Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANI DOČEK RAFALEA

Milanović: 'Ovo je velik i lijep dan za Hrvatsku. Oni koji su radili na tome napravili su veliki posao, tu spora nema'

Zagreb: Okupljanje uzvanika na svečanom dočeku prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafalea u Hrvatsku
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/17
25.04.2024.
u 14:22

Milanović je najprije pozdravio sve okupljene, među kojima i premijera Andreja Plenkovića. "Ovo je velik i lijep dan za Hrvatsku, Hrvatska je dobila moderno zrakoplovstvo", poručio je.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obratio se okupljenima u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici, gdje je u četvrtak stiglo prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafale u Hrvatsku. U Hrvatsku su ih iz Francuske doveli piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su se mjesecima obučavali za upravljanje ovim višenamjenskim borbenim avionima.

Milanović je najprije pozdravio sve okupljene, među kojima i premijera Andreja Plenkovića. "Ovo je velik i lijep dan za Hrvatsku, Hrvatska je dobila moderno zrakoplovstvo, skoro najnovije zapadne generacije, zapadne tehnologije. Onima koji su na tome radili zahvaljujem i čestitam, napravili su dobar posao i tu nikakvog spora i dileme nema", rekao je. "To će nam biti dobro, to će nam dobro služiti", dodao je. 

Prisjetio se nekih drugih važnih imena u hrvatskom zrakoplovstvu. "Ovo je prilika da se prisjetimo onih s kojima je započeo ministar Anušić, ekipe iz Čepina, okolica Osijeka, koja je prva poletjela i branila hrvatsko nebo i u tome ginula. Tu su i ljudi koji su bili hrbari da se u teškim, nemogućim uvjetima odluče uzeti i oteti ono što je naše, a to su zrakoplovi bivše JNA. Ti prvi dečki bili su preteča ovih momaka danas, na čelu s pukovnikom Perićem. Hrvatski piloti su hrabri ljudi, dali su sve od sebe i dužni smo im, jer ti dečki bili su preteča ovoga gdje danas stojimo. Jedan od njih, Rudolf Perišin, je i poginuo", rekao je. 

Spomenuo je potom i pilota Danijela Borovića, protiv kojega je Srbija podignula optužnicu, što je Milanović još jednom osudio. "Dužni smo i Danijelu Boroviću. Protiv tog čovjeka je i dalje na snazi otpužnica za ratne zločina, dužni smo da te stvari riješimo i ovo je prilika da na te ljude mislimo i da im se odužimo. Ali to je prošlost, prošlost od koje ne bježimo i koju ne smijemo zaboraviti, a u sadašnjosti imamo modernu tehnologiju."

Vratio se u svojem govoru onda iznova na Rafale. "Ove zrakoplove vidim kao jedan veliki buffet sa stola s kojeg mi ne možemo pojesti i okusiti sve. Morat ćemo odlučiti što možemo, koliko možemo platiti i što nam još treba", dodao je. Spominjao je i što je još potrebno da se bi se opremljenost Hrvatske vojske digla na višu razinu. "Moramo voditi računa cijelo vrijeme o svojim interesima", poručio je.

Na kraju govora još je jednom čestitao svima i poslao posebnu poruku pilotima koji će upravljati Rafalima. "Na ovaj lijep i uzbudljiv dan još jednom čestitam svima onima koji su u ovome sudjelovali. Pozivam pilote da budu odgovorni, da čuvaju i naše nebo i svoje živote i sigurnost, i svoju djecu i svoje obitelji. Da budu razboriti, hrabri, da između dvije krajnosti biraju srednji put", zaključio je. 

Podsjetimo, Hrvatska je od Francuske kupila ukupno 12 Rafalea, deset jednosjeda i dva dvosjeda, a danas stiže njih šest. Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026.godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Primopredaja prvog aviona Rafalea održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

FOTO Ovo  su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku

Zagreb: Okupljanje uzvanika na svečanom dočeku prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafalea u Hrvatsku
1/29

Komentara 6

Avatar Behemot
Behemot
14:31 25.04.2024.

Nakon dugo vremena ovo je jedna ne samo lijepa nego i ugodna vijest za Hrvatsku i hrvatski narod.

CR
crocro
15:10 25.04.2024.

Eh, da smo ih imali kada je trebalo. Koliko su važni, najbolje znaju hrvatski branitelji s čizmama na nogama, teretom na leđima i puškama u rukama. Kada je prvi sletio na hrvatsko tlo suza je sam tražila svoj put. I kada svi dolete neka to ne bude kraj, već nastavak jačanja hrvatske obrane. Samo dobro naoružana Hrvatska, može odvratiti neprijatelja od pokušaja gušenja hrvatske sigurnosti.

NO
Noštromo
15:22 25.04.2024.

Prvih 6 Rafala su stigli, a valja reci da je Hrvatska član Nato pakta koji ima preko 30 drzava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije