OBRAĆANJE NACIJI Mesić o problemu sa susjedom

Mesić: Slovenska ucjena podriva EU i NATO

VL
Autor
Jasmina Popović
19.02.2009.
u 19:22

Potezi službene Ljubljanje zaustavljaju naš put prema EU, a prijete da će zaustaviti i naš put u NATO. Time su dovedena u pitanje dva prioritetna cilja hrvatske vanjske politike. Politička elita susjedne države procijenila je da može svoje članstvo u EU i NATO-u zloupotrijebiti na način da nas ucjenjuje – ocijenio je u obraćanju naciji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Pahor nije uspio uvjeriti SSN da odustane od referenduma

Sanader francuskim odborima: Jasno razdvojiti pregovore od pitanja granice

NATO: Slovenija mora ispuniti obećanje Hrvatskoj

Toliko o europejstvu
Prijašnjim ucjenama dodana su, smatra Mesić, i dva nova elementa. Prvo, otvorena su vrata održavanju referenduma u Sloveniji o hrvatskom članstvu u NATO-u natoč tome što je Slovenija bila među članicama NATO-a koje su Hrvatsku prije dvije godine pozvale u članstvo. – Toliko o dosljednosti – kaže Mesić. Drugo, u izjavi Državnog zbora navedene su kao neosporne činjenice neke stvari koje Hrvatska s razlogom i dokazima osporava.

– Toliko o europejstvu – kaže hrvatski predsjednik. – Situacija u koju smo dovedeni, ponavljam ne svojom krivnjom, zabrinjavajuća je pogotovo ako se ima na umu da će se usporavanje Hrvatske odraziti na druge zemlje regije, pa i na cijeli koncept europskog ujedinjenja, odnosno formiranja takvog Atlantskog saveza koji će biti prilagođen uvjetima današnjeg vremena i osposobljen da u tim uvjetima djeluje – poručuje Mesić. No, Hrvatska će, kaže, ustrajati na tome da sporna pitanja sa Slovenijom rješava pred međunarodnim sudom, a dvojba o slovenskom pristupu otvorenom moru nije sporna jer je to riješeno Konvencijom UN-a o pravu mora.

Nećemo dramatizirati
– Dovedeni smo u nepovoljnu situaciju, ali to ne znači da treba dramatizirati ili otvoriti ventile negativnim emocijama. Usprkos politici Ljubljane, moramo učiniti sve što možemo da se ne pokvare odnosi među građanima dviju zemalja. Nećemo vući ishitrene poteze, nećemo se razbacivati velikim riječima i frazama, ustrajat ćemo na činjenicama. Odgovornost je na onima koji to odbijaju. To moraju znati u Hrvatskoj, to moraju znati u Sloveniji, ali to moraju znati i u svijetu – rekao je Mesić. Hrvatska će, kaže, ostvariti svoje članstvo u integracijama iako možda ne onda “kada smo to s razlogom očekivali i predviđali”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije