DOMETI Hrvatski su se inovatori s Britanskoga sajma inovacija, kamo su odnijeli 12 izložaka, vratili sa 18 odličja

Medalje za ideje iz garaže

pl-ino-txt.jpg
import
25.10.2005.
u 18:50

Na Britanskom sajmu inovacija (BIS), koji se održavao od 20. do 23. listopada u Londonu, u ekskluzivnom izložbenom prostoru Alexandra Palaceu, hrvatski inovator Marijan Biljan, u jakoj konkurenciji od oko 400 britanskih i međunarodnih izložaka, osvojio je glavnu nagradu “International invention of the Year”, platinastu nagradu i zlatnu medalju za svoju izum pod nazivom “Nosač vješalica za konfekciju s brojačem”.

Konkurencija
– Ni u snu se nismo nadali ostvariti ovakav uspjeh. A Marijan je, primivši nagradu, u šoku bio cijeli dan – ispričao je Neven Marković, tajnik Hrvatskog saveza inovatora, koji ima 2000 članova te koji je, uključujući Biljanove vješalice, poslao 12 izložaka za koje su ukupno dobili 18 odličja. Ovaj je sajam, dodaje, jedan od šest najznačajnijih skupova inovatora u svijetu.

– Najveći je onaj u Pittsburghu, no ovaj u Londonu značajan je zato što se održava u Britaniji, koja je domovina inovacija sa 200-godišnjom tradicijom saveza inovatora. Zbog toga je razina inventivnosti na tom sajmu visoka pa je i konkurencija jača – kaže Marković te dodaje da se sudjelovanjem na ovom sajmu inovatorima pružaju velike poslovne mogućnosti jer se tamo okuplja velik broj poslovnih ljudi, a oni žele ulagati u inovacije.

Marijan Biljan, osvajač glavne nagrade za nosače vješalica za odjeću, službenik je u Tekstil prometu na prihvatu odjeće koja stiže iz tvornica te distribuciji po manjim trgovinama. Ideju za izum dobio je radeći svoj posao.

– Mi smo veleprodaja pa odjeću treba transportirati u manje trgovine, a pri tome se svaki komad odjeće na vješalicama pri utovaru i istovaru mora prebrojiti. Jednom sam upitao dečke koji utovaruju odjeću u kamion kad će krenuti, a oni su mi odgovorili da njih trojica pokušavaju izbrojiti 370 vješalica, no da se ne mogu uskladiti – ispričao je Biljan dodajući da je tada počeo raditi na izradi nosača vješalica od pola metra na kojima može biti pet, 10, 20, 30, 40 ili 50 rupa, ovisno o vrsti odjeće.

Troškovi
Svaki nosač ima broj na sebi koji označava koliko je vješalica obješeno, čime se zaobilazi višestruko zamorno prebrojavanje odjeće pri transportu, osobito kad skladištar mora prebrojiti od 20 do 30 štendera s oko tri tisuće vješalica.

– Utrošio sam dvije godine i oko 40.00 kuna u prototipove nosača od nehrđajućeg čelika, koje sam na sajmu, zajedno sa sinom Ivanom, predstavio u tri minute – smije se Biljan, koji je na sajmu za svoj izum već dobio prvu poslovnu ponudu od engleskog proizvođača pribora za konfekciju.

Već je nagrada, kaže Biljan, velik uspjeh, a kad bi njegov izum našao primjenu u industriji, osim slave, donijelo bi mu to i financijsku zadovoljštinu.

– Takav sam, umjesto da igram nogomet, ja sam svake nedelje u garaži i pokušavam ostvariti svoje ideje – kaže Biljan te podsjeća da mnogi ljudi imaju ideja, ali da se, na žalost, ne usude napraviti još i taj korak.


Nagrađeni u Londonu

1. Marijan Biljan: inovator godine, platinasta nagrada i zlatna medalja za inovaciju “Nosač vješalica za konfekciju s brojačem”
2. Zoran i Rudi Rudeš: zlatna medalja i brončana nagrada za inovaciju “Broccolin”
3. Vladimir Leko: zlatne medalje za inovaciju “hepatovit” i “ antidijabetes”
4. Stipan Orčić: zlatna i brončana medalja za “Evaporator”
5. Zdravko Wolf: zlatna medalja za “Vukovu mast”
6. Darko Horvat: srebrna medalja za “Rotirajući kotač za sigurno slijetanje zrakoplova” i brončana za “Zaštitu mosta od vjetra i drugih utjecaja”
7. Bojan Ciglenečki: zlato i srebro za “Eco - multi”
8. Marijo Devčić: srebro za “Solarno didaktičko učilo”
9. Nenad Matković: bronca “Inteligentni tekst analizator”
10. Ivica Pešut: zlato i bronca za “Japanski šah”

Inovatori sami protiv sebe

Nakon izložbe inovacija u Londonu, na kojoj su predstavnici Hrvatske osvojili zlatne medalje te niz priznanja,razgovarali smo sMarkom Bubašem , predsjednika Udruge inovatora Karlovačke županije. – Na toj su izložbi sudjelovali članovi Hrvatskog saveza inovatora, koji je isključen iz Hrvatske zajednice tehničke kulture, naše krovne organizacije koja ne podržava njihov rad. Razlog je tomu to što su se više bavili svojim interesima, a manje razvojem inovatorstva – rekao je M. Bubaš. U sklopu Hrvatskog saveza inovatora djeluju udruge iz Ogulina, Rijeke i Zagreba, a većina drugih je u novom Nacionalnom savezu inovatora. – Činjenica da su u Londonu sudjelovali sa 12 inovacija, a dobili 18 nagrada, dovoljno govori o ozbiljnosti tih nagrada. Posebice zato što je to privatizirana izložba,tvrdi Marko Bubaš, dopredsjednik novog Nacionalnog saveza inovatora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije