DVOJBA Je li popis sedmorice bio tajan ili ne

Mediji to nisu smjeli objaviti

29.05.2007.
u 19:59

Različita su mišljenja o tomu jesu li hrvatski mediji, objavom na HRT-u imena sedmorice hrvatskih dužnosnika, sudionika "zločinačkog pothvata", pa poslije prenošenjem te vijesti povrijedili oznaku tajnosti dokumenta tužiteljstva ili dokument još nije trebalo smatrati tajnim. Goran Mikuličić, odvjetnik generala Markača, smatra da hrvatski novinari nisu pogriješili, s obzirom na to da su "probili" informaciju tužiteljstva o sedmorici imenovanih. 

Tužitelji su zatražili od Raspravnog vijeća da uvede tajnost na taj dokument, a obrane su tražile da imena ne nose oznaku tajnosti. Na sudu je da donese odluku hoće li taj dokument biti tajan ili ne, kaže Mikuličić. Prema njemu, dokument ne nosi oznaku tajnosti i Mikuličić ga uspoređuje s objavom (I. Z. Čička) interne istrage tužiteljstva o Gregu Kehoeu.

Suprotno smatraju neki drugi odvjetnici s haaškom licencijom. Tvrde da dokumenti automatizmom nose oznaku tajnosti, čim to zatraže tužitelji ili obrane.  U suprotnom, uvijek bi se mogao prethodno putem medija "minirati" zahtjev za tajnošću dokumenata ili svjedoka  tumače. Prema njima, novinari su pogriješili i povrijedili tajnost dokumenata.

Dosadašnja sudska praksa, naime, potvrđuje tu tezu, da takvi dokumenti moraju ostati tajnima sve dok, eventualno, sud ne odluči drukčije. Obrane generala Gotovine i Markača zatražile su skidanje oznake tajnosti, o čemu bi Sud uskoro trebao dati mišljenje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije