bira se novi šef

Miletić i Sponza u igri za Jakovčićeva nasljednika u IDS-u

'02.06.2013., Pula - Veliko slavlje u sredisnjici IDS-a, -novi zupan Valter Flego, stari zupan Ivan Jakovcic i gradonacelnik Pule Boris Miletic odrzali obracanje za medije i clanove stranke.  Photo: D
'Dusko Marusic/PIXSELL'
26.09.2013.
u 16:35

Iako se među mogućim kandidatima za šefa IDS-a spominjao i istarski župan Valter Flego, kojega je stranka kandidirala nakon što se te funkcije zasitio Ivan Jakovčić, on je rekao da takvih ambicija nema.

Savjet IDS-a trebao je jučer donijeti odluku o raspisivanju unutarstranačkih izbora, a nakon što je Ivan Jakovčić tom najjačom strankom u Istri upravljao čak 22 godine, ideesovci će 14. veljače birati novog predsjednika.

Htio u Bruxelles

Jakovčić je već ranije najavio da se najvjerojatnije neće ponovno kandidirati za predsjednika IDS-a jer se vidio u EU parlamentu kao europarlamentarac. Ipak, nakon raskola sa šefom SDP-a Milanovićem, što ga je koštalo odlaska u Bruxelles jer nije bio na Kukuriku listu za EU izbore, nego se kandidirao sa svojom i nije uspio proći, Jakovčić se bio predomislio i nije više tako jasno tvrdio da je odustao od ponovnog predsjednikovanja IDS-om.

Njemu bliski ideesovci kažu da je ljetos u uskom krugu odanih suradnika najavio da će se za predsjednika stranke ipak kandidirati, ali da će odraditi samo dvije godine mandata. Sada se izgleda definitivno predomislio jer je na Predsjedništvu IDS-a prije koji dan rekao da po novi mandat ne ide. Nakon 22 godine, u IDS-u se traži Jakovčićev nasljednik. Trenutačno su dva favorita, odnosno aktualne su dvije osobe koje figuriraju kao mogući novi predsjednici. To su Boris Miletić, gradonačelnik Pule, i Giovanni Sponza, gradonačelnik Rovinja i saborski zastupnik. Kada se zna da je Jakovčić još ranije odredio Miletića kao svojevrsnog nasljednika jer ga je bio imenovao i svojim predstavnikom u Kukuriku koaliciji nakon što je puklo između njega i Milanovića, moglo bi se reći da su veće šanse na Miletićevoj strani. U IDS-u se vodstvo ne bira po načelu jedan čovjek jedan glas, nego delegatski pa je lakše za predsjednika izabrati ciljanu osobu.

Flego bez ambicija

Iako se među mogućim kandidatima za šefa IDS-a spominjao i istarski župan Valter Flego, kojega je stranka kandidirala nakon što se te funkcije zasitio Ivan Jakovčić, on je rekao da takvih ambicija nema.

– Želim se posvetiti poslu župana i druge me funkcije ne zanimaju – rekao je Flego. Izborni proces u IDS-u, od temeljnih ogranaka nadalje, započinje 15. listopada.  

>> IDS podupire rješenje HNS-a o pitanju 'lex Perković'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije