Mesić o slovenskoj blokadi: Ne uzvraćajmo milo za drago

19.12.2008.
u 15:36

Hrvatska mora na visokoj civilizacijskoj razini rješavati problem slovenskog blokiranja hrvatskih pregovora s Europskom unijom, rekao je u petak predsjednik Republike Stjepan Mesić i pozvao Hrvatsku neka se suspregne od želje da uzvrati istom mjerom.

Pahor želi sastanak sa Sanaderom što prije

Sporne točke na hrvatsko-slovenskoj granici

Sanader: Nema razloga za paniku, riješit ćemo problem blokade

Premijer Sanader hladi ‘radikale’

Slovenija je u petak u Bruxellesu, na Međuvladinoj konferenciji Europske unije za Hrvatsku, blokirala otvaranje i zatvaranje deset poglavlja u pristupnim pregovorima Zagreba s Europskom komisijom, tvrdeći da se u njima prejudicira hrvatsko rješenje za međugranični spor dviju susjednih zemalja.

Takvo stajalište Slovenije izazvalo je negativne reakcije u Hrvatskoj, a u dijelu javnosti i glasne pozive na bojkot slovenskih proizvoda.

- Mi moramo biti na visokoj civilizacijskoj razini, mi moramo problem riješiti, ali u svakom slučaju ne možemo pristati na to da se unaprijed odreknemo dokaza kojima dokazujemo svoje pravo - rekao je Mesić.

Nema razloga da idemo "tuk na utuk", slikovito se izrazio predsjednik kako bi hrvatskoj javnosti poručio neka se suzdrži od želje da susjedima uzvrate istom mjerom.

- To nije sadržajni put - rekao je Mesić u petak poslijepodne nakon svečanog primanja koje je japansko veleposlanstvo priredilo u čast 75. rođendana cara Akihita.

Mesić je u četvrtak, kada je objavljeno da će Slovenija na Međuvladinoj konferenciji ustrajati na blokadi pregovora, rekao da odnosi Hrvatske sa Slovenijom više nisu problem Hrvatske, već Europske unije, odnosno Bruxellesa.

(Hina)


Žbogar: Slovenija zainteresirana za nov pristup i dijalog

Slovenija ne očekuje bilo kakvu daljnju eskalaciju napetosti u odnosima s Hrvatskom nakon slovenske blokade većine pregovaračkih poglavlja na današnjoj pristupnoj konferenciji Hrvatska-EU, a zainteresirana je za nov pristup i dijalog kako bi se problem riješio u vrijeme češkog predsjedništva Europskom unijom, rekao je u petak na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Žbogar je istaknuo kako ne očekuje da će u odnosima dviju država, ali i običnih ljudi, doći do napetosti, već da će se stvari nakon prvih reakcija smiriti. - Razumljivo je da je naša odluka jučer u Hrvatskoj dočekana s razočaranjem, ali sada smo pred praznicima, u vrijeme očekivanja i treba razvijati pozitivno ozračje - ustvrdio je Žbogar. (H)


Šeks: 'Slučaj Slovenija' presedan u međunarodnim odnosima

- To je ucjena, ultimatum i Hrvatska na to ne će pristati. Vlada i državna politika će diplomatskim kanalima i presingom prema drugim članicama EU-a nastojati da se prevlada blokada Slovenije prema Hrvatskoj - rekao je Šeks u izjavi novinarima u Đakovu. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije