IZ MINUTE U MINUTU

Bartulica: Podrška Vladi nije bezuvjetna. Dobio sam puno poruka podrške od ljudi iz HDZ-a

Stjepo Bartulica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
11.05.2024.
u 13:00

Uoči ovogodišnjeg Hoda za život u Osijeku Bartulica je izjavio novinarima kako je dobio puno poruka podrške od pojedinaca u HDZ-u za svoju inicijativu o osnivanju muzeja žrtava komunizma

*Andrej Plenković jučer otišao na Pantovčak sa 78 potpisa zastupnika za većinu u Saboru
*Vesna Vučemilović izbačena iz Suverenista
*SDP i HDZ predstavili listu za europske izbore

Tijek događaja:

15:22 - Što se mene tiče sastav Vlade bit će obznanjen kada se sve dogovorimo, poručio je Andrej Plenković danas iz Istre. Više OVDJE.


12.50  - Član predsjedništva Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica izjavio je u subotu kako ne može reći da buduća Vlada ima bezuvjetnu podršku, dok ne bude definiran njezin program i što će provoditi u sljedećem razdoblju. Uoči ovogodišnjeg Hoda za život u Osijeku Bartulica je izjavio novinarima kako je dobio puno poruka podrške od pojedinaca u HDZ-u za svoju inicijativu o osnivanju muzeja žrtava komunizma.

- Mislim da se radi o jako važnoj temi. Ponovit ću da Hrvatska, za razliku od drugih zemalja u srednjoj Europi, nije provela lustraciju, i mislim da je ovo minimum, jer je važno da mladi naraštaji imaju mjesto gdje se mogu upoznati s onim što su komunisti radili, rekao je Bartulica. Na pitanje novinara kako će se postaviti bude li mu uskraćen taj uvjet, Bartulica je ponovio kako mu je najbitniji sadržaj, a ne forma. Plenković je osigurao formalni dio, ali dok ne vidim točno što će buduća Vlada provoditi u sljedećem razdoblju, ne mogu reći da ima bezuvjetnu podršku. Ja ću do kraja inzistirati na svojim zahtjevima, imam signala iz HDZ-a da imaju razumijevanja i da to podržavaju, ali vidjet ćemo kako će na kraju taj program Vlade izgledati, poručio je Bartulica.

Ističe kako je razgovarao sa svojim stranačkim kolegama te da su znali da će javno iznijeti neka svoja stajališta. Idemo dalje, kompaktni smo, ali važniji dio posla tek predstoji. Vladin program je ono najvažnije i definirat će što će se konkretno raditi u sljedećem mandatu, rekao je. Na pitanje novinara hoće li inzistirati na nekim zakonskim promjenama koje se odnose na regulaciju pobačaja, Bartulica je odgovorio da je to još otvoreno pitanje i smatra da ono nije na dobar način regulirano u Hrvatskoj.

- HDZ nije imao hrabrosti ulaziti u tu temu i kao demokršćanska stranka moraju odgovoriti zašto. Ja ne odustajem od svojih uvjerenja jer svako ljudsko biće ima pravo na život, a nerođena djeca najranjivija su skupina u Hrvatskoj, istaknuo je Bartulica.


11:00 - Zoran Milanović danas je u BiH, gdje je poručio kako ''HDZ za Hrvate tamo nije napravio ništa''. Više OVDJE.


10:00 - Glasnogovornik Vlade Marko Milić komentirao je za N1 navode kako novostvorena suradnja Domovinskog pokreta i HDZ-a neće biti dugog vijeka.

- To su neki prizvuci poražene oporbe, koja još osvješćuje da će još četiri godine provesti u oporbi. Na neki način, nakon što su cijelu kampanju političkog djelovanja sveli na to da optužuju HDZ za korupciju i veleizdajništvo, sad će se prebaciti na širenje moralne i ideološke panike. Naravno, to ne stoji - poručio je.

- Dogovor koji smo postigli nakon nekoliko tjedana razgovora, rekao bih da je, prije svega, dobar za Hrvatsku. Sprečava bilo kakvu neizvjesnost i ponavljanje izbora, što se priželjkivalo. Raspodjela resora, kakva je napravljena, omogućuje dugoročno funkcioniranje Vlade - dodao je. 

POVEZANI ČLANCI:

Prokomentirao je i kako je tekao sam tijek pregovora.

- Mnogo se špekuliralo, ali nije bilo tako. Predstavnici DP-a su izrazili interes za određenim resorima, nisu dobili sve što su željeli, ali ovakav model je dugoročno dobar za njih i za stabilno funkcioniranje Vlade. Dobili su izrazito važne resore za svakodnevni život hrvatskog čovjeka i gospodarstvo, gdje će moći dati doprinos za budućnost - kaže.

- Sve ćemo procjenjivati u idućim danima, kako najbolje posložiti resore. Ono čime ljevica lažno zastrašuje javnost, da će se usvojiti dijelovi programa DP-a koji će promijeniti Hrvatsku, nisu istina niti su u interesu DP-a ili HDZ-a - poručio je.

>> VIDEO Ursula Von Der Leyen u Splitu

Komentara 37

N1
Neretva 1993
12:19 11.05.2024.

Nije to oporba nego tisak i javna glasila koji nisu hrvatski jer je njima u interesu nered.

Avatar tleilax
tleilax
13:00 11.05.2024.

Zašto koalicija ne bi trajala? Gdje ima volje ima i načina. DP je samo ubrzao ono s čim bi se HDZ morao uhvatiti u koštac prije ili poslije, ako ne želi izgubiti sljedeće izbore. Demografijom i migracijama. Za ovo drugoo DP je i odličan "alibi" pred EU. Oporba može samo moliti druga boga tita da ne uspiju, jer uspiju li, oporba je pokopana.

TU
tugica
13:36 11.05.2024.

Ja mislim da je Bartulica malo u krivu sa ovim Muzejem na kojem inzistira. Mislim, da je u ovom trenutku vazno, najvaznije, premijestiti kosti zrtava Kriznog puta iz Macelja i Slovenije u Hrvatsku.To bi mu bio najveci Muzej, a onda, pored grobista bi se mogao podici prikladan muzej...Te zrtve su neopravdano zanemarene desetljecima, i to treba ispraviti. Ovaj njegov zamisljeni Muzej je zapravo, samo mazanje ociju. Namjera je dobra, ali je izabrao krivi put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije