Ustavne promjene na čekanju I dalje traju pregovori o pitanju glasovanja dijaspore

Milanović napustio pregovore nakon sastanka s premijerkom u četiri oka

Jadranka Kosor i Zoran Milanović
Davor Puklavec/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
12.02.2010.
u 11:32

Mislim da smo na dobrom putu. Odlučeno je da se tehnički dio posla pokuša dogovoriti u Saboru.

Vladajući i oporba zaključili su još jedan sastanak o ustavnim promjenama bez dogovora. Najprije se premijerka Jadranka Kosor sastala u četiri oka s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem koji nakon toga nije želio ostati na sastanku s ostalim oporbenim prvacima.

Milanović napustio sastanak

- Zoran Milanović nije htio ostati na sastanku s ostalim oporbenim čelnicima. Je li to dobro ili loše, neka svatko sam zaključi, ja imam svoj stav o tome - kratko je prokomentirala premijerka.

Milanović je ustvrdio da pregovori nisu propali.

- HDZ je u nekoliko dana dao nekoliko divergentnih prijedloga, jedan je slijedio drugi. A naš je stav poznat: da se poštuje hrvatska država i da se glasuje isključivo u diplomatskim i konzularnim predstavništvima. Smatramo da je to minimum poštovanja prema hrvatskoj državi. Načelo je da se hrvatska država poštuje i da se ne glasuje na 150 improviziranih lokacija, već da se glasuje u prostorima koji simboliziraju hrvatsku državu.

A Ustavom se može odrediti koji su to prostori - kazao je Milanović istaknuvši da ne želi da ovo bude trgovina ljudima. Zaključio je kako su "svjesni problema u kojima se Hrvati u BiH nalaze i problema s prijavom prebivališta i problema koji za te naše ljude mogu nastati ako se odjednom striktno krene primjenjivati Zakon o prebivalištu. Sve to imamo na umu i na srcu. Ali reda mora biti, a ovo što trenutačno imamo nered je i to je naš glavni motiv".

Premijerka Kosor kazala je kako se s oporbenim čelnicima dogovorila da je "ovo iznimno važan trenutak, da ne smijemo gubiti vrijeme, da se s izmjenama Ustava treba požuriti".

- Mislim da smo na dobrom putu i da bismo se mogli dogovoriti o modelu. Međutim, još je dosta posla na tom putu pa je dogovoreno da se tehnički dio posla pokuša dogovoriti u Saboru, u povjerenstvu koje vodi Vladimir Šeks sljedećeg tjedna - kazala je Kosor ne želeći govoriti o detaljima:

- Ne bi bilo dobro razglabati o modelu prije nego dođemo do suglasja. Izmjena Ustava preozbiljan je posao. Ustav treba mijenjati što manje i ne prečesto. Ovo treba biti zadnja izmjena ustava u mandatu ove generacije političara. Ne bi bilo dobro da se u vezi s Ustavom pogađamo i da to bude vezana trgovina. Ja na to apsolutno ne bih pristala.

 Predsjednik HNS-a Radimir Čačić kazao je kako je prije sastanka s čelnicima oporbe obavljen razgovor između predsjednika HDZ-a i SDP-a koji svojim glasovima de facto odlučuju o ustavnim promjenama.

- Naravno da svatko razuman i politički dobronamjeran mora voditi računa o stotinama tisuća ljudi koji su izvan tog okvira. U tom su smislu glasovi HNS-a, HSU-a i ostalih stranaka jako važni i bez obzira na to što u ovom trenutku nema nikakve čvrste ponude što će se u sljedećem krugu desiti. Sama činjenica da se želi razgovarati jest pozitivna, a premijerka će reći što će ponuditi kao tehnički prostor za sljedeći krug razgovora.

Komentara 428

OB
-obrisani-
20:24 12.02.2010.

E moj narode.. ..koliki tekst... ..skrati ..na ..HRVAT SA DOMOVNICOM je HRVAT.. ..ostalo..nista..!!

BO
bomba
10:42 13.02.2010.

13.02.2010. u 10:18h profesorzag je napisao/la: Ja stvarno ne znam što bi HDZ mogao napraviti da sačuva vlast. Mnogo ti toga ne znaš.

DE
delmatst
12:54 12.02.2010.

maxresist pišeš ka u svetom pismu..nema se šta dodat, svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije