NOVI DETALJI

Ministar Primorac potvrdio da se uvodi porez na nekretnine i otkrio tko će ga plaćati

Ministar Marko Primorac dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/2
29.08.2024.
u 14:36

Cilj je proširiti bazu nekretnina koje će se obuhvatiti porezom i izmijeniti raspon i uvesti obvezu utvrđivanja iznosa kojim će se oporezivati takve nekretnine, kaže Primorac

Ministar financija Marko Primorac nakon sjednice Vlade komentirao je uvođenje poreza na nekretnine. Kazao je kako je porez na nekretnine planira uvesti transformacijom postojećeg poreza kuća za odmor. 

- Već posljednje dvije godine komuniciramo jasno kako je u smislu daljnjih reformi važno raditi na povećanju pravednosti poreznoga sustava. Cilj nam je prebacivati teret s oporezivanja rada na oporezivanje nekretnina. Mi smo u tom kontekstu napravili nekoliko koraka - kazao je ministar Primorac. 

- Cilj je proširiti bazu nekretnina koje će se obuhvatiti porezom i izmijeniti raspon i uvesti obvezu utvrđivanja iznosa kojim će se oporezivati takve nekretnine. Propisat ćemo da sve jedinice lokalne samouprave imaju taj porez i ostvarenja našeg cilja a to je prebacivanje tereta s oporezivanja rada na oporezivanja nekretnina - dodao je. Pojasnio je kako je prijedlog da se poveća i donja i gornja granica za oporezivanje. 

- Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu. Sve ostale bilo fizičke ili pravne osobe ako imaju nekretninu plaćat će porez - rekao je. 

Dodao je da će se porezni obveznik utvrđivati u ožujku za tekuću godinu i onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu i bude u tekućoj godini iznajmljivao nekretninu barem deset mjeseci dugoročno taj ne bi plaćao porez na nekretnine, a oni tko budu iznajmljivali u kraćem roku ili ukoliko nekretnina bude stajala prazna, tada će se plaćati porez. 

Primorac je otkrio kako će se osnovni osobni odbitak povećati na 600 eura, a povećat će se i svi drugi odbici povezani s osnovnim osobnim odbitkom. - To je usklađivanje koje ne bi predstavljao kao spektakularan iskorak, to je standardno usklađivanje zbog povećanja plaća - rekao je. 

- Povećanje poreznoga opterećenja kratkoročnog najma, što se plaća kao paušal po krevetu, to su iznosi koji su smiješni, koji su utjecali na gospodarstvo u cijelini - kazao je. 

GALERIJA Nakon 18 godina izgrađena autocesta od Siska do Zagreba, pogledajte kako izgleda

Ministar Marko Primorac dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade
1/26

Komentara 40

TH
than
14:52 29.08.2024.

Ovo ce biti "zanimljivo". Pogotovo u Slavoniji gdje je hrpa praznih nekretnina velike kvadrature (kuce) gdje i da besplatno iznajmis nece nitko. Kako je krenulo opet ce naj... oni koji najmanje imaju, ali tko rezira film i nije ni cudno.

ME
MediciKM
14:51 29.08.2024.

Odnosi se to samo na državljane RH ili i za strance? Eto, primjera...susjed njemac ima viksu. Nema prijavljeno iznajmljivanje ali uredno u periodu od 6-9 mjeseca renta kuću njemcima...koliko nam je poznato ne plaća ništa kao iznajmljivač a inspektori nikada ne dolaze jer su valjda dobili platu na vrijeme.

SP
Spezzi
14:56 29.08.2024.

Sve što je raja dobila prije izbora sada to sve mora platiti nazad. To su politički majstori. Podjele lovu da bi dobili izbore, pa poslije šišaj redom. Hvala Bogu, ovaca za šišanje ne manjka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije