Virus se sve brže širi

Ministarstvo zdravstva: Ne širi se efikasno kao gripa, no smrtnost je veća

Koronavirus u Kini
Reuters/PIXSELL
27.01.2020.
u 10:26

Od novog virusa umrlo je do sada 80 ljudi, a zaraženo je više od 2744 osobe

Ministarstvo zdravstva na konferenciji za medije predstavilo je mjere prevencije širenja koronavirusa. Od novog virusa umrlo je najmanje 80 ljudi, a zaraženo je više od 2744 osobe.

U ovom trenutku nam je cilj da vam prenesemo sve informacije, kazali su na presici u Ministarstvu zdravstva.

"WHO nije proglasio situaciju od međunarodnog značaja, nije proglašena međunarodna kriza. Kina se pokazala vrlo transparentna. Riječ je o 1320 osoba kod kojih je bolest potvrđena, 23 su potvrđene izvan Kine, radi se o sporadičnim slučajevima. Od toga imamo 240 osoba s teškim kliničkim simptomima, a 41 osoba je preminula. Umiru starije osobe. WHO naglašava potrebu zemalja da se pripreme. Vrlo važno je znati individualne mjere. HZJZ je napravio materijale. U ovom momentu napravljeno je sve što treba napraviti", kazala je Antoinette Kaić Rak, voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

"Od pojave koronavirusa napominjem da imamo vrlo kvalitetnu epidemiološku službu. Odmah je poduzela mjere koje su primjerene. Ostvarili smo cijeli niz kontakata, imamo i dokumente koji su potrebni za eventualnu pojavu virusa u Hrvatskoj", kazali su iz HZJZ-a. "Pripremamo se i za situaciju da bolest uđe u Hrvatsku", dodano je na konferenciji za medije.

"Što se tiče granične policije, ona je u uskoj suradnji s HZJZ-om, poduzete su sve potrebne mjere", kazano je na konferenciji. "Državni inspektorat 24 sata je u kontaktu s graničnom inspekcijom", kazali su.

"Koronavirus ne širi se tako efikasno kao gripa. Raspon kliničke slike je sličan, klinička slika je slična. S tim da ovdje više dominiraju respiratorni simptomi nego kod gripe. To su jako rani podaci. Smrtnost je veća kod koronavirusa. Vjerojatnost da virus stigne u Hrvatsku ovisi o međunarodnom prometu. Hrvatska nema izravne letove, no ne može se isključiti da zaraza dođe iz neke druge države", kazao je Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Što se tiče informacija da prijenos postoji za vrijeme inkubacije dok još nema simptoma, kazao je da još čekaju takvu potvrdu. Na konferenciji je kazano da još uvijek nije potvrđen izvor koronavirusa.

Vili Beroš na presici nije ništa govorio

Na konferenciji za novinare o koronavirusu nije bilo ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je, kako se doznaje imao drugih obaveza. Na konferenciji je pak bio sadašnji pomoćnik ministra Vili Beroš za kojeg se nagađa da bi mogao zamijeniti Kujundžića nakon afere s nekretninama. Beroš se tijekom konferencije nije obratio novinarama, a nakon toga novinarima nije želio ništa komentirati. Uz Beroševo, podsjetimo, spominje se i ime državnog tajnika Željka Plazonića.
 

Ključne riječi

Komentara 6

PR
prokurator
17:11 27.01.2020.

na prvom mjestu, cijela presica je sazvana UPRAVO jer su već zajebali sa puštanjem busa sa ultra-rizičnom grupom, pa sad pokušavaju zapeglati. ma nije bed, ja baš volim davati porez za plaću takvim službenicima.

ST
strsljen2013
10:48 27.01.2020.

Ali obećajemo za slijedeću puta da će se širiti brže i efikasnije od gripe.

PR
prokurator
17:09 27.01.2020.

glavno da gđa antoinette kaže da prijenos zaraze tokom inkubacije nije potvrđen, a strani mediji kažu da JEST. eeeeeeehhh šta mi sve plaćamo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije