STIŽE POREZ NA NEKRETNINE

Vlada je pripremila novu poreznu reformu: Građanima bi trebale rasti plaće

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
28.08.2024.
u 21:34

Paket niza zakona koji se mijenjaju će vrlo skoro najprije u javno savjetovanje, poručio je Marin Piletić bez otkrivanja previše detalja

Vlada je pripremila novu poreznu reformu te se uvodi porez na nekretnine. Detalji izmjena uskoro bi trebali biti poznati, a Dnevnik Nove TV doznaje kako bi građanima trebale rasti plaće. Naime, očekuje se rast neoporezivog dijela dohotka i daljnja izmjena poreznih razreda, a trebala bi rasti i granica ulaska u sustav PDV-a. Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić kazao je u srijedu nakon sastanka parlamentarne većine kako se još usuglašavaju detalji porezne reforme, koja će uskoro u javno savjetovanje, ali da postoji konsenzus oko uvođenja poreza na nekretnine.

"Ključne teme koje su predsjednik Vlade i određeni ministri iznijeli partnerima su najava porezne reforme i daljnjeg poreznog rasterećenja građana najvjerojatnije od 1. siječnja. Od ostalih tema bili su prezentirani nacrti nastavka određenih mjera Vlade po pitanju suzbijanja inflatornih pritisaka. U kratkom razdoblju će i javnost biti upoznata s kojim mjerama Vlada nastavlja, a s kojim više ne, s obzirom na preporuke Europske komisije", kazao je ministar Piletić. 

Struja i plin i dalje će biti u domeni branjenja inflatornih pritisaka i građanstva i javnog sektora, ali u relaksiranijem modelu, najavio je. I porezna reforma se još usuglašava. Paket niza zakona koji se mijenjaju će vrlo skoro najprije u javno savjetovanje, poručio je Piletić bez otkrivanja previše detalja.

VEZANI ČLANCI:

"Porez na nekretnine će biti jedan od dijelova porezne reforme. S obzirom na to da postoji čitav niz poreza, misli se ponuditi jedno cjelovitije rješenje s ključnim ciljem oko kojeg dugo već postoji konsenzus sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, a to je što manje porezno opterećenje rada i prebacivanje tog tereta na imovinu", rekao je. Istaknuo je kako unutar parlamentarne većine postoji konsenzus da se ide u smjeru uvođenja poreza na nekretnine i da se to "više ne odnosi samo na kuće za odmor nego i svih nekretnina koje ne služe primarno za stanovanje".

"Želimo poslati jasnu poruku da je priuštivo stanovanje prioritet u ovom mandatu Vlade", naglasio je. Na pitanje u kojoj mjeri se sadašnji prijedlog poreza na nekretnine razlikuje od onog ranijeg, ministar je kazao kako se razlikuje drastično. "Nema zamjene komunalne naknade za porez nego jedna sasvim druga metodologija oporezivanja", dodao je.

Upitan hoće li paralelno s time ići i rasterećenje osobnih dohodaka, poput povećanja neoporezivog dijela ili reguliranja stopa poreza na dohodak, Piletić je odgovorio: "na dobrom ste tragu".

 

GALERIJA Ovo su najmanje naseljeni otoci u Hrvatskoj: Za pola ih niste čuli, a na jednom živi samo jedna osoba
Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
1/27

Komentara 30

LO
luka_os
22:23 28.08.2024.

Prvi problem je nekontrolirano rasipanje drzavnog novca. Ako cemo rasteretit rad i oporezivat nekretnine to nije lose. Ali ako on misli da ce cijena najma porezom pasti, a ne da ce narasti, tu se vara. Onaj tko ne moze imati 5% cisto od najma ne zeli se najmom ni bavit. A onaj koji se bavi ce podici cijenu za nove namete i samo cemo imati jos skuplji najam. Najam treba ici na 3 nekretninu i to na njenu vrijednost. Ili recimo da se imovina do 250 000 eur opce ne oporezuje.

KA
KarloCro
22:31 28.08.2024.

Sebi digne plaću na 5000€ pa traži rješenja kako nadomjestiti manjak u blagajni.

SA
sambo
22:05 28.08.2024.

Porezne reforme su učinkovite kao i kantica vode u požaru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije