Sabor

Milanović: Vlada Jadranke Kosor izblamirala je zemlju

zoran milanović
Robert Anić/PIXSELL
20.10.2010.
u 11:39

SDP je u saborsku proceduru uputio zahtjev za pokretanje pitanja nepovjerenja predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor (čime bi automatski pala cijela Vlada), poduprt potpisima 58 zastupnika (SDP, HNS, IDS, HSU, HL i HSP).

Vlada Jadranke Kosor izblamirala je zemlju. Prolazimo kroz gospodarsku, moralnu i političku agoniju i ne želimo za to snositi odgovornost. S time nemamo veze, nudimo nešto bolje i pozivamo sve one koji žele dobro Hrvatskoj da nam se pridruže – izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazavši da je SDP u saborsku proceduru uputio zahtjev za pokretanje pitanja nepovjerenja predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor (čime bi automatski pala cijela Vlada) poduprt potpisima 58 zastupnika (SDP, HNS, IDS, HSU, HL i HSP).

– Pred nama je parlamentarna rasprava koja se mora održati u roku od 30 dana prema Ustavu iako se zadnjih dana Ustav tumači fleksibilno i s nadahnućem – nastavio je Milanović dodavši da ovo nije obična matematika. Naš posao je da u Saboru govorimo. Zahtjev za smjenu premijerke ili Vlade ne pokreće se svaki dan i Ustav to  ograničava na jednom u šest mjeseci. U ovom trenutku druge nema – nastavio je Milanović.

Na pitanje koliko će zamjeriti manjinskim zastupnicima ne podrže li njihov zahtjev, istaknuo je da im neće zamjeriti nimalo jer svatko snosi odgovornost za ono što podržava.

– Ovo je javna stvar – zaključio je. U SDP-ovu prijedlogu izglasavanje nepovjerenja J. Kosor traži se kroz tri točke. Da je odgovorna za sve lošiju gospodarsku situaciju te neprovođenje nužnih reformi i jer je izgubila vjerodostojnost u očima hrvatskih građana zbog sukoba u HDZ-u i mnogih afera s kojima se povezuje čelnike i članove te stranke.

Na pitanje vjeruje li da je HDZ na bilo koji način imao utjecaj na odluku Ustavnog suda da su prestale pretpostavke za održavanje referenduma, predsjednik SDP-a Zoran Milanović ironično je uzvratio da nema jatake ni doušnike nigdje pa ni na Ustavnom sudu.

– Prema tome, na to pitanje ne mogu odgovoriti, mogu samo komentirati presudu – rekao je Milanović. A na upit je li to politička presuda, dodao je da se prema njemu tu mora raditi o političkom arbitriranju a to, kaže, nije dobro.

Niste li baš sad uvrijedili sudbenu vlast izražavajući sumnju da Ustavni sud radi po nečijem nalogu, bilo je još jedno od pitanja, na što je Milanović uzvratio:

 – Ja to nisam rekao. Da, ovo je politička odluka, ovdje se ne radi o nekom običnom zakonu ili propisu. Ovdje se radi o referendumu kao jednom od temeljnih instituta demokracije, i to posebnoj, naprednoj vrsti referenduma koji se raspisuje nakon zahtjeva građana, a ne na inicijativu Sabora.

To je vrhovno političko pitanje i zato je svaka odluka, svaka ocjena svrsishodnosti referendumskog pitanja političko arbitriranje. Da, u nekim situacijama, nažalost, i Ustavni sud dobiva da o tome govori, a to nije dobro, to treba promijeniti – nastavio je Milanović. Stavove SDP-a do detalja smo obrazložili u raspravama na Odboru za Ustav, za nas je inicijativa za raspisivanje referenduma neprijeporna, radi se o volji hrvatskog naroda, hrvatskih građana, i oni su tu volju vrlo jasno i nedvosmisleno iskazali davanjem ogromnog broja potpisa i u tom trenutku nitko, prema stavu SDP-a, ni na koji način nema pravo arbitrirati, nema pravo ocjenjivati svrsishodnost i politički oportunitet referendumskog pitanja.

Ustavni sud si je to pravo uzeo, a mi u demokratskoj državi ne možemo drugo nego da tu činjenicu prihvatimo i da sutra, ako nam građani daju povjerenje i ako bude u poziciji vlasti, izmijenimo određene propise koji će ubuduće ovakvo arbitriranje onemogućiti. Ovo je jako loše za hrvatsku demokraciju, ali takvu vladu nažalost imamo – zaključio je.

Komentara 148

SP
simpa_paket
12:30 20.10.2010.

hahahahahahahaha... joj što ja obožavam ovoga Milanovića, pa Pusičku, pa... hahahahahahahaha... sami inteligentni ljudi sa manirima.. sve za Hrvatsku i vlastitu kasicu prasicu..

OB
-obrisani-
12:51 20.10.2010.

NE NE NE NE Ama ko je rekao da SDP-ovci nisu cistih ruku!!! Rijecke trznice,Brodogradiliste 3\"MAJ\" Slavko Linic i ostali!!!! Samo su oni sada ruke oprali,inace su bile zaprljane do lakata..................................

OB
-obrisani-
11:54 20.10.2010.

a odakle bu pala vlada.Dal će bit ranjenih???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije