Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA VREMENA IDUĆI TJEDAN

Meteorolog otkrio hoće li se ponoviti srpanjska oluja: Vjerojatnost je vrlo mala

Grmljavinsko nevrijeme iznad Zagreba
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
23.08.2023.
u 11:25

Mikec je prognozirao kako će toplinski val trajati do kraja tjedna te da će postojati velika mogućnost olujnog nevremena.

Iznimno visoke temperature očekuju se u cijeloj Hrvatskoj i danas zbog čega su upaljeni meteoalarmi, a meteorolog DHMZ-a Krunoslav Mikec otkrio je kako će toplinski val potrajati do kraja tjedna, ali i kakva nas vremenska prognoza očekuje.

- Toplinski val koji je zahvatio našu zemlju, potrajat će do kraja ovoga tjedna, pri čemu je najveća opasnost od vrućine koja može djelovati na zdravlje, na Jadranu. Dakle, na područjima uz more, noći su vrlo tople pa čak ponegdje i vruće, naime, temperatura se ondje tijekom noći ne spušta ispod 25 stupnjeva - rekao je Mikec za HRT. 

Istaknuo je kako je opasnost na Jadranu prilično uvećana i zbog visokih noćnih temperatura. Poručio je kako je za kontinentalnu Hrvatsku proglašena "žuta opasnost".

VEZANI ČLANCI: 

- U nekim gradovima, primjerice jučer ili jutros, najniža temperatura u Splitu je bilo 29, a u Dubrovniku čak 31 stupanj. U takvim okolnostima, ta opasnost je prilično povećana. U unutrašnjosti se očekuje žuta opasnost od toplinskog vala, primjerice u Zagrebu gdje nije toliko vruće kao što bi moglo biti  - rekao je. 

Istaknuo je kako veliki problem na kopnu predstavlja vlažnost zraka. 

- Razlika između kopna i mora je u vrlo velikoj vlazi, dakle, relativnoj vlažnosti, posebno tijekom noćnih i jutarnjih sati pa je vrlo sparno u unutrašnjosti. Jutros je vlažnost bila viša od 90%, što je vrlo neugodno u kombinaciji s temperaturom zraka koju imamo - kaže Mikec. 

Prognozirao je kako će toplinski val trajati do kraja tjedna te da će postojati velika mogućnost olujnog nevremena.

- Toplinski val trajat će do kraja ovoga tjedna. Vrlo je vjerojatna promjena vremena na prelasku iz ovoga tjedna u sljedeći. Ona će sigurno donijeti pad temperature zraka, a u takvim okolnostima, kada se događa promjena nakon ovakve sinoptičke situacije, vrlo često imamo naoblačenje s kišom, čak onda ozbiljnijom, izraženijom oborinom, te mogućnošću za olujnim nevremenom. Vjerojatnost za ponavljanje srpanjske oluje vrlo je mala - zaključio je. 

VIDEO Oluja Hilary uzrokovala brojne poplave i štete u južnoj Kaliforniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije