'NISAM BILA NAIVNA PREMA PUTINU'

Merkel se iz mirovine detaljno oglasila o ruskoj invaziji: 'Ne mislim se ispričati'

FILE PHOTO: Former German Chancellor Merkel bids farewell to her successor Scholz in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS
1/3
07.06.2022.
u 23:05

"Diplomacija nije pogrešna zato što nije uspjela", rekla je Merkel. "Zato ne vidim zašto bi trebala reći da sam pogriješila i neću se za to ispričati"

Ruska invazija na Ukrajinu je "brutalni napad koji ignorira ljudska prava i za to nema opravdanja", izjavila je u utorak bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u prvom intervjuu otkako je sišla s vlasti. Rekla je da je napad velika pogreška, ali dodala da nikada nije bilo šanse da se stvori sigurnosna arhitektura koja bi uvjerila Rusiju da traži alternativni put.

"Naravno da sam se pitala što smo krivo učinili", rekla je fovoreći o "velikoj tragediji". "Jesmo li mogli učiniti više da to spriječimo, ono što nazivam velikom tragedijom. I zato se još uvijek pitam ta pitanja".

No, također je rekla da se ne misli ispričati radi toga što je tražila diplomatska rješenja za napetosti koje su rasle dok je bila kancelarka.

"Diplomacija nije pogrešna zato što nije uspjela", rekla je Merkel. "Zato ne vidim zašto bi trebala reći da sam pogriješila i neću se za to ispričati".

ARCHIVE PHOTO: Former Chancellor Angela Merkel and Vladimir PUTIN. Chancellor Angela MERKEL and Vladimir PUTIN visit and reception of the Russian President with military honors in the Federal Chancellery in Berlin, Germany on June 1st, 2012. Photo: Annegret Hilse / SVEN SIMON/DPA
Foto: Annegret Hilse / SVEN SIMON/DPA

Merkel je kazala da nije bila naivna kada je riječ o mržnji ruskog predsjednika Vladimira Putina prema zapadnom demokratskom modelu, dodajući da je nekoliko puta upozorila svoje kolege da Putin želi podijeliti Europsku uniju.

Rekla je da je njezina nekadašnja dužnost obvezuje kada govori o ratu. "Ja sam savezni kancelar u mirovini i nisam obični građanin".

Zbog toga, dodala je, mora biti oprezna kada raspravlja o toj temi, jer nije na njoj da dijeli savjete sa strane. Umjesto toga, kaže Merkel, drži se sastanaka u kojima uživa.

VIDEO Povjesničar: Putin bio u sljedećim danima mogao predložiti prekid vatre

Komentara 23

Avatar R2D2
R2D2
23:53 07.06.2022.

Pozvala si migrante i zapaprila cijeloj Europi, ugasila nuklearke i stvorila ovisnost Njemacke o ruskoj energiji. Sada više EU ispasta pod sankcijama Rusiji, nego Rusija. Trebalo bi ti suditi i zbajbuciti te.

PR
prajdali100
23:54 07.06.2022.

Ova žena je imala jako loše prosudbe i na kraju počinila kardinalne greške.Grci je mrze iz dna duše,korona je priča za sebe.Migrantska kriza i ono što je ONA učinila Njemačkoj ali i Europi je bez presedana.Svoju zemlju je učinila potpuno ovisnom o ruskim energentima i gledala prije svega svoje sebične interese.Hrvatskoj nije bila naklonjena,draži joj je bio Beograd od Zagreba.I zato,drago mi je da je otišla,trebala je i ranije.

ST
stefj
00:04 08.06.2022.

Držala je donekle EU blizu svjetskog vrha, no za njena mandata samo se nastavilo zaostajanje EU-a za Amerikom i Azijom... Također, radi socijalnih i aktivističkih politika, proizvodnja je poprilično izmještena van EU-a, energetski se Njemačka i EU potpuno oslonio na Rusiju, proizvodnja hrane se radi birokratskih prepreka i cijena isto iselila iz EU-a, bazične industrije su nestale u EU. Npr. Njemačka je potpuno ovisna o uvozu repromaterijala i poluproizvoda, da npr. krenu sankcije prema Kini, Njemačka privreda bi se raspala... Na kraju je došla i ta zelena religija, koja je u Njemačkoj izuzetno jaka i ima presudan utjecaj na odluke, što je i jedan od glavnih uzroka ove energetske krize s plinom i naftom, uz pandemiju, naravno... Rat tu ima najmanje utjecaja, kao i sankcije prema Rusiji. Da se nije vodila potpuno kriva politika, EU niti blizu ne bi bila tako pogođena događajima protekle 3 godine... Nisu bez veze Poljska i Baltičke zemlje šizile, nije bez veze Amerika upozoravala... Želja za održavanjem na vlasti i čuvanje Njemačkih gospodarskih pozicija unutar EU-a, potpuno je gurnulo EU u velike probleme s prvom ozbiljnijom krizom. Sada je izvlačenje iz te situacije jako, jako teško i izuzetno skupo, a platit će svi građani EU-a, najviše će pogoditi one siromašnije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije