IZVANREDNO OBRAĆANJE

Milanović: 'Turudić i Mamić tajno su se sastajali pod plaštom noći. Kominterna bi im zavidjela'

Zagreb: Izvanredna konferencija predsjednika Milanovića o Turudiću i Mamiću
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
03.02.2024.
u 12:47

"I sad bi na čelo DORH-a trebao doći čovjek koji će prekopati sve te dokumente. Je li to normalno, je li to europska Hrvatska?" pitao je Milanović na konferenciji za medije, na kojoj je govorio o navodnim tajnim sastancima Ivana Turudića i Zdravka Mamića.

Predsjednik Zoran Milanović u subotu, 3. veljače, u 12:00 održao je konferenciju za medije, a tekstualni prijenos predsjednikova obraćanja mogli ste pratiti na portalu Večernjeg lista.

Predsjednik je u subotu prozvao Ivana Turudića, kandidata za čelnika DORH-a, da se, dok je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sastajao sa Zdravkom Mamićem. Najprije su se sastajali, tvrdi Milanović, dok je Mamić bio osumnjičenik, ali i kasnije, kada je bio pod istragom.

Tekstualni prijenos uživo

- Jučer je Plenković komentirao moj posjet Dubrovniku, kao da je to nešto važno i kao da me nešto svrbi. Ništa me ne svrbi, ali me nešto peče i boli jako i o tome nešto moram reći, to je moja dužnost. Ne mogu gledati kako se jednog opskurnog lika pokušava proizvesti u glavnog državnog tužitelja. Tome moram stati na put, i to radim - počeo je Milanović, nakon čega je potvrdio da je Plenkoviću poslao povjerljiv dopis o Turudiću prije dva dana.

- Jučer je Plenković spomenuo Mamića, ja nisam. Ali s obzirom na to da se Plenković "outao", na meni je samo da ja nastavim tim putem. Ja sam očekivao da će Plenković nazvati mene, a on je nazvao Turudića, na što je on rekao "ja sam super dečko" i to je bilo u redu. Tako otprilike to izgleda. Nadam se da nije zvao i Mamića, kojega je on uvalio u ovu priču. Dakle, predsjednika ne, ali je zvao Turudića - kazao je Milanović, dodajući potom da je Plenković jednu stvar slagao.

- Nije istina da je dokumente dobio od mene, laže, dobio ih je dan ranije iz SOA-e. Sve što sam mu poslao ja, poslala mu je dan ranije i SOA, nakon što sam ja točno rekao SOA-i što tražim. To je prokletstvo Plenkovića i njegovih bufona. Ulagani su ogromni napori da Tudurić napreduje, ali su ga zeznuli suci - kazao je dalje Milanović, nakon čega je nastavio govoriti o Turudiću, za kojega je kazao da je imao kontakte sa Zdravkom Mamićem.

- Mamića gledam drugačije nego Turudića. On je čovjek brojnih talenata i sposobnosti, ali, nažalost, i unutarnjih demona koji su ga doveli u niz situacija u kojima se nije trebao naći. To je Mamić, a ovo što je radio, to je njegov problem. A na Turudića i slične gledam kao na pohlepne uhljebe koji obnašaju ozbiljne dužnosti - dodao je. 

Počeo je potom Milanović detaljnije govoriti o navodnim sastancima Turudića i Mamića. Milanović tvrdi da su se njih dvojica sastajali dok je Turudić bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, a Mamić osumnjičenik, ali i kasnije, kada je bio pod istragom.

- Godina 2015. je. Ja sam još uvijek premijer, Kolinda Grabar-Kitarović je predsjednica države, Mamić je bio aktivan u njenoj kampanji, pokušavao joj se približiti. Ona se probala od toga obraniti i nije ni na koji način zbog toga bila ugrožena. Mamić je dugo bio predmet interesa DORH-a, koji se obratio SOA-i za suradnji. Neobično, ali moguće, i takva tijela surađuju. Turudićev sud na zahtjev USKOK-a odobrava određene mjere. Uključuje se i SOA, ali nju ne zanima Turudić, nego Mamić. I tako prvi put Mamić biva uhićen 3. srpnja 2015. To je jedno od njegovih uhićenja, to je prvi put da je bio uhićen i priveden. Ja sam bio premijer. On je uskoro pod istragom koju pokreće Županijski sud u Zagrebu koji vodi Turudić. Mamić skuplja novac za jamčevinu, velik novac, izlazi van, a već prije toga, na proljeće, SOA dolazi do saznanja da se gospoda sastaju, i to pod vrlo čudnim okolnostima, da to nije tek tako, da to nije krstitka, slava, bar micva... Turudić i Mamić tajno su se sastajali pod plaštom noći. Kominterna bi im zavidjela - kazuje Milanović.

VEZANI ČLANCI:

- Krajem osmog mjeseca, to su dva datuma, dan za danom, gospoda opet imaju tajnu razmjenu susreta, pod plaštom noći. Voze se po gradu satima, skrivaju se. To je sve nešto što SOA-u u tom trenutku nije zanimalo, ali su sada saznali. Tada, u tom trenutku, Mamić više nije osumnjičenik, ali je pod istragom i dao je jamčevinu da neće utjecati na postupak. Na nama je da zaključimo koja je priroda tih sastanaka - dodao je Milanović, kazujući da je o svemu tome bio obaviješten i DORH.

- I sad bi na čelo te ustanove trebao doći čovjek koji će prekopati sve te dokumente. Je li to normalno, je li to europska Hrvatska? - upitao je predsjednik. 

- Odjednom, nakon svega, nakon što je Plenković izgleda spriječio dolazak Turudića na mjesto predsjednika Vrhovnog suda, za čovjeka izmišlja jedan redundantan i paraustavni sud, sada ovo. Plenković ne radi ništa da sazna bitne stvari. To je njegova dužnost. Neugodna dužnost, kao što je ova presica neugodna. Kao što se nikada ovakvim stvarima nisam bavio. Računaš, stat će. Utišat će se. Ja predlažem čovjeku i takvima da ide na izbore. To je pravi način. Tu sigurnosna provjera ne znači ništa. Ali glavnog državnog odvjetnika ne bira narod, nego se bira političkim dogovorom, biraju ga neodgovorni i oni koji se sada prave mrtvi - kazao je Milanović, nakon čega su počela pitanja novinara.

Pitanja novinara

Postoji li mogućnost da se ti podaci SOA-e deklasificiraju i je li vam poznat sadržaj razgovora tijekom susreta Mamića i Turudića i koliko je tih susreta bilo?

Šta da vam ja kažem kad Plenković kaže da je nazvao Turudića. O čemu su razgovarali, što ga je pitao? Sastanaka je bilo nekoliko, a i jedan je previše. Razmjena pogleda u trenutku dok je Mamić pod istragom na sudu gdje je Turudić - i to je previše.

VIDEO Milanović: 'Plenković je izmislio da se državni odvjetnik postaje natječajem, ovo je prljavi zdenac'

Postoji li eksplicitno o čemu su razgovarali?

Ne, ne postoji zato što to nije zabilježeno, ali svakome s dvije vijuge u glavi je jasno da takva vrsta kontakta nije dopustiva. Zamislite da u SAD-u FBI prati nekog problematičnog tipa, za kojeg imaju puno sumnji i kojega imaju pod mjerama. I onda zabilježe da mu kriomice u auto pod okriljem noći ulazi predsjednik suda, i da se to ponavlja. Mislite da bi ih zanimalo o čemu su oni razgovarali? Stavili bi ovoga drugoga pod mjere. Razgovarali su o fudbalerima i timovima, to su one sličice s kojima se kokaju. O čemu su mogli razgovarati u trenutku kada je jedan pod istragom, a drugi predsjednik suda? Onaj tko se bavi politikom i želi zadržati i trunku kredibiliteta mora o tome razmišljati. Izbori su iza vrata, ovo se sve namješta zato da bi se čovjeka imenovalo, onda raspustio Sabor i raspisali izbori. Ista shema kao 2014. O sadržaju zaključite sami. Ne radi se o dječjem doplatku, nego o promociji nekog suspektnog tipa. Biti državni odvjetnik nije pravo, nego čast i dužnost. To se ne postaje na javnom natječaju. Odabire se ta osoba, žena, muškarac, a ne da se stvara farsa koja se 'na kraju uvijek pretvori u tragediju. Ovdje nema katarze, ovo je prljavi zdenac.

Zašto 2015. niste javnost upozorili na ove susrete?

Dobro pitanje, ima tu dosta pitanja. Bio sam u koluziji s tim ljudima. Imao sam druge brige, gledao sam, nisam mogao vjerovati, bio sam diskretan, računao sam da će proći, da će se neke stvari u društvu popraviti. Jer, što je? Nema sudaca kao što je Turudić, nitko nije takav. Tu su stotine ljudi koje svoje profesije guraju i rade, donose i presudu, ima i ponetko korumpiran, ali to je mali broj ljudi. Oni govore svojim presudama, koje te mogu koštati slobode, a ne poganom stranačkom jezičinom. Ne pod šatorima u Savskoj, kao predsjednik Županijskog suda, nakon prvog kruga predsjedničkog izbora. Što je to? Hrvatska toga nikad nije imala, čak ni za vrijeme Tuđmana. I on se trudio da državni odvjetnik barem stvara privid neutralnosti i poštenja. Ovdje se na to pljuje, to je to. Nakon što je lagao nekoliko puta, pitanje je tko bi te htio prihvatiti. Kakva je to društvo, što radiš s tim ljudima? Da nisam predsjednik, to bi zaudaralo u arhivama i na to nitko ne bi obratio pažnju, ali jesam predsjednik.

Što vi još možete učiniti i što možete postići ovom konferencijom?

Nisam nikada vršio pritisak ni na koga. Ovi klošari koji se grebu za prvu ulaznicu u ložu... Vi me pitate što sam ja učinio. Ništa, jer bih kršio svoje ovlasti. Očekivao bih da institucije rade svoj posao. U jednoj mjeri su ga i radile. Ali sad sam tu. Sad sam predsjednik i ovlasti su mi još manje. Ako imate konkretan prijedlog, saslušat ću. Ali možete dati Plenkoviću, on je premijer, ja nisam. Nadam se da hrvatska javnost nije lobotomirana i da će se suprotstaviti ovome. Nema sanitarne inspekcije koja bi ovo raščistila.

Najava Milanovićeva obraćanja

Iz Ureda, inače, nisu otkrili o čemu će Milanović govoriti. Iako su stigle tek šture informacije, za pretpostaviti je da će predsjednik govoriti o imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Na to se osvrnuo i u petak, kazavši da Turudić ne smije biti novi šef DORH-a.

"Znam neke stvari i neke stvari su zapisane. U slučaju tog tipa, jer ne mogu ga drugačije nazvati, postoje ozbiljne sigurnosne zapreke. Postoje ozbiljne sigurnosne zapreke i zasada dajem premijeru Plenkoviću ono što se zove benefitom sumnje. Polazim od toga da možda ne zna, ali mora se informirati jer mu je to dostupno kao i meni. Pričekat ću još koji dan u nadi da čovjek radi u dobroj vjeri i da je sve ovo zabuna. Naprosto, Turudić to ne smije biti. Bude li, svi ćemo vidjeti što ćemo poduzeti kasnije. Sigurno silom to ne mogu spriječiti, ali s obzirom na to da imam čast da služim i odgovornost da služim i da branim osobne slobode – to su stvari o kojima moram govoriti", rekao je u petak Milanović o prijedlogu Vlade da Ivana Turudića Hrvatski sabor izabere za glavnog državnog odvjetnika.

Zagreb: Izvanredna konferencija predsjednika Milanovića o Turudiću i Mamiću
1/35

"Ja ne mogu sve, ali znam puno jer sam predsjednik. Pričekat ću još dan-dva u nadi da će premijer iskoristiti sve resurse koji mu stoje na raspolaganju i poći od principa dužnosti i časti", dodao je Milanović i pojasnio kako je imenovanje Turudića "nešto što može zaustaviti samo Plenković".

Na pitanje zna li nešto o sigurnosnim provjerama vezanim uz Turudića, predsjednik je rekao da su to "duboka saznanja" i da zna što postoji i što je zapisano. "Inače bih stvari govorio na temelju sjećanja koje je dosta precizno, ali ja imam i jedno i drugo. Sjećanje mi je pomoglo da neke stvari jasno rekonstruiram. Radi se o najozbiljnijoj situaciji ove vrste u kojoj je Hrvatska bila zadnjih trideset godina", upozorio je predsjednik.

VEZANI ČLANCI:

Njemu je u petak na te najave odgovorio sam Plenković.

"Vidim da ga ta tema muči i žulja. Po dolasku u Zagreb, nakon Europskog vijeća u Bruxellesu, jutros sam bio u uredu i dobio neke informacije od predsjednika Milanovića, što je neobično, a vezano za saznanja SOA-e o Turudiću. O tim sam dokumentima i ranije tražio jedno neformalno izvješće SOA-e, ako ima nešto što treba o Ivanu Turudiću što bismo mi trebali znati, budući da je riječ o sucu Visokog kaznenog suca koji je prolazio sigurnosne provjere po zakonu, a po nekom redovnom ciklusu nova provjera slijedi sada", rekao je. 

Dodao je da se Milanović referirao na "neke tada tajne izvide iz 2015. godine". "Uvijek je to vezano za pitanje njegova poznanstva sa Zdravkom Mamićem, nema tu ništa spektakularno, nikakvih posebnih novih saznanja. Turudić je i do sada javno govorio da su oni bili prijatelji, da su imali kontakte", kazao je.

Plenković je potom rekao da je u petak nazvao Turudića, s kojim je želio provjeriti ima li u tim kontaktima s Mamićem nešto što bi se moglo protumačiti kao pogodovanje njemu u nekom od procesu u kojem je bio izložen. "Rekao je da nema, prema tome nema tu ništa posebno. On (op.a. Milanović) očito želi naštetiti Vladi i destabilizirati nekoga u parlamentarnoj većini i izlazi s podacima koji su krajnje neobični, s obzirom na to da smo došli u završnu fazu izbora šefa DORH-a. Što se nas tiče, ako je on mislio na ono što je meni dostavljeno danas, tu se pozicija Vlade i mene ne mijenja", rekao je.

VIDEO Milanović: 'Od svih loših kandidata, na kraju ispliva najlošiji od svih'

Komentara 112

NO
Noštromo
13:13 03.02.2024.

Zaboravio Zoka lex perkovic uostalom i što se dešavalo. Turudic je bio i hrvatski branitelj.

DM
D'Mich
16:46 03.02.2024.

Zoka je bar sastančio po opskurnim rupama uz piće, koku, i lijepe plesačice labilnog morala. A ne u mraku kraj Bundeka.

JZ
Joža-Zg
13:07 03.02.2024.

Celo selo smrće belo, prodaj Zoki stoku da kupimo koku jooojjjojoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije