DJECA NISU NIŠTA ZNALA

'Mi smo Rusi, Dultsevi': WSJ otkrio detalje obitelji špijuna otkrivenih u Sloveniji

FILE PHOTO: President Putin greets Russians returning to Moscow after prisoner swap
Foto: MIKHAIL VOSKRESENSKY/REUTERS
1/2
15.09.2024.
u 12:17

Oni su proveli više od desetljeća stvarajući lažne identitete. Artem i Anna vjerojatno su stupili u brak po dogovoru Direkcije S, nakon čega su poslani u Argentinu gdje su Daniel i Sophie rođeni

Ruski špijuni u obliku sasvim obične obitelji iz predgrađa otkriveni su u ožujku prošle godine, nakon čak 6 godina života u Sloveniji, a Wall Street Journal donosi detaljnu priču o njihovim životima tijekom tog vremena, do uhićenja koje je razbilo iluziju njihovog života susjedima, prijateljima, ali i njihovoj djeci. Naime, 9-godišnji Daniel i 11-godišnja Sophie poznavali su svoju majku i oca kao argentinske državljane po imenu Ludwig Gisch i Maria Mayer Muños, ali nisu ni mogli naslutiti da je njihova obitelj pomno iskonstruirana laž. Dok su uhićivali dvojac, WSJ navodi da su čak slovenske istražitelje zamolili da ih ne oslovljavaju njihovim pravim imenima - Artem i Anna Dultsev - radi djece jer im nisu rekli da su Rusi. 

Oni su proveli više od desetljeća stvarajući lažne identitete. Artem i Anna vjerojatno su stupili u brak po dogovoru Direkcije S, nakon čega su poslani u Argentinu gdje su Daniel i Sophie rođeni. Obitelj je potom, ponovno po nalogu Kremlja, bila preseljena u Sloveniju 2017. gdje su djecu upisali u međunarodnu školu. Djeca cijelo to vrijeme nisu znala ni da je španjolski jezik njihovih roditelja zapravo drugi, a ne materinji, nakon što su ga špijuni naučili kako bi uspješno izgradili novi identitet.

Skrb za Sophie i Daniela nadgledao je šef slovenske špijunske agencije, koja je bila i pomogla SAD-u u hvatanju njihovih roditelja. Na koncu su svi bili predani nazad u Rusiju, a roditelji su tek na ukrcavanju na ruski zrakoplov uspjeli priopćiti djeci teške vijesti - da su njihovi roditelji špijuni.

POVEZANI ČLANCI:

- Pravi pakao za njih tek je počeo kad su se vratili u Rusiju - naveo je jedan od prisutnih. Ovi ilegalni špijuni, kako se nazivaju jer nemaju diplomatski imunitet, samo su dijelom široke mreže koju Vladimir Putin već desetljećima gradi u inozemstvu. On je, prema pisanju WSJ-a, veliki trud uložio u tajni program kako bi sovjetske špijunske vještine ponovno ugledale svjetlo dana. 

- Ne može se svatko odreći svog sadašnjeg života, odreći se svojih voljenih, svoje rodbine, i napustiti zemlju na mnogo, mnogo godina, posvetiti svoje živote služenju domovini. Samo odabrani mogu to učiniti - rekao je i sam Putin još 2017. na državnoj televiziji. 

A etika ovakvih špijuna toliko je duboka da i zapadne obavještajne službe rijetko idu tim putem. Od ''agenata spavača'' traži se da žive godinama u laži. Uglavnom se ne vjenčaju iz ljubavi, a ponekad su angažirani i kako bi zaveli metu. Njihova djeca odrastaju u narodima iz kojih često iznenadno bivaju protjerani, a njihov identitet i prijateljstva su uništena.

Bivši šef KGB-a Vladimir Krjučkov sam je naveo kako obitelji ilegalnih agenata često trpe ''ne samo generacijski jaz, već i nepomirljivu mržnju'', a od djece se nerijetko očekuje da će i sami postati - agenti. S druge strane, Putin ih je u zračnoj luci ovog kolovoza čak dočekao s buketom cvijeća. Oboje ih je zagrlio pri izlasku iz zrakoplova, te poljubio uplakanu Annu u obraz. 

Foto: MIKHAIL VOSKRESENSKY/REUTERS

- Rekli smo djeci da smo mi Rusi, da su oni Rusi, da smo mi Dultsevi - rekla je Anna za večernjeg vijesti na državnoj televiziji Russia One, a suprug se nadovezao: ''Nama je najvažnija obitelj i to nas drži. A obitelj je država''. 

>> FOTO Limuzina, crveni tepih i svečani doček s konjanicima: Ovako je Putin primljen u Mongoliji

FILE PHOTO: President Putin greets Russians returning to Moscow after prisoner swap
1/21
Ključne riječi

Komentara 31

GN
GNKDZ1986
12:22 15.09.2024.

Jadna djeca koje su razočaranje doživjeli onoga trenutka kada su saznali da su Rusi....ne mogu ni zamisliti.

BA
barbaizamerike
15:46 15.09.2024.

Zasto Slovenija? zato sto je i Slovenija u Putinovim dugorocnim ciljevima i vjerovatno u Sloveniji ima jos takvih spavaca ali i u HR otvorimo oci

LJ
ljudemisi
13:41 15.09.2024.

Kako shvatiti da jedna od najvećih svjetskih država po broju stanovnika može dozvoliti zločinačkoj partiji da ih terorizira, gazi, ubija... sve od vremena lenjina pa do štakora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije