'osobno preuzimam'

Milanović: U Hrvatskoj nema kancelarskog sustava, ali zna se što je moja odgovornost i posao

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.05.2014.
u 12:50

Premijer je najavio da će osobno nadzirati proces ulaska Hrvatske u schengensku zonu, u koju Vlada očekuje da ćemo ući 1. 7. 2015. – To je naš cilj i time pokazujemo i dokazujemo da smo uređena država. Osobno ću nadzirati taj proces – poručio je Milanović

Nakon što se danas u Vladi sastao Odbor za koordinaciju schengenskog instrumenta, predsjednik Vlade Zoran Milanović novinarima je rekao da će osobno nadzirati proces ulaska Hrvatske u schengensku zonu.

– Najavili smo prije godinu dana da ćemo u najkraćem mogućem roku, a to su dvije godine, biti spremni da Hrvatska i formalno aplicira za članstvo u schengenskoj zoni. Dana 1. srpnja 2015. podvrgnut ćemo se konačnoj evaluaciji u EU, jesmo li ili nismo za to spremni. Ja znam da jesmo i da ćemo biti, to je naš cilj i time pokazujemo i dokazujemo da smo uređena država, da smo u najkraćem mogućem roku ispunili sve kriterije te ispravno, namjenski i u potpunom iznosu potrošili sredstva iz fonda za primjenu Schengenskog sporazuma. Na kraju će EU u razdoblju od otprilike pola godine odlučiti zadovoljava li Hrvatska sve te kriterije. Osobno ću nadzirati taj proces – naglasio je premijer i dodao:

– Važno je da hrvatska bude dio slobodne zone kretanja, zone jedinstva, kamo i pripadamo, i da se hrvatski građani slobodno mogu kretati unutar schengenske zone – rekao je premijer Milanović kojeg smo upitali i hoće li nakon ovoga osobno preuzeti nadziranje i nekih drugih strateških projekata Vlade te je li ovo zapravo uvod u kancelarski model vladanja, kao što navode neki mediji.

– Hrvatska nema kancelarski sustav, koji je drukčiji od našega, a to nije ni u skladu s hrvatskim Ustavom. Mi smo prije svega parlamentarna demokracija, u kojoj je uloga predsjednika Vlade značajna, ali drukčija od uloge kancelara. Znam da je to vama zgodno, ali ne postoje elementarne pretpostavke za to (za uvođenje kancelarskoga sustava). Zna se što je moja odgovornost i moj posao i ja ću ga raditi – zaključio je premijer te dodao da politički ritam nekom procesu ionako može davati.

>>'Dok sam predsjednik ove Vlade, odgovarat će se meni, a ne medijima!'

>>'Samo je na hrvatskoj granici u EU manji broj ilegalnih imigranata'

Komentara 25

Avatar Carrera
Carrera
13:33 15.05.2014.

ajde ti lijepo daj ostavku i prepusti nekome puno sposobnijem od sebe da vodi državu

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
13:23 15.05.2014.

Slucajni premijer ce snositi odgovornost a do 1. 7. 2015 nece ni biti na vlati .

DU
Deleted user
13:38 15.05.2014.

Zašto onda milanoviću ne radiš svoj posao i za ništa ne preuzimaš odgovornost?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije