POPLAVE

Milijun eura austrijske pomoći Srbiji i BiH, Hrvatska zaobiđena

Sebastian Kurz
Foto: Snježana Herek
1/2
21.05.2014.
u 14:38

Kurz je rekao kako su BiH i Srbija u mnogo većoj mjeri zahvaćene katastrofom nego Hrvatska

Brojne države u neposrednom susjedstvu Austrije ovih su dana pogođene katastrofalnim poplavama nezamislivih razmjera. U Srbiji je evakuirana 31.000 ljudi, a u Bosni i Hercegovini 40.000 od njih oko milijun koliko ih živi na poplavljenom području. U poplavama  u cjelokupnoj regiji dosad je živote izgubilo 45 osoba“, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova i integracije Sebastian Kurz u srijedu u Beču na novinskoj konferenciji u Beču, na kojoj su predstavljene mjere pomoći austrijske Vlade žrtvama poplava pod nazivom „Austrija pomaže svojim susjedima“.

Kurz je istakao da je austrijska vlada 20. svibnja odlučila iz nacionalnog Fonda za inozemne katastrofe izdvojiti milijun eura humanitarne pomoći nastradalima u poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji, s time da svaka zemlja dobije polovicu navedenog iznosa.

Na upit naše novinarke zašto austrijskom pomoći nije obuhvaćena i Hrvatska u kojoj je također cijela Slavonija potopljena i počinjena ogromna materijalna šteta, a ima i ljudskih žrtava, šef austrijske diplomacije je odgovorio kako je težište Vlade stavljeno na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju koje su u mnogo većoj mjeri zahvaćene katastrofom nego Hrvatska. Dodao je kako RH kao članica EU-a ima pristup Fondu solidarnosti EU (EUSF), utemeljenom za slučajeve pomoći kod prirodnih katastrofa. Napomenuo je kako u Hrvatskoj posluju brojne austrijske tvrtke od kojih se očekuje da pomognu poplavljenima.

Vezano uz Srbiju Kurz je rekao kako je njena situacija znatno jednostavnija nego s BiH, jer je kandidatkinja za pristup EU ima mogućnost koristiti sredstva solidarnosti EU, dok se za BiH sredstva moraju namaknuti iz drugih  „lonaca“.

Uz Kurza, program mjera „Austrija pomaže svojim susjedima“, predstavili su i austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, glavni direktor austrijskog radija i televizije ORF Alexander Wrabetz, predsjednik Caritasa Austrije Michael Landau, predsjednik austrijskog Vatrogasnog saveza Albert Kern i glavni tajnik austrijskog Crvenog križa Werner Kerschbaum.

Ministrica Mikl-Leitner je rekla kako je „zajednička odgovornost sviju brzo djelovati i pružiti pomoć ljudima  koji su ostali bez egzistencije“. Zahvalila je javnom radiju i televiziji ORF na humanitarnoj akciji „Susjed u nevolji – Poplave u jugoistočnoj Europi“, i dobrovoljnom prikupljanju novčanih priloga za poplavljene.

Wrabetz je istakao „veliko srce“ Austrijanaca u pružanju pomoći nastradalima. Landau je rekao da je Caritas već stavio na raspolaganje 100 tisuća eura i 120 aparata za isušivanje, istaknuvši kako „svaki euro pomaže“ onima u nevolji. Kern je rekao da više od 80 vatrogasaca dobrovoljaca iz Austrije pomaže u poplavljenim područjima BiH i Srbije. Kerschbaum je predstavio statističke podatke i opasnosti koje prijete na tom području: 120 tisuća neeksplodiranih mina, nedostatak pitke vode i opasnost od širenja zaraznih bolesti, 350 tisuća ljudi bez struje, razorena infrastruktura i gospodarska šteta „teška“ tri milijarde eura.

Komentara 34

Avatar tajar
tajar
14:49 21.05.2014.

Kad Milanović govori na TV, da će Hrvatska zatražiti pomoć "reda radi", kako onda možemo očekivati neku pomoć.

BA
bakulušić
14:53 21.05.2014.

Ništa neočekivano. Nama su poslali kapital kroz ulaganja u medije i zato imamo ovo što imamo. Dosta! Neka nam ne šalju više.

L0
luena 01
14:56 21.05.2014.

Bravo sad su vam i susjedi austrijanci krivi ,pogledajte sto imate od svojih politicara koje uzdizete....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije