NOVE OŠTRE IZJAVE

Medvedev ponovno prijeti: 'Neka SAD i njegovi saveznici osjete izravan utjecaj uporabe ruskog oružja'

Deputy head of Russia's Security Council Medvedev marks WW2 victory over Japan
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.06.2024.
u 11:54

"Ovo označava prilično značajnu promjenu u našoj vanjskoj politici", istaknuo je Medvedev, komentirajući predsjednikovo stajalište

Rusija može opskrbljivati ​​oružjem bilo kojeg neprijatelja SAD-a, na isti način na koji Washington radi s Ukrajinom, rekao je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da Moskva razmatra načine kako odgovoriti na isporuke oružja Kijevu za napade na Rusiju. Prema Putinovim riječima, opskrba sličnim oružjem regijama odakle bi se mogli izvoditi "bolni udari" na zapadna postrojenja jedna je od mogućih opcija.

"Ovo označava prilično značajnu promjenu u našoj vanjskoj politici", istaknuo je Medvedev, komentirajući predsjednikovo stajalište. "Sada neka SAD i njegovi saveznici osjete izravan utjecaj upotrebe ruskog oružja od trećih strana", rekao je te dodao: "Ako im je SAD neprijatelj, onda su oni naši prijatelji", prenosi TASS.

"Neka 'osjetljivi objekti zemalja koje Ukrajinu opskrbljuju oružjem' gore u paklenoj vatri, zajedno s onima koji njima upravljaju. Što se nas tiče, radovat ćemo se uspješnim napadima našim oružjem na naše zajedničke neprijatelje", ističe. 

 

GALERIJA Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini
Deputy head of Russia's Security Council Medvedev marks WW2 victory over Japan
1/17

Ruski predsjednik Vladimir Putin, upitan o rizicima nuklearnog rata zbog Ukrajine, upozorio je u srijedu da bi Rusija mogla upotrijebiti sva dostupna sredstva da se obrani ako bude prijetnji njezinu suverenitetu ili teritorijalnom integritetu. Putin kaže da je Zapad uvijek iznova optuživao Rusiju za zveckanje nuklearnim oružjem, no da je to pogrešno, jer je SAD taj koji je upotrijebio nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svjetskom ratu. Pred urednicima stranih medija na gospodarskom forumu u St. Petersburgu Putin je rekao da ruska nuklearna doktrina dopušta da se takvo oružje koristi kao odgovor na određene prijetnje.

"Iz nekog razloga Zapad vjeruje da ga Rusija nikad neće upotrijebiti", rekao je Putin. "Imamo nuklearnu doktrinu, pogledajte što tamo piše. Ako nečije djelovanje zaprijeti našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, smatramo da je moguće upotrijebiti sva sredstva koja imamo na raspolaganju. Ovo se ne smije shvaćati olako, površno", istaknuo je.

Putin je također rekao da Rusiji nije bitno tko će biti sljedeći američki predsjednik, jer to vjerojatno ne mijenja ništa za Moskvu, no rekao je da se američki sudski sustav jasno koristi za političku bitku protiv Donalda Trumpa. Optužio je Bidenovu administraciju koja je najveći opskrbljivač vojne opreme Ukrajini da čini pogrešku za pogreškom ili "spaljuje" američki politički sustav i globalno vodstvo.

"U biti, ne zanima nas tko će pobijediti", rekao je Putin kad ga je Reuters upitao vjeruje li da ishod američkih izbora nešto može značiti za Moskvu. "Ne smatramo da krajnji rezultat za nas ima velikog značaja. Radit ćemo s bilo kojim predsjednikom kojeg američki narod izabere."

VEZANI ČLANCI:

Trumpov prethodni mandat oštetio je američko-ruske odnose, rekao je i naglasio da je teško reći hoće li biti išta drukčije ovoga puta ako pobijedi na izborima u studenome. "Nikad nismo imali nikakvih posebnih odnosa s gospodinom Trumpom, no ostaje činjenica da je započeo nametati teške sankcije Rusiji, da se povukao iz sporazuma o raketama srednjeg i kraćeg dometa", rekao je Putin.

Putin, međutim, nije isključio promjenu politike, ako, kako je rekao, Washington počne gledati svoje vlastite nacionalne interese. "Nitko u SAD-u nije zainteresiran za Ukrajinu, zainteresirani su za boljitak Sjedinjenih Država koje se ne bore za Ukrajinu i Ukrajince, nego za svoj vlastiti boljitak."

Ruski čelnik rekao je da je jasno da su Trumpovi politički suparnici upregnuli američki sudski sustav kako bi naštetili njegovim izbornim šansama, a to je strategija za koju je rekao da ne djeluje. "Spaljuju se iznutra, svoju državu, svoj politički sustav... Očigledno je diljem svijeta da je kazneni progon Trumpa, posebno onaj na temelju optužbi za događaje od prije mnogo godina bez izravnog dokaza, korištenje sudskog sustava u unutrašnjoj političkoj bitci", rekao je Putin.

Komentara 16

DU
Deleted user
13:37 06.06.2024.

Opet ovaj patuljak. Hrvatska vojska u 3 dana osvoji više nego vi u 2 godine. Daj šuti tamo i pazi da i ti ne bi kad dođe vrijeme ispao kroz prrozor.

MO
moreplovac
13:42 06.06.2024.

Ovo je dosada najsmješnija izjava malog mede, da bi oni mogli naoružavati neprijatelje SAD. Do sada to nisu nikada činili. 🤣

PV
prcko.vita
13:17 06.06.2024.

Dragi Dmitrij, pa Amerika opskrbljuje Ukrajinu oružjem zato da se Ukrajinski narod spasi od nestanka, da se odbrane od napada, od neprijatelja, od terorista. A zašto da ti dragi Dmitrij naoružavaš neprijatelje Amerike? Što si time napravio? To nije korak prema miru. Bolje naoružaj i ti Ukrajince da se čim prije oslobode od terora, da konačno zavlada mir. Nama je potreban mir. Mir i samo mir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije