Kriza koalicije HDZ-HNS

Matija Posavec: HNS mora ostati čvrsto pri zahtjevu za Kuščevićevim odlaskom

Matija Posavec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/4
05.07.2019.
u 11:25

Otvorene sve opcije. Ako premijer ne smijeni Lovru Kuščevića, pitanje je može li on preživjeti glasanje o opozivu u Saboru. Klub Milana Bandića još nije donio odluku kako će glasati.

Još je neizvjesna sudbina ministra uprave Lovre Kuščevića iako je preksinoć preživio sjednicu užeg vodstva HDZ-a. Kuščević se na sjednici u središnjici HDZ-a, doznajemo, panično opravdavao i tvrdio da nije prekršio zakon u prenamjenama zemljišta i ostalim aferama zbog kojih je prozvan u medijima, ali o njemu se, tvrde naši izvori, nije povela rasprava.

Opet je, prema našim informacijama, među prvima govorio Vladimir Šeks, kojeg je Plenković kooptirao u Predsjedništvo i zastupao tezu da se iz medija rafalno puca po ministrima. Vladu i ministre, uz Šeksa, branio je navodno i Mario Kapulica, šef Zajednice utemeljitelja HDZ-a. Ostali članovi Predsjedništva, tvrde naši izvori, uglavnom se nisu upuštali u raspravu jer je premijer i šef HDZ-a Plenković poručio da će o svim daljnjim aktivnostima po pitanju ministra Kuščevića odlučivati on i prozvani ministar.

Sužava se manevarski prostor

Između ministrovih opravdavanja i prolongiranja odluke premijera Plenkovića o njegovoj sudbini za idući tjedan, sve se više sužava manevarski prostor jer bi se idući petak, kako je najavio šef HDZ-ova Kluba Branko Bačić, u Saboru trebalo glasati o zahtjevu SDP-a i dijela oporbe o opozivu ministra Kuščevića. Ustraje li HNS na tome da Kuščević mora otići iz Vlade ili iz Banskih dvora odlaze oni, a budu li i ostali partneri HDZ-a – SDSS, Darinko Kosor iz HSLS-a, Branimir Glavaš (HDSSB), pa čak i Klub Milana Bandića koji broji 11, odnosno 12 članova, na liniji da Kuščević mora otići ili se barem ne pojave na glasanju, u tom slučaju Kuščević glasanje u Saboru ne može preživjeti. Sve su opcije još otvorene jer treba ostaviti prostor da bi pojedini partneri HDZ-a ipak mogli ostati uz vladajuću stranku, a možda bi se i HNS mogao predomisliti premda u toj stranci uvjeravaju da nema predomišljanja i da još samo čekaju sastanak s Plenkovićem i ostalim partnerima idući tjedan. Odluku kako će glasati još nije donio ni Klub Milana Bandića.

Matija Posavec
1/5

– Čekamo sastanak s premijerom, a nakon toga ćemo odlučiti na Klubu – rekao nam je jučer Kažimir Varda, šef Bandićeva Kluba i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti MB 365. Budući da bi bandićevci mogli biti zamjena za HNS-ovce, ako odu iz vladajuće većine, Bandićev Klub možda bi mogao biti presudan za eventualno HDZ-ovo preslagivanje, a možda i Kuščevićevo spašavanje.

Milorad Pupovac, šef SDSS-a, jučer je rekao da bi “netko trebao otići iz Vlade, a nada se da to neće biti koalicijski partneri”. Upitan kako će glasovati kada prijedlog opoziva dođe u Sabor, Pupovac je uzvratio kako se nada da do te rasprave neće ni doći, što znači da očekuje da će premijer smijeniti Kuščevića.

U HNS-u je trenutačno zanimljiva situacija. Šef stranke Ivan Vrdoljak zbog privatnih problema posljednjih je dana bio odsutan, a navodno i na putu u Americi. HNS je pak na Predsjedništvu nedavno jednoglasno odlučio da od premijera Plenkovića traže Kuščevićevu smjenu. Kako je Ivan Vrdoljak najavio da se više neće kandidirati za predsjednika HNS-a, a najizgledniji kandidat za tu funkciju na stranačkim izborima u veljači ili ožujku iduće godine je župan Matija Posavec koji je više puta javno rekao da HNS nije trebao ići u Vladu s HDZ-om, jučer smo ga upitali koji je njegov stav o krizi koalicije HDZ-a i HNS-a.

– Moje je mišljenje da reteriranje HNS-a ne dolazi u obzir, stranka mora ostati čvrsta i ustrajna u tome da ministar uprave mora otići ili HNS odlazi iz Vlade. Meni osobno ne bi bilo prihvatljivo ni da premijer ponudi rekonstrukciju u rujnu, čemu odgađanje? Potez je sada na premijeru, nakon sastanka s njim Predsjedništvo HNS-a mora donijeti odluku sukladno odluci premijera smjenjuje li ministra Kuščevića – rekao nam je jučer Posavec. Na pitanje što HNS dobiva time da iz Vlade izađe 15 mjeseci prije redovnih izbora, Posavec je odgovorio da je njemu važnija principijelnost i pokušaj da se barem malo ispere obraz HNS-a od bilo kakvih pozicija u Vladi ili javnim poduzećima.

Izgubili vezu sa stvarnošću

– O odluci HNS-a, nakon što premijer Plenković odluči o sudbini ministra uprave, ovisi i moja odluka o ostanku u HNS-u – rekao je Posavec koji se ne vidi u toj stranci u slučaju da se HNS nekim slučajem predomisli.

Pojedini izvori iz Predsjedništva HDZ-a nisu pak zadovoljni situacijom u vladajućoj stranci.

– Kada dođem na Predsjedništvo, pitam se jesmo li izgubili vezu sa stvarnošću. Mi smo se odvojili od naroda, bavimo se Kuščevićem, umjesto da premijer donese odluku, pa da analiziramo zašto smo osvojili samo 22,7 posto na euroizborima, da analiziramo predsjedničke kandidate i skorašnje predsjedničke izbore. I još nam glavnu riječ na Predsjedništvu drži Šeks! – požalio se izvor iz Predsjedništva HDZ-a.

Šefovi Klubova HDZ-a i HNS-a – Bačić i Batinić te šef SDSS-a Pupovac jučer su se sastali u Saboru, a nakon sastanka je zaključeno kako se čeka konačna odluka premijera Andreja Plenkovića.

– Sinoć smo raspravljali o svim navodima koji su u prijedlogu za opoziv ministra, on je dao svoje odgovore, ostalo je još da se rasprave sva pitanja koja se nameću da se dodatno objasne kako bismo onda mogli donijeti konačnu odluku, prije svega premijer – rekao je Bačić.

Komentara 26

DU
Deleted user
11:39 05.07.2019.

Matija nrma kapacitet vofiti županiju, on je oduvjek alibi igrač

MA
macor
11:42 05.07.2019.

Ostali ili otisli iz Vlade, oni su tako i tako politicki mrtvaci.Izdajice se svakome gade.

TK
Ten-kre
11:44 05.07.2019.

HNS je otišao odavno a na ovim izborima skroz nestaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije