ZORAN MILANOVIĆ:

'Mi nismo potomci nacista. Nemamo komplekse da bi sad trpjeli svakakve poteze izraelske vlade'

Predsjednik Milanović posjetio Pazin povodom obljetnice pripojenja Istre matici zemlji
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.10.2023.
u 11:05

Na pitanja smatra li da je glasanje "protiv" sigurnosna ugroza, Zoran Milanović odgovara: "Ne vidim to za sada. Vjerujem da se to neće dogoditi jer postoje druge mete"

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je na promociji novih časnika Oružanih snaga RH i dodjeli prvih časničkih činova. Nakon promocije u Hrvatskom vojnom učilištu, Milanović se obratio medijima te komentirao aktualne teme, uključujući glasanje o rezoluciji UN-a. Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi, ali u dokumentu se imenom ne spominje Hamas pa je protiv rezolucije glasalo 14 zemalja, među njima i Hrvatska. 

"Trebalo je samo ostati suzdržan. To je bit priče. Bilo je još par neobjašnjivih postupaka, zašto je Austrija glasala za to, češka ministrica govori da trebaju izaći iz UN-a pa izađi, tko ti brani... Hrvatskoj je UN bio dobar i loš. Da nije bilo UNPROFOR-a, koliko god su nas maltretirali i držali pod embargom i prijetili sankcijama, ipak je UNPROFOR omogućio Hrvatskoj primirje, konsolidaciju, izgradnju hrvatske vojske i pobjedu. To ne možemo negirati, to je važna stvar, toga bez sustava UN-a ne bi bilo", kazao je Milanović uvodno. "Ako želiš izaći, odi. Međutim, postoji nešto što se zove čast, zdrav razum, reputacija i s tim se ne bi trebalo igrati", dodaje. 

"U ovoj situaciji, šutjet neću. Mi nemamo komplekse niti smo proganjali židove u Drugom svjetskom ratu da bih sad morao trpjeti svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgovornosti i to iz perspektive hrvatskog naroda koji je bio maltretiran za sve. Dakle, mi nismo potomci nacista, mi smo uglavnom potomci antifašista. Kompleksa nemamo, ako ih Nijemci ili Austrijanci imaju, neka ih liječe. Neka vješaju tuđe zastave, mi nećemo. Imamo dovoljno obraza da znamo gdje smo i da razlikujemo dobro od nedobra. Trenutno se tamo događa nedobro i nema nevinih".

VIDEO Milanović: 'Mi nismo potomci nacista. Nemamo komplekse da bi sad trpjeli svakakve poteze izraelske vlade'

"Neću šutjeti više. Neću ni galamit svaki dan kao izraelski ambasador u Zagrebu koji tu lupeta i proziva hrvatskog predsjednika usred Zagreba, a da naša bijeda od Vlade ne reagira na to. I to smo doživjeli", ističe. 

Na pitanja smatra li da je glasanje "protiv" sigurnosna ugroza, odgovara: "Ne vidim to za sada. Vjerujem da se to neće dogoditi jer postoje druge mete. Hrvatska je nebitna, nama je bitna. Nije toliko vidljiva, ovo je prije svega, kao i zadnjih pet, šest godina,  osobni trip i osobna slagalica jednog čovjeka koji hrvatsku diplomaciju pretvara u festival otpremnika poslova". 

VEZANI ČLANCI:

Kazao je da u postojećoj rotaciji Hrvatska ima veleposlanike "još od prvog srpskog ustanka" i da se premijer ne želi dogovoriti oko novih imena upravo kako bi se omogućile ovakve situacije, odnosno da ga zaobilaze. Pritom je prozvao i hrvatskog veleposlanika pri UN-u Ivana Šimonovića, bivšeg pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, "čovjeka koji se volio reklamirati kao veliki zagovornik ljudskih prava" koji je sada pokazao da "nema kičmu". 

Ured hrvatskog predsjednika, podsjetimo, priopćio je u subotu kako Milanović nije bio konzultiran niti obaviješten o tome kako će Hrvatska glasati o rezoluciji UN-a kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi.

VIDEO Zoran Milanović o rezoluciji UN-a

"Nije prvi puta da Vlada RH o vanjskopolitičkim odlukama ne konzultira Predsjednika Republike i tako krši svoju ustavnu obvezu sukreiranja vanjske politike Republike Hrvatske s Predsjednikom Republike. No, u ovom delikatnom slučaju Vlada RH je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske. Još je opasnije što je Vlada RH svojom odlukom nepotrebno kompromitirala nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim ugrozama za što će morati snositi svu odgovornost", navedeno je.

Osvrnuo se i na posjet Vukovaru nakon objave plakata. "Pozivam Penavu da malo stane na loptu i da ovo ne koristi za političke obračune. Nije tome tu mjesto. Vidjet ćemo, meni su se najavili neki gosti iz inozemstva koji bi rado prošetali. Vidjet ćemo sada. Mislim da je previše vremena prošlo i da se vraćamo na to kao na rad nedjeljom", ističe. "Donijet ću odluku", dodao je zaključno. 

Komentara 52

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
11:18 30.10.2023.

Osim besmislenog lupetanja o antifašizmu, sve je drugo rekao. Imamo mi svoje probleme i ne trebamo se petljati u vječne bliskoistočne sukobe. Naravno, tko misli da trebamo, može uzeti pušku i otići u Gazu, Izrael, Armeniju, Azerbajdžan, Rusiju, Ukrajinu, Kinu, Tajvan, gdje mu srce želi, s ili bez anemije, ali nam ne smije na vrat tovariti kojekakve agresivne bjelovsjetske luđake. Nismo Amerika da se petljamo u sve i iz toga izvlačimo korist za sebe, možemo samo loše proći.

LU
luftbrenzzer
11:31 30.10.2023.

Izrael traži razumijevanje i blagoslov za utamanjivanje Palestinaca uključujući i djecu. Plenković daje suglasnost, Milanović odbija. To je cijena "tvrse kohabitacije" koju je nametnuo AP.

SE
Serđo23
12:15 30.10.2023.

Na slijedećim izborima morat će se jako pripaziti na brojače listića !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije