Tko ima najviše šasne?

Milanovićeva križaljka za vrh stranke: Ovo su konkurenti za Predsjedništvo SDP-a

Zlatko Komadina i Zoran Milanović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
13.04.2016.
u 12:53

Iz Komadinina tima najviše šanse za društvo 17 odabranih imaju Picula i Bernardić

Nastavljaju se izbori u SDP-u. Nakon što je članstvo po principu jedan član – jedan glas za predsjednika opet izabralo Zorana Milanovića, u subotu na red dolaze svi članovi Predsjedništva, njih 17 te 103 člana Glavnog odbora, odnosno kompletan stranački vrh. Njih pak biraju delegati na konvenciji, njih 2200 izabranih, pa je i glavno pitanje ovog tjedna čija će imena zaokružiti.
Stožer Zorana Milanovića izradio je svoju križaljku na kojoj je 17 imena koja bi novi-stari šef želio u vodstvu stranke. Međutim, od 17 članova Predsjedništva teško je očekivati da će baš svi biti “po volji” Milanoviću, odnosno sigurno je da će i druga struja, ona Zlatka Komadine, u Predsjedništvu imati svoje ljude.

Lista želja

Pitanje je samo koliko njih. I dok neki SDP-ovci bliski Milanoviću tvrde kako Komadina može računati s maksimalno dvoje svojih kandidata u vrhu stranke, oni malo skeptičniji poručuju da to tako neće biti i da će s Milanovićeve “liste želja” u konačnici otpasti i više imena.

Najviše šanse s Komadinine strane imaju Davor Bernardić i Tonino Picula. No nije isključeno, kaže naš izvor iz vodstva stranke, da se tu nađe i još koje ime.

Iako u Milanovićevu stožeru vjeruju da je većina delegata na njihovoj strani, nitko u konačnici ne može sa sigurnošću reći čija će imena ti delegati na dan izbora i zaokružiti. Zato je Zlatko Komadina prije neki dan delegate i pozvao da “ne stavljaju sva jaja u istu košaru” uz poruku da je “kohabitacija organa i predsjednika SDP-a jamac demokratizacije i decentralizacije stranke“.

Najveća bitka vodit će se u Dalmaciji i Zagrebu gdje je i najveća gužva i s jedne i druge strane

Najveća bitka vodit će se u Dalmaciji i Zagrebu gdje je i najveća gužva i s jedne i druge stane. U Milanovićevu stožeru drže da iz Dalmacije u Predsjedništvo sigurno ulazi Arsen Bauk koji kao šef SDP-a Splitsko-dalmatinske županije ima teren, ali i Ranko Ostojić. Nešto manje šanse ima pak Branko Grčić, a najmanje Sabina Glasovac.

Foto: VLm

Iz Istre i Primorja gotovo sigurno u Predsjedništvo ulaze i Milanovićevi kandidati Peđa Grbin i Željko Jovanović, dok su najizgledniji kandidati iz središnje Hrvatske Mihael Zmajlović, ali i Kristina Ikić-Baniček, gradonačelnica Siska. Žestoka bitka vodit će se u Zagrebu gdje je velik broj kandidata, ali i gdje Komadinina struja, odnosno Bernardićeva ima jedan dio delegata na svojoj strani.

Zastupnik Domagoj Hajduković vjerojatno će postati predsjednik Glavnog odbora SDP-a

Ipak, u Milanovićevu timu uvjereni su da u Predsjedništvo sigurno ulaze Milanka Opačić, Gordan Maras i Mirando Mrsić. Iz sjeverne Hrvatske sigurno ulazi Siniša Hajdaš Dončić koji se u kampanji za predsjednika stranke prometnuo u drugog čovjeka SDP-a. Uz njega bi sa sjevera u vrh stranke mogao i Vedran Babić, a spominje se i jedan novi kandidat, Stjepan Kovač, mladi gradonačelnik Čakovca.

Uzdanice iz Slavonije

Milanovićevi favoriti iz Slavonije su pak europarlamentarka Bijana Borzan i Zdravko Ronko, bivši gradonačelnik Požege. Kao izgledni kandidat za Predsjedništvo spominjao se i SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković, međutim on će najvjerojatnije postati novi predsjednik Glavnog odbora.

>> Milanović: Kad ste me vidjeli s partizanskom kapom? Tko to normalan nosi više?

Komentara 38

MR
mrakomgluhijem
13:26 13.04.2016.

SKH-SveDrpPartija je roba s greskom iz ``45, a Milanovic, Komadina, Jova, Maras, Mrsic itd. su zadnja manifestacija metasSTAZI(Ci)ranog tkiva. Samoraspad je jedina smislena opcija, a poslije mozda neki dvadesetpetogodisnjaci uspiju stvoriti pristojnu socijaldemokratsku STRANKU. (*Ci- kratica od Corporate Identity)

DU
Deleted user
13:02 13.04.2016.

Koliko je Hrvata u Milanovićevom timu (::

Avatar Sandokan
Sandokan
13:07 13.04.2016.

Baš će biti pravo "Prdsedništvo"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije