nova regulacija

Miljenić na upit je li konzumirao lake droge: Pitanje je nezgodno...

miljenic
Goran Jakuš/Pixsell
06.03.2012.
u 20:14

Kažnjavanje stila života koji ne ugrožava nikoga nije svrsishodno u borbi protiv teškog oblika zlouporabe droge – rekao je ministar Miljenić

Količinu droge za osobnu uporabu utvrđivat će sudska praksa u svakom konkretnom slučaju, kažu u Ministarstvu pravosuđa, koje predlaže da se posjedovanje droge za osobnu uporabu sankcionira prekršajno, a ne kazneno. Gostujući u Dnevniku HTV-a ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako smatra da treba osloboditi resurse kako bi ih usmjerili u borbu protiv pravih kriminalaca, a ne konzumenta.

– Kažnjavanje stila života koji ne ugrožava nikoga nije svrsishodno u borbi protiv teškog oblika zlouporabe droge – rekao je ministar Miljenić.

Na pitanje da li je probao neku od lakih droga Miljenić je kazao kako je pitanje nezgodno jer ne želi slati krivu poruku.

- Sve što se zadrži u razumnoj mjeri je dopušteno i ne ugrožava druge - dodao je ministar.

Komentirajući najavu "slobodnijeg" tretiranja konzumiranja droge, Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, za Dnevnik Nove TV je rekla:

– Pa svatko od nas tko ima djecu užasno se boji droge i dakle uopće nije riječ o tome da mi želimo pustiti slobodnu konzumaciju droge. Riječ je samo o tome da prekršajni sudovi puno brže rade, puno brže sude, kazne mogu biti na prekršajnim sudovima mogu biti iste i bit će iste kao i u kaznenom postupku. Ono što nemamo jest taj dodatni uteg. To je dosje koji tu djecu, te mlade ljude prati. Često puta vam se dogodi da oni možda jednom na nekoj maturalnoj večeri jedanput zapale marihuanu, uđu u određenu proceduru i čitav život ih to obilježi, a da poslije nikada više marihuanu ne probaju. Prema tome, moramo razlikovati te slučajeve, hajdemo razlikovati mlade ljude koji upadnu u pakao droge, kojima je zapravo prvenstveno važna pomoć, a to je da im pomognemo da što prije da iz tog pakla izađu – istaknula je Opačić.

Opačić je gostujući u Dnevniku Nove TV komentirala i Vladinu najavu zdravstvenog odgoja u škole. Na pitanje što će odgovoriti Udrugama koje traže uvođenje seksualnog i zdravstvenog odgoja odvojeno - za vjernike i nevjernike, Opačić je rekla:

– Mislim da u škole treba uvesti zdravstveni odgoj, koji je baziran na znanstvenim činjenicama. Mi u ovom trenutku imamo jedan broj maloljetničkih trudnoća kojeg apsolutno možemo prevenirati dobrom edukacijom. S druge strane, imamo sve više neplodnih parova. Jedan od razloga i često puta najveći su spolno prenosive bolesti. prema tome mi moramo raditi edukaciju s djecom u svemu tome. To ne znači da im šaljemo poruku da ulaze neodgovorno u spolne odnose, naprotiv, dio tog zdravstvenog odgoja predstavlja i edukaciju o tome da u spolne odnose treba ulaziti što je moguće kasnije i na vrlo odgovoran način – rekla je Opačić te istaknula kako misli da to nije zadiranje u vjerska pitanja.

– Ovo je pitanje zdravstvenog odgoja i jedne zdravstvene edukacije – naglasila je.

Govoreći o socijalnim pravima i valu nezaposlenih koji nas očekuje, potpredsjednica Vlade rekla je da će u sustavu biti novca, no da u tom sustavu moraju napraviti reda.

– Mi se trudimo da do kraja godine implementiramo informatički sustav pa ćemo dobiti uvid u to tko što dobiva u socijalnom sustavu i da samim time maknemo iz socijale sve one koji dobro žive u sustavu socijalne skrbi, što nije cilj sustava, nego je doista cilj sustava da pomogne onima koji nemaju – rekla je.

>>CIjeli intervju pročitajte ovdje

Komentara 219

AD
adrian1
09:02 07.03.2012.

pokrali su nas do gola a mi se brinemo jel netko popušio pokoji joint. Doista bolestan narod!

OB
-obrisani-
23:44 06.03.2012.

Miljenić je poslao pravu poruku mladosti samo pušite ali znaju li mladi da će i popušiti?

EC
el commadante
22:01 06.03.2012.

Bjeda: niti hdz ni sdp ni bilo koja stranka ovdje vise nemoze napraviti nista... ________________________________________________________ Tako su to i zamislili oni što su nas doveli u ovu situaciju. Sorry.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije