Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI PUT PREMIJER

Milanović objavio kad daje Plenkoviću mandat: Prvo nisu dali da dođu mediji, a onda ipak popustili

Andrej Plenković najdugovječniji premijer u neovisnoj Hrvatskoj
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/7
09.05.2024.
u 22:17

Šef HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da u HDZ-u imaju potrebnih 76 potpisa za njihovu treću Vladu. Predsjednik Zoran Milanović mandat za sastavljanje Vlade dat će mu u petak, 10. svibnja.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske, u petak, 10. svibnja 2024. godine u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike, objavili su s Pantovčaka.

Predstavnici medija nisu predviđeni na sastanku, navode s Pantovčaka, nakon kojeg će Ured predsjednika Republike objaviti priopćenje za medije. Naknadno su se, ipak, još jednom oglasili, poslavši upute za medije. "Obavještavamo vas da predstavnici medija zainteresirani za praćenje događanja moraju doći u Ured predsjednika Republike od 9:00 do 9:15 koristeći ulaz kod Vile Prekrižje. Za predstavnike medija bit će organiziran prijevoz do glavne zgrade Ureda PRH", piše, među ostalim, u priopćenju iz Ureda predsjednika. Inače, medijima je do sada bilo dopušteno da fotografiraju susret predsjednika, odnosno predsjednice, s osobom koja dobiva mandat za sastavljanje Vlade.

Susret Plenkovića i Milanovića su potvrdili i iz Vlade. "Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sutra u 10 sati predat će predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću potpise zastupnika u Hrvatskom saboru koji čine novu parlamentarnu većinu", poručili su.

Ranije je Milanović otkrio da je sazvao prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora za četvrtak, 16. svibnja. "Na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora. Prema Odluci predsjednika Republike, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja 2024. godine, u 11:00 u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu. Odluka o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora stupa na snagu danom donošenja, odnosno danas, u četvrtak, 9. svibnja 2024. godine.

Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja", priopćili su s Pantovčaka.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a i nositelj liste na izborima za Europski parlament Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da u HDZ-u imaju potrebnih 76 potpisa za njihovu treću Vladu. "Danas je dan u kojem imamo 76 potpisa za našu treću vladu", rekao je Plenković tijekom predstavljanja kandidata i izbornog programa HDZ-a za predstojeće izbore za Europski parlament.

VEZANI ČLANCI:

Na sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) prihvaćeno je sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ-om, izvijestili su iz DP-a u četvrtak, pri čemu će DP Plenkoviću dati 12 mandata. DP, kao manji koalicijski partner u budućoj vlasti, dobio je tri resora - poljoprivredu, gospodarstvo te demografiju i useljeništvo, za što će se osnovati novo ministarstvo, potvrdile su obje strane. Uz ministarske pozicije dobivaju i dva mjesta potpredsjednika Vlade te jedno potpredsjednika Sabora.

DP je na izborima 17. travnja osvojio s partnerima 14 mandata, no odmah se u izbornoj noći od njih "odcijepio" Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), a u četvrtak je objavljeno da svoj potpis neće dati ni Josip Jurčević, tako da DP raspolaže s 12 saborskih mandata. HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, što znači da su im za formiranje većine koju će predvoditi Plenković nedostajala tri glasa. Njih će dobiti, najavljeno je, iz Kluba nacionalnih manjina bez SDSS-a.

FOTO Na mjestu za invalide, na nogostupu i pješačkom... pogledajte gdje su sve ostavljali limene ljubimce

Andrej Plenković najdugovječniji premijer u neovisnoj Hrvatskoj
1/11

Komentara 36

KI
kiselovrhnje
20:40 09.05.2024.

Tko ce ga primit?

Avatar ljutapica
ljutapica
20:48 09.05.2024.

Ne daje on njemu ništa! SDP-ov ćato stisnutih zubi mora slušati Ustav. ....A i ne mora, ali sad je drugi mandat u pitanju pa je manji od makova zrna 😉

IV
ivica.vranjic
23:40 09.05.2024.

Još pola godine i zamijenit će Pantovčak za Remetinec. Pravedno i zasluženo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije