monitoring

Mimica u Bruxellesu: Izvješće o Hrvatskoj bit će pozitivno

Neven Mimica
Rober Anić/PIXSELL
24.09.2012.
u 17:45

Neke zemlje izjasnile su se da će čekati izvješće o monitoringu u listopadu, a neke i ono posljednje, u travnju

Ton sveobuhvatnog izvješća o monitoringu koji Komisija uskoro objavljuje bit će pozitivan, procijenio je danas u Bruxellesu potpredsjednik Vlade Neven Mimica. On se susreo sa Štefanom Füleom, povjerenikom EK-a zaduženim za proširenje, a sudjelovao je i na sastanku Vijeća EU na kojem se raspravljalo o sljedećem sedmogodišnjem proračunu Unije.

– Po svemu što znamo, što smo sami napravili, čini nam se da ne trebamo biti pesimistični oko općeg tona sljedećeg izvješća o monitoringu. Držim da će taj ton biti pozitivan, da će Europska komisija potvrditi i dobru dinamiku i dobar sadržaj, te da će potvrditi nepovratnost reformi, što će biti dobra podloga za daljnju ratifikaciju pristupnog ugovora – rekao je Mimica.

>>Slovenija traži oštriji monitoring nad Hrvatskom

Ne želeći otkriti imena zemalja, Mimica je rekao da su se neke zemlje izjasnile da će čekati izvješće o monitoringu u listopadu, a neke i ono posljednje, u travnju, te da i dalje pri tome stoje. Ali, naglasio je Mimica, sada postoji više optimizma.

– Više nije u pitanju ishod tog ratifikacijskog postupka nego samo dinamika, to jest vrijeme kad će ga pojedine zemlje pustiti u proceduru. Sadržaj predstojećeg izvješća o monitoringu omogućit će im da normalno završe ratifikacijsku proceduru – dodao je. U raspravi na Vijeću općih poslova EU zemlje članice izjašnjavale su se o tome kako bi trebala izgledati sljedeća sedmogodišnja financijska perspektiva EU. Hrvatska traži da bude pošteđena eventualnog smanjenja te da joj se poveća gornja granica novca koji godišnje može povući iz kohezijskih fondova.

>>Slovenija želi Hrvatskoj naplatiti ulazak u EU 172 mil. eura

Komentara 24

OB
-obrisani-
17:59 24.09.2012.

Ako se znaju imena zemalja koje jos imaju rezerve prema hrvatskom pristupu i potpisivanju ugovora onda bi trebalo pojacati diplomaciju prema tim zemljama a ne raspravljati o nebitnim pitanjima kao sto je ugovor Tudjman- Izetbegovic u ovome momentu .. Znacici HR diplomacija u napad prema zemljama koje jos filozofiraju o nasem pristupu u EU !!

Avatar belmondo
belmondo
18:07 24.09.2012.

Ma ja mislim da je to sad ipak gotova stvar. Moze Slovenija jos malo blefirati i pokusati usicarit ustupak Hrvatske po pitanju NLB, ali partnerima u EU, Slovenija vise ne moze mazati oci - vec su je prozvali da je sebicna tj. da zbog vlastitih interesa ne radi u interesu EU i navodi se kao los primjer..

BA
bandido
17:59 24.09.2012.

Ak nebude pozitivo,oli ces dat ostavku? Covik ponosni? Ha?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije