelj izrade novog zakona o HGK, a da su u taj proces uključena i još neki resori, među kojima i Marasovo ministarstvo. Iz Ministarstva gospodarstva tvrde kako Radna skupina još nije dovršila zakon, kako nije točno da će zakon u javnu raspravu ići idući tjedan, nego da će se pripremati još mjesec dana. Nakon toga zakon o HGK ići će u Sabor na prvo čitanje, tako da će na snagu stupiti tek u prvim mjesecima 2015. godine. Iz Ministarstva poduzetništva jučer su poručili i kako novi zakon donosi potpuno novi način biranja šefa Komore, što implicira da HDZ-ovac Luka Burilović neće još dugo biti šef HGK. Iz Marasova ministarstva poručili su kako će prema novim pravilima novog šefa HGK već iduće birati svi članovi Komore. Dakle, prema novim pravilima, glas malih poduzetnika (koji čine 96 posto ukupnog broja poduzetnika) pri izboru novog šefa HGK vrijedio bi jedan bod, glas srednjih poduzetnika vrijedio bi dva, a glas velikih poduzetnika vrijedio bi trostruko.

Načelo reciprociteta

No, naši izvori iz Ministarstva gospodarstva jučer su nam demantirali i ove tvrdnje. Kažu kako Radna skupina Ministarstva gospodarstva razmatra model izbora šefa HGK prema načelu reciprociteta, ali da konačno rješenje još nije utvrđeno. Također, kažu kako se još ne zna hoće li nakon stupanja novog zakona na snagu biti organizirani novi izbori za predsjednika Komore ili će Luka Burilović svoj mandat odraditi do kraja, dakle do travnja 2018. godine.

Sukob Gordana Marasa s Ivanom Vrdoljakom oko zakona o HGK još je jedan u nizu sukoba između SDP-ovih i HNS-ovih ministara.

Komentara 32

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
11:02 18.10.2014.

...plaćamo članarine da bi nadani kupovali slike, medvejde i žirafe...

Avatar nijeminišta
nijeminišta
11:12 18.10.2014.

ovo je model koji primijenjuje sjeverna koreja - SVI moraju biti članovi nekakve besmislene institucije i plaćati joj namete. da bi vladajuće stranke imale kamo smjestiti svoje "zaslužne" članove... koji onda putuju svijetom u potrazi za zanimljivim lovačkim trofejima...

DU
Deleted user
11:12 18.10.2014.

Ovaj HNS radi posao oporbe sa 1,7% glasača ipak rade dobar posao,čak možda bolje od Karamarka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije