'Imali smo njegovu potporu'

Ministar Marić o mogućem odstupanju Oreškovića: Političke konotacije ne želim komentirati

Ministar financija Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
06.06.2016.
u 13:14

- Sa svog gledišta, mogu reći da za sve ono što smo mi zacrtali u planu i programu, imali smo i njegovu potporu - rekao je Marić o Oreškoviću.

Ministar financija Zdravko Marić sudjelujući na konferenciji 'Kako do više izravnih stranih ulaganja' izjavio je novinarima da će se država početkom sljedećeg mjeseca izadati kunsku obveznicu na domaćem tržištu, iznos još nije utvrđen, a do tada bi se trebala prezentirati i porezna reforma. 

Političku situaciju nije htio komentirati tek da je potrebno da se što prije riješi, ali i da će Ministarstvo svoj posao i dalje raditi. Nije niti  htio komentirati bi li premijer Orešković trebao odstupiti.  - Političke konotacije ne želim komentirati, ali sa svog gledišta, mogu reći da za sve ono što smo mi zacrtali u planu i programu, imali smo i njegovu potporu - rekao je Marić. 

Kaže da je teško procijeniti financijsku štetu nastalu zbog političke krize, pa i hoće li ona biti milijardu kuna, kako je neki dan premijer rekao, no činjenica je da svaka odgoda ima financijske posljedice. 

No i ponovio kako odgoda izdanja obveznice na stranom tržištu neće imati za posljedicu nikakvu štetu. - S tom odgodom ništa nije ugroženo u izvršavanju proračuna, od mirovina, plaća pa do ostalih financijskih obveza i općenito rashoda. S druge strane, potrebno je gledati i transakcije koje prethode. Pred nama je velik posao refinanciranja HAC-a i HC, i taj element treba uzeti u obzir. Prema planu ići ćemo na još jedno izdanje obveznice na domaćem tržištu, vjerojatno početkom srpnja, ali iznos još nije definiran - rekao je Marić. 

Odgovorio je i da u Hrvatskoj nije moguć grčki scenarij. - Bez obzira na razne povike o nemogućnosti zaduživanja, moram ponoviti, da transakcija kao takva nije dolazila u pitanje, nego su uvjeti bili upitni, i zato smo donijeli odluku o odgodi - pojasnio je Marić. 

Komentara 4

ZV
Zvonko60
14:12 06.06.2016.

Najgore je kada te preuzme moć pa se zaboraviš a g. Karam. misli da je domoljublje novčana jedinica a moral tek neka strana rijeć u hrvatskom jeziku. G. Marić samo naprijed

RO
rokas
15:54 06.06.2016.

Reci ti nama zašto ste stopirali zapošljavanje u Carini, 60 ljudi koji su prošli natječaj već čeka 8 mjeseci da počne raditi i onda se čudite što mladi bježe van iz ove retard države.

GV
golub Vaso
17:24 06.06.2016.

nema veze ivica todoric ce u svakoj vladi imati svog ministra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije