Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak oduzetog

Medicinske sestre spremaju akcije: Želimo k Plenkoviću!

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara ispred Ministarstva zdravstva
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/4
22.04.2023.
u 07:31

Sindikalna tijela počet će idući tjedan pripremati prosvjed, kaže Brankica Grgurić iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara

Medicinske sestre ogorčene su košaricom koju su dobile jučer u Ministarstvu zdravstva. Njihova su sindikalna tijela spremna i sljedeći tjedan donijet će potrebne odluke o sindikalnim akcijama kojima će to nezadovoljstvo pokazati. Prvo će ići s velikim prosvjedom, a neće stati dok im se ne udovolji, i to na najvišoj razini.

Okrznuli ih koeficijentom

– Ovo nećemo prihvatiti! Očekujemo poziv premijera Plenkovića koji je pokazao da rješava probleme. Ministar Beroš kaže da uz najbolju volju ne može udovoljiti našim zahtjevima za povećanje koeficijenata. Premijer je riješio problem liječnika, sada očekujemo da na jednak način riješi gorući problem medicinskih sestara. Naša sindikalna tijela su pripremljena i počet ćemo idući tjedan s pripremama sindikalnih akcija – rekla nam je Brankica Grgurić iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara. Traže desetpostotno povećanje koeficijenta za plaće, koliko će dobiti i doktori. Krajnje ponižavajućim i nedopustivim smatraju što su prijedlog nove uredbe o koeficijentima dobili mailom tek jučer, samo 40 minuta prije zakazanog termina sastanka u Ministarstvu zdravstva. Ta uredba obuhvaća prvostupnice sestrinstva i zdravstvene radnike srednje stručne spreme.

– Prvostupnicama je koeficijent bio 1,16, a sada ga povećavaju na 1,20. Srednje sestre su doslovce okrznuli koeficijentom, kao da ih i nema. Toliko su bespredmetne ove mrvice koje predviđaju, premijer mora znati da sustav tako ne može funkcionirati – kaže B. Grgurić. Magistre sestrinstva u novoj se uredbi ne spominje jer su im prošle godine povećali koeficijent na 1,57, no Grgurić kaže da je to manje od koeficijenta 1,69, koliko sada daju medicinskim tehnolozima, logopedima i biokemičarima. – Zar smo mi najmanje vrijedne – pita.

Nezadovoljan je i Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi koji uz dio zdravstvenog obuhvaća i nezdravstveno osoblje u sustavu. – Nisam protiv 10 posto doktorima, ali je trebalo tako ići svima u sustavu jer plaće su jako male. Spremačica u bolnici ima plaću od 560 eura, i to uz korekcije jer plaća je puno manja. Nema dovoljno ni kuhara ni spremačica, masovno odlaze s početkom turističke sezone jer za četiri mjeseca zarade koliko za cijelu godinu u bolnici – govori Topolnjak.

Vraćanje oduzetog

Povećanja namijenjena medicinskim sestrama i tehničarima od tri do 5,08 posto oni i ne smatraju povećanjem nego podsjećaju da je to samo vraćanje tri posto oduzetih 2013., koje je inflacija već sto puta pojela. U Ministarstvu zdravstva kažu pak da su lani povećali plaće magistrama sestrinstva i vozačima sanitetskih vozila, a sada nastavljaju povećavati ih liječnicima te prvostupnicama i medicinskim sestrama srednje stručne spreme i ostalim zdravstvenim radnicima.

VIDEO: Milanović: Žene u Zagorju su bile vrlo stabilne na biciklima za razliku od muškaraca, vrlo stabilnije od vozača

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije