Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kupi manje, plati više

Kako proizvođači varaju kupce u Njemačkoj: 'Potrošači su dvaput opljačkani, obratite pažnju na ovo'

Zagreb: Trgovina DM-au Garden Mall-u
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
15.05.2022.
u 16:47

Trgovci se nadaju da potrošači neće primijetiti da se smanjila gramaža određenih proizvoda

Potrošačke cijene u Njemačkoj u konstantnom su rastu. Najprije je na to utjecala pandemija koronavirusa, a sve je dodatno začinila kriza s energentima. Ne samo da mnogi proizvodi poskupljuju, nego im se i smanjuje gramaža. Tako kupci sada za manje plate više, piše Fenix magazin.

Iz potrošačkih centara u Njemačkoj upozoravaju da su tako “potrošači zapravo dvaput opljačkani”.

– Proizvođači pokušavaju sakriti inflaciju, nudeći manje sadržaja u pakovanju iste veličine. Potrošači bi stoga uvijek trebali obratiti pozornost na gramažu – objašnjava ekonomist Gunther Schnabl.

Trgovci se nadaju da potrošači neće primijetiti da se smanjila gramaža određenih proizvoda.

– Mnogi proizvođači pribjegavaju jeftinijim sastojcima, mijenjaju recepte i smanjuju kvalitetu proizvoda. To će potrošači još teže prepoznati – rekao je Schnabl.

Njemački list Bild iznio je nekoliko primjera proizvoda kojima je manja gramaža, a veća cijena. Čips marke Pringles tako je prije je koštao 2,59 eura/200 grama, a sada 2,79 za 185 grama u Reweu. Dezodorans za intimno područje Vionell u dm-u sada košta 3,95 eura (125 ml) umjesto 2,95 eura (150 ml). Slično je uočeno i s tabletama za perilice marke Somat Classic. Umjesto 82 tablete, koliko je bilo prije, sada ih je u pakiranju samo 77. Mikana topljeni sir prije je koštao 1,99 eura, a sad mu je cijena narasla na 2,29 eura. Naravno, pakiranje je manje za 10 grama.

Podsjećamo, Njemačka muku muči i s cijenama naftnih derivata.  Od 1. lipnja stupa na snagu olakšica njemačke Vlade po kojoj su snižene cijene goriva. Popust na spremnik goriva bit će dostupan od 1. lipnja i tada bi se trebao smanjiti porez na goriva. Njemački vozači trenutačno plaćaju više od dva eura za litru benzina ili dizela. Ususret pojeftinjenju reagirala je njemačka Udruga nezavisnih benzinskih postaja. Navedena Udruga već jasno upozorava: "1. lipanj mogao bi biti stvarno dramatičan.”

VIDEO Unatoč Putinovim prijetnjama Finska potvrdila zahtjev za članstvo u NATO-u!

Komentara 32

KO
kopija35
17:52 15.05.2022.

Oni tek sad to primjećuju? Ta šema poatoji već godinama, od deterdženta, preko kave, čokolada itd....

DU
Deleted user
16:51 15.05.2022.

U svijetu su proizvodi duplo više hrane nego što treba hrana se čak i bacaala da ne dođe do besplatnih proizvoda koliko moraš biti naivan i vjerovati u priču o neštašici hrane

DU
Deleted user
18:46 15.05.2022.

200 grama-2,59, 185 grama-2,79 , uskoro 0 grama-5,99?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije