o zdravstvenom doprinosu

Milinović Liniću: 'Laži, laži, laži me... Ti me lažeš najbolje'

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.03.2014.
u 12:10

Zdravstveni doprinos nije trebalo ni smanjivati, a sadašnje povećanje zdravstvenog doprinosa sa 13 na 15 posto donosi pravnu nesigurnost, poručila je oporba danas tijekom saborske rasprave o izmjenama Zakona o doprinosima.

Zdravstveni doprinos nije trebalo ni smanjivati, a sadašnje povećanje zdravstvenog doprinosa sa 13 na 15 posto donosi pravnu nesigurnost, poručila je oporba danas tijekom saborske rasprave o izmjenama Zakona o doprinosima.

Ministar financija Slavko Linić kazao je da je Vlada svjesna da će zbog povećanja stope doprinosa gospodarstvo biti manje konkurentno, ali da drugog izlaza u borbi za smanjenje deficita nije bilo.

Zbog povećanja doprinosa prihodi proračuna ove godine trebali bi se povećati za 1,6 milijardi, a iduće za 2,4 milijarde kuna.

– Doprinosi su samo jedan od financijskih instrumenata kojima se financira zdravlje. U 2012. započeli smo procese sanacija zbog enormnih dugova iz prijašnjih razdoblja, a te sanacije ostvarili smo već u 2013. sanirajući kliničke bolničke centre tako da je proračun zdravstva za 2013. godinu sa smanjenim punim doprinosima bio 21,4 milijarde kuna. Ove će godine za zdravstvo biti izdvojene 21,2 milijarde kuna – objasnio je Linić.

– Slažem se da će ova mjera imati negativan učinak i da stvara određenu dozu nesigurnosti i probleme u planiranju u gospodarstvu, ali smatramo da je to manja šteta nego daljnje rezanje rashodovne strane proračuna – dodao je ministar financija.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/Pixsell)

HDZ-ov Dujomir Marasović podsjetio je ministra da su svi upozoravali Vladu da će dizanje zdravstvenog doprinosa za dva indeksna boda ugroziti zdravstvo.

– Rekli smo, ne valja smanjiti zdravstveni doprinos za 3,5 milijarde, a da niste smanjili troškove. Ići ćete u New York uzeti novac i morat ćete to platiti. Što se događa? Događa se da vi idete u New York, to plaćate i nazivate sanacijom. To nije nikakva sanacija nego financiranje normalnog rada bolnica. I ja vas, gospodine ministre, ovdje na neki način molim da vi kažete Marasoviću da ste bili u pravu. Govorim o sebi, a govorit će tako i drugi saborski zastupnici. Ako to izustite, pozivam vas u kafić i bacam se u trošak i plaćam kavu u kafiću – tražio je Marasović od Linića.

Ministar mu je odgovorio da oni nikada neće imati isti način razmišljanja te mu preporučio da uzme literaturu MMF-a i Europske komisije koja smatra da su Vladine mjere ipak pokušaj dizanja gospodarstva.

Jadranka Kosor je rekla da će ovo biti "još jedna loša poruka potencijalnim investitorima jer je Vlada samo u dvije godine dva puta mijenjala ovu odluku".

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović pitao je zašto se sada diže doprinos sa 13 na 15 posto, a nitko nije slušao oporbu kada je Vladi prošle godine govorila da ga ne treba smanjivati sa 15 na 13 posto.

– Sada, nemojte se uvrijediti, citirat ću riječi pjesme, mislim da je pjeva Alka Vujica: "Laži, laži, laži me... Ti me lažeš najbolje". Rekli ste 2013. da uz najavljeno dvopostotno smanjenje u sljedeće dvije godine planirate dodatno smanjiti zdravstveni doprinos, a ne vraćati ga na staro, o čemu nije bilo ni govora. Kada je došao prijedlog Vlade o ovom novom zakonu, ja sam očekivao da će zdravstveni doprinos, ono što ste i najavili i obećali, biti smanjen na 11 posto – kritizirao je Milinović. Ustvrdio je da je zdravstvo u protekle 2,5 godine stvorilo 5 milijardi novoga duga iako su vladajući sanirali zdravstveni sustav s gotovo 5 milijardi kuna.

– Da to niste napravili, danas bi dug u zdravstvenom sustavu bio nevjerojatnih 15, 16 milijuna kuna – uvjeren je Milinović.

>> Je li previše zaposlenih? Imamo više liječnika od Belgije i Slovenije

>> 'Odlazim! U Grazu mi nude 1200 eura plaće i školovanje'

Komentara 17

MR
midnight rose
12:40 12.03.2014.

Bome ako tko treba u zatvor onda je to premijer i ekipica oko njega. Ovo šta rade je postalo prestrašno. Brzinom svjetlosti uništavaju cjelokupno hrvatsko gospodarstvo i sve u zemlji.

ST
stefj
12:34 12.03.2014.

Vraćanjem doprinosa za zdravstvo vlada je izgubila zadnji i realno jedini argument da nešto radi za privredu i poduzetnike. Uz nove i veće poreze, nepriznavanje troškova i presing, manji doprinos za zdravstvo bio je jedini bar malo olakšavajući faktor u svemu. Sad nema više niti toga. Sve što smo dobili od ove vlade jest izživljavanje nad privatnim sektorom, povećanje poreza i davanja, a nepotizam, pogodovanje i ostale stvari čak su se i pogoršale prema prethodnoj vladi. Tko će izdržati još skoro 2 godine? Pa uništit će nas potpuno.

SL
_Slavonac_
12:50 12.03.2014.

Jedino što vlada dobro ide su laži

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije