Dulje od stoljeća francuska kompanija Michelin, koja proizvodi gume za vozila, izdaje i vodiče za restorane. Od 2017. u toj je “gastrobibliji” napokon i Hrvatska. U najviše društvo, koje Michelin rangira zvjezdicama; jednom, dvjema ili maksimalno trima, prvi je te godine ušao rovinjski restoran Monte.
Prvoj Michelinovoj zvjezdici na hrvatskom gastronebu dogodine su se pridružile još dvije, šibenskog Pelegrinija i dubrovačkog restorana 360°, a lani i zagrebačkog Noela, te lovranskog restorana Draga di Lovrana. Od jučer, pak, hrvatski turizam može se pohvaliti s ukupno sedam restorana s po jednom Michelinovom zvjezdicom: dobili su je i restoran Boškinac istoimenog hotela iz Novalje i LD Terrace korčulanskog hotela Dimitri Lešić palace.
Dobra je vijest da su svi restorani koji imaju zvjezdicu iz prethodnih godina kvalitetom prošli provjeru Michelinovih inspektora, opravdali povjerenje i svoju zvjezdicu ponosno nose i dalje. Navodno je, čak, za dlaku Hrvatskoj izmakla i osma zvjezdica, konkretno Esplanadinom restoranu Zinfandel’s, koji vodi chefica Ana Grgić, pa se već spekulira kako je to glavni je kandidat za Michelinovu zvjezdicu dogodine.
Kako god, hrvatska gastronomija i hrvatski turizam u cjelini ovime su dobili veliki plus. Profitirat će i sami restorani, kojima posao nakon dobivanja Michelinove zvjezdice dodatno procvate, ali vlasnici svih sedam restorana sa zvjezdicom daju praktički nemjerljiv doprinos imidžu Hrvatske i hrvatskog turizma. Broj turista koji putuju motivirani gastronomskim doživljajima u svijetu ubrzano raste, a taj trend nije zaobišao Hrvatsku čak i prije nego nam je stigao Michelin.
Prema istraživanjima Instituta za turizam iz prethodnih godina (gotovo je i istraživanje za 2019., ali rezultati još nisu objavljeni) vidljivo je da ih sve više i u Hrvatskoj očekuje dobru eno-gastroponudu. U 2017. je tako čak 29 posto naših gostiju Hrvatsku posjetilo motivirano ovdašnjom gastronomskom ponudom. Tri godine prije s tim je motivom došlo 22 posto turista. Iako tek čekamo rezultate za 2019., nema sumnje da se dogodio novi skok. Mnogima su putokaz zasigurno bile upravo Michelinove zvjezdice.