DORADE NEPOTREBNE?

Miljenić: Ovršni zakon sa socijalno ugroženima nema ništa

deložacija
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
Autor
Ivanka Toma
14.01.2015.
u 10:05

Građanima u financijskim teškoćama pomaže se otpisom dugova, a uskoro će se i mogućnošću osobnog stečaja

– O nečijem pravu odlučuje se u sudskom ili drugom postupku, a ovršni postupak s tim nema ništa. Ovršni postupak služi tome da se odluka provede. Dakle, ovrha ne znači odlučivanje o tome je li netko u pravu ili nije, već joj je jedini cilj da se provede ono što je utvrđeno, i ona mora biti učinkovita – riječi su ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Preduvjet za investicije

Pitali smo ga, naime, namjerava li predložiti kakve nove promjene u Ovršnom zakonu pošto se našao na meti novih zahtjeva za preispitivanje njegove ustavnosti, pošto se protiv njega izjasnila i novoizabrana predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a deložacije se provode uz sve veći otpor aktivista Živog zida i sve veći angažman policije.

Ministar Miljenić na sve to odgovara kako u odnosu na građane koji su socijalno ugroženi treba donositi, i donose se, mjere koje se ne tiču Ovršnog zakona, a riječ je o otpisu dugova te Zakonu o osobnom stečaju koji će Ministarstvo pravosuđa još ovoga mjeseca uputiti u proceduru donošenja.

Napominje i kako je Ovršni zakon koji je u primjeni i na koji stalno stižu primjedbe donesen još u vrijeme HDZ-ove vlade, a njegova ga je samo dorađivala i poboljšavala. – Uveli smo obavezu da se građani obavijeste da će im se izuzeti dio prihoda, više se ne može uzeti cijelo primanje, nego mora ostati dio koji je nužan za život, ti su se kriteriji uveli i za honorare, smanjeni su troškovi ovrhe, neplaćeni račun ne može biti ovršna isprava ako nije prije poslana opomena – kaže ministar.

Miljenić ističe i da se vodilo računa o zaštiti građana pa se u slučaju da je nekretnina koja je pod ovrhom jedina i služi stanovanju, ovrha odgađa godinu dana. Podsjetio je također kako je uređivanje ovrha bio uvjet za ulazak u Europsku uniju, kao i da je učinkovit sustav naplate duga preduvjet za investicije.

Nelogični prijedlozi

U odnosu na zahtjeve za ocjenu ustavnosti napominje da se Ministarstvo pravosuđa uredno očituje na svaki zahtjev koji im na tu temu pošalje Ustavni sud. Miljenić ne podržava ni ideje da se od ovrha izuzmu nezaposleni. – Mogu sutra ostati bez posla, ali imam ušteđevinu i nekretnine, no, ne bi me se moglo ovršiti, ali bi se moglo umirovljenika ili radnika s minimalnom plaćom – ukazao je ministar na nelogičnost prijedloga.

Komentara 24

Avatar dalibor_d
dalibor_d
10:23 14.01.2015.

Građanima se ne smiju oduzeti sva primanja, ali ih se može deložirati iz prvog i jedinog stambenog objekta kojeg imaju i u kojem žive? "PravDA"?!

MI
miso
10:28 14.01.2015.

Ovršni zakon je neustavan. Tko brine o ustavnosti? Dom je nepovrediv (čl. 34, a oduzima se), jamči se dostojanstvo čovjeka (čl. 35, a uzima mu se plaća - jedino što ga čini dostojanstvenim). I Orsata i Ustavni sud i Milanovića odmah poslati na doškolovavanje (makar u večernju školu).

MI
miso
10:12 14.01.2015.

Vlast koju odmah treba sijeniti. Oni ništa ne razumiju. Ništa. Kao da je ovo zemlja Dembelija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije